Suradnja

Fakulteti iz Ike i Sarajeva pokreću zajednički studij turizma

Ingrid Šestan Kučić

Fakultet u Iki je sarajevski Ekonomski fakultet prepoznao kao uglednu instituciju / arhiva NL

Fakultet u Iki je sarajevski Ekonomski fakultet prepoznao kao uglednu instituciju / arhiva NL

Da bi se s izvođenjem studija moglo započeti potrebno je akreditirati program, a prema procjeni dekanice nastava združenog studija koji će se dijelom odvijati u Sarajevu, a dijelom u Opatiji mogla bi započeti u listopadu 2019. godine



Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci nalazi se pred potpisivanjem konzorcijskog ugovora s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu s ciljem osnivanja zajedničkog diplomskog studija iz područja turizma. Navodeći kako je inicijativa za pokretanje takvog studija potekla sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr. Dora Smolčić Jurdana kaže kako se radi o vodećoj visokoškolskoj instituciji u području ekonomskih znanosti u Bosni i Hercegovini.


Dvogodišnji studij


– Sarajevski fakultet je naš fakultet prepoznao kao uglednu instituciju za obrazovanje u području turizma u Hrvatskoj i široj regiji te je suradnja između dva fakulteta formalno uspostavljena u studenom 2016. godine kada su dekani obje institucije potpisali Opći sporazum o suradnji, čija je svrha uspostavljanje osnove za zajedničku znanstvenu i nastavnu suradnju, koja se može odnositi na kreiranje zajedničkog studijskog programa, razmjenu studenata, nastavnika i administrativnog osoblja, pristup obrazovnim resursima i razmjenu literature, organizaciju znanstvenih i stručnih konferencija, suradnju na programima cjeloživotnog učenja i druge oblike suradnje. Konkretno ovdje se radi o pokratanju zajedničkog diplomskog studija turizma koji će se dijelom odvijati u Sarajevu, a dijelom u Opatiji, kaže dekanica.


Da bi se s izvođenjem studija moglo započeti potrebno je akreditirati program, a prema procjeni prof.dr. Smolčić Jurdane nastava združenog studija mogla bi započeti u listopadu 2019. godine. Navodeći kako je potrebno zadovoljiti cijeli niz formalnih uvjeta dekanica pojašnjava da će polaznici po završetku studija dobiti diplome oba fakulteta, a planira se raspisivanje zajedničke upisne kvote od 30 mjesta.




– Očekujemo da će veći interes biti studenata iz Bosne i Hercegovine, jer njima je naša diploma zanimljiva s obzirom da smo EU članica, a također nemaju razvijene studijske programe iz područja turizma kao Hrvatska. Međutim, dogodi li se da se zainteresira veći broj hrvatskih studenata onda ćemo prilagoditi izvedbu programa, navodi dekanica.


Namjera je da se studijski program izvodi kao dvogodišnji diplomski studij koji će omogućiti studentima stjecanje suvremenih teorijskih i praktično primjenjivih znanja i vještina potrebnih za obavljanje profesionalnih zadataka u području turizma i ugostiteljstva, kao i za nastavak obrazovanja u okviru europskog obrazovnog prostora. S obzirom da će se dio nastave odvijati u Sarajevu, a dio u Opatiji gdje će se odvijati i stručna praksa zamišljeno je da nastava bude modularnog tipa te da se za vrijeme gostovanja studenata intezivno odvija.


Mreža suradnje


Nositelji većine kolegija bit će s obje institucije, a time će se doprinijeti i izgradnji mreže suradnje znanstvenika. Studijem se potiče mobilnost studenata i nastavnika što doprinosi internacionalizaciji poslovanja i studiranja, međunarodnoj vidljivosti i jačanju konkurentnosti partnera u prostoru visokog obrazovanja.


– Pokretanje zajedničkog, združenog studija, u skladu je s ciljem postavljenim u Strategiji razvoja FMTU 2015. – 2020. prema kojemu ta ustanova teži postati međunarodno prepoznatljiva institucija za obrazovanje u području turizma i održivog razvoja. Uspostavljanjem združenog studija s drugim međunarodnim visokoobrazovnim institucijama Fakultet za mendažment u turizmu i ugostiteljstvu pridonosi internacionalizaciji studijskih programa, što je i jedan od prioriteta Sveučilišta u Rijeci – zaključuje dekanica.