Bez praznih kreveta

FERRAGOSTO NA RIVIJERI Opatija je »otkriće« za sve više obitelji s djecom

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Polovicu kolovoza Opatija je dočekala gotovo bez praznih kreveta, kako u hotelima, tako i u privatnom smještaju. Šušur je na svakom koraku, kupališta su puna, no zasad Talijani ipak još nisu preuzeli primat



OPATIJA – Gotovo bez praznih kreveta, kako u hotelima, tako i u privatnom smještaju, Opatija je dočekala polovicu kolovoza, jučerašnji blagdan Vele Gospe. Ugodno vrijeme, nakon promjene vremena niti prevruće, napunilo je plaže i kupališta domaćim i stranim kupačima.


»Šušur« se osjetio i u kafićima i ugostiteljskim objektima, dok su u marketima mnogi proizvodi doslovce razgrabljeni s polica koje su ostale prazne. Strani jezici miješali su se s lokalnim govorom. Tražila su se vina, maslinovo ulje, lavanda, suveniri koji imaju »potpis« Opatije… Ferragosto je, no ipak, premda Talijana ima, čini se da ne prevladavaju, što zasad potvrđuju i statistike.


»Last minute« upiti


Uz sve goste koji su se već nalazili na Opatijskoj rivijeri, bilo je i dosta »last minute« upita, odnosno rezervacija za jednu noć, s obzirom na vrlo atraktivan koncert Erosa Ramazzottija na Ljetnoj pozornici u Opatiji za kojega su sve ulaznice »planule«.




Neki od posjetitelja koncerta u zadnji su se čas sjetili da bi nakon njega mogli prespavati u Opatiji ili negdje uzduž rivijere, te idući dan provesti na moru. Moglo bi se reći da se u Opatiji jučer tražio »krevet više«, te da se konačno osjetio pravi »ugođaj ljeta«. Doduše, kasnog ljeta, no ako povoljne vremenske prilike potraju, poprilično obećavajućeg.


Podaci koje smo dobili iz Turističke zajednice Grada Opatije također su vrlo ohrabrujući, pa se nakon nešto lošijeg srpnja, na lica turističkih djelatnika vratilo bolje raspoloženje. 


Izvrsna popunjenost


Naime, u prvih 12 dana kolovoza 2019. godine na području TZ-a Grada Opatije boravilo je 25.120 gostiju (5% više nego protekle godine), koji su ostvarili 103.470 noćenja što je 4% više u odnosu na promatrano razdoblje protekle godine.


Prema riječima Suzi Petričić, direktorice Turističke zajednice Grada Opatije, prosječan broj dana boravka turista u ovih 12 dana kolovoza iznosi 4,1 dan.


– Najviše noćenja ostvarili su gosti u dobnoj skupini od 41 do 50 godina (udio 21%), te od 19 do 30 godina (udio 16%). Podatak da najveći porast gostiju imamo u dobnim skupinama do 12 godina (povećanje od 8%) i od 13 do 18 godina (povećanje od 9%) govori da nam dolazi sve više obitelji s djecom, posebno s njemačkog i austrijskog tržišta.


Opatija ima izvrsnu popunjenost, kako u hotelskom, tako i u privatnom smještaju – navela je direktorica Petričić, koja je najavila i odlične rezultate za Velu Gospu, te za mnoge »produženi vikend« koji je upravo započeo.


Prednjače Nijemci i Austrijanci


– Najbrojniji gosti bili su s njemačkog tržišta (udio 20%), kojih je u promatranom razdoblju bilo 19% više i koji su ostvarili 10% više noćenja nego u promatranom razdoblju protekle godine, te gosti s austrijskog tržišta (udio 14%) kojih je bilo 9% više te koji su ostvarili 1% više noćenja.


Evidentni su porasti broja gostiju i noćenja kod domaćih gostiju, i to 19% više dolazaka i 18% više noćenja, te gostiju iz Velike Britanije s 51% više dolazaka i 30% više ostvarenih noćenja – otkrila nam je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije.