Culturecovery

Europski projekt: Mošćeničkoj Dragi 192 tisuće eura za kulturnu baštinu

Aleksandra Kućel Ilić

Novac će iz Europske unije dolaziti u više faza, a bit će uložen u markiranje svih atrakcija i spomenika od Trebišća do Brseča, i to ne samo uz pomoć ploča, već i postavljanjem touch screenova



Općina Mošćenička Draga i Grad Rovinj hrvatski su predstavnici u europskom projektu »Culturecovery«, a u kojemu je glavni partner Ekomuzej soli i mora iz talijanskoga grada Cervia u pokrajini Emilia Romagna. Europski novac, a u slučaju Općine Mošćenička Draga riječ je o 192.000 eura brutto, namijenjen je za revitalizaciju kulturne baštine, za obnovu spomenika kulture, ali i zapošljavanje osobe koja će raditi na projektu.


Važno je reći da su svih 11 partnera koliko ih obuhvaća projekt zapravo turistička mjesta te imaju ekomuzeje. O tome da su Rovinj i Mošćenička Draga ušli u projekt »Culturecovery«, talijanski nosioci projekta obavijestili su medije putem press priopćenja, a zatim je izašlo i nekoliko tekstova na ovu temu u Italiji.


Konkretni planovi


Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj iznimno je zadovoljan razvojem situacije te ima i konkretne planove kako utrošiti europski novac.




– Projekt koji je zapravo započeo prije otprilike dvije godine obuhvaća jedanaest partnera i to osim iz Italije, iz Cervije, još i iz Slovenije, Poljske, Austrije, Mađarske i Hrvatske. U projektu se nalaze isključivo oni gradovi ili općine koje imaju ekomuzeje. Glavni mu je cilj revitalizacija kulturne baštine, no novac iz tog projekta nije samo za obnovu spomenika, već se može utrošiti i za zapošljavanje osobe koja će raditi na projektu te biti plaćena novcem predviđenim za njegovu realizaciju.


Mi u Općini Mošćenička Draga ćemo novac, tih 192.000 eura koji će se dobiti od EU u više faza, uložiti za markiranje svih atrakcija i svih spomenika koje imamo od Trebišća do Brseča. Učinit ćemo to ne samo uz pomoć ploča, već i na suvremeni način, postavljanjem touch screenova. Baš kao što su to Mošćenička Draga i Rovinj, i svi drugi gradovi uključeni u ovaj projekt, turističke su destinacije – rekao je draški načelnik Staraj i još pojasnio da je glavni cilj projekta revitalizacija kulturne baštine i njezina što bolja iskorištenost u turističke svrhe, ali tako da se očuva i što bolje prezentira.



Culturecovery je projekt koji će trajati tri godine i u njega će se uložiti više od milijun i pol eura iz FESR-a (Fondo Europeo di Sviluppo Regionale).


– Projekt »culturecovery« u kojemu smo mi nosioci, ispunjava nas ponosom i velika nam je čast to što smo prepoznati među europskim gradovima kao mjesto koje se trudi turistički valorizirati tradiciju, nasljeđe, povijest te kulturu soli i mora. Putem ovog projekta ćemo također imati mogućnost i za oživljavanje svih vrijednosti koje potiču suradnju i zajedništvo na europskom nivou – rekla je Rosella Fabbri, voditeljica razvoja projekta iz talijanskog turističkog grada Cervia.



Jačanje samouprave


Kako saznajemo, projekt je financiran iz europskog programa teritorijalne suradnje centralne Europe 2014-2020, a njime se želi očuvati prirodnu i kulturnu baštinu u smjeru održivoga razvoja i revitalizacije. Smatra se da je put očuvanja i jače valorizacije nematerijalne baštine zapravo put prema jačanju lokalne samouprave.


Na inicijalnom sastanku koji je početkom rujna održan u gradu Cervia, sastali su se predstavnici europskih partnera uključenih u projekt, raspravili o mnogim stvarima vezanim uz njega te dogovorili plan aktivnosti u idućih pola godine. U planu je naime, da će se partneri sastajati svakih šest mjeseci.


Zaključeno je da se zaštitom i revitalizacijom kulturne baštine putem ranije osnovanih ekomuzeja može utjecati na razvoj lokalne zajednice te da ekomuzeji mogu biti i određeni »motor« u smjeru obogaćivanja sadržaja i boljeg života u određenoj turističkoj sredini. Projekt spaja različite narode i kulture, valorizira njihove posebnosti i nematerijalnu baštinu, rukotvorine i autohtone proizvode, karakteristične za svaku od zemalja.