Opatijski sportski hram na korak do otvorenja i prijema sportaša

Dvorana »Marino Cvetković« u Opatiji ostvaruje snove sportaša

Marina Kirigin

Pola stoljeća trajala je borba Opatijaca da dobiju sportsku dvoranu, pa je jučerašnji čin tehničkog pregledavanja nove dvorane »Marino Cvetković« u tren oka postao temom dana, a detaljni rezultati tehničkog pregleda bit će poznati danas 



OPATIJA » Punih četrdeset i sedam godina prošlo je od trenutka kada je osnovana peteročlana komisija za izgradnju opatijske sportske dvorane. U svibnju 1966. godišnje tadašnja SOFK-a imenovala je komisiju u kojoj su bili Armando Malnig, Davor Serdarević, Vladimir Dvornik, Justo Terčić i Ivo Kirigin. Pola stoljeća trajala je borba Opatijaca da dobiju sportsku dvoranu, sportski kompleks, pa je jučerašnji čin tehničkog pregledavanja nove opatijske sportske dvorane »Marino Cvetković« (koji nije javno najavljen) u tren oka mnogima postao glavna tema rasprave, prava opatijska »tema dana«.


Potaknuta su sjećanja i emocije (bivših) sportaša i sportskih djelatnika koji su dvoranu sanjali, a koji su se u međuvremenu snalazili na različite načine – bili gosti po malenim, neadekvatnim dvoranama opatijskih hotela, trenirali u susjedstvu, a posljednjih godina u montažnoj opatijskoj dvorani Gorovo. Odnosno u »balon« dvorani koja je odavno dala svoje, koju za niskih temperatura nije bilo moguće ugrijati, a za visokih temperatura u njoj nije bilo izdržljivo ni stajati. Kada je padala kiša »kablići« su bili postavljeni na mjestima gdje je prokišnjavala. 


  Novih 11.000 kvadrata


Svi ovi problemi uskoro će otići u povijest jer smo na pragu otvaranja prve opatijske multifunkcionalne sportske dvorane »Marino Cvetković« koja se na lokaciji Lipovica gradi nešto manje od dvije godine. Objekt je to koji se prostire na 11.000 kvadrata, a uloženo je oko 45 milijuna kuna. Trinaesteročlano povjerenstvo za tehnički pregled je dva dana radilo na raznim provjerama. 





Ivo Kirigin, član prvoosnovane komisije za izgradnju sportske dvorane koji je danas jedini njezin živući član, prisjetio se trenutaka pokretanja ove inicijative koja je danas urodila plodom: 


   – U svibnju 1966. osnovana je komisija za izgradnju dvorane. U njoj su imenovani tadašnji općinski, sportski i društveno-politički čelnici i djelatnici i moja malenkost kao tadašnji kapetan opatijske muške rukometne ekipe. Komisija je u prvoj fazi obišla postojeće dvorane duž jadranske obale i predložila nekoliko varijanti dvorane. Nekoliko godina kasnije bio je raspisan na području Općine Opatija i samodoprinos u čijem je programu izgradnja dvorane zauzimala jednu od prioritetnih pozicija. Iz niza subjektivnih i objektivnih razloga, ali i čudnih tijekova prikupljenog novca, do izgradnje dvorane nikada nije došlo. Pri tome nije ni dobiveno razumno i donekle prihvatljivo obrazloženje zbog čega se od tog objekta odustalo. Danas, gotovo pola stoljeća kasnije, nema smisla ni koristi plakati nad prolivenim mlijekom. Zahvaljujući aktualnoj vlasti, početkom predstojeće jeseni Opatija će konačno dobiti reprezentativnu dvoranu – sportski hram o kojemu su sanjale generacije sportaša i turističkih djelatnika među kojima i prvospomenuta četvorica iz prvoosnovane komisije za izgradnju dvorane koja su odavno otišla u lijepa sjećanja. Tko čeka, taj i dočeka, stara je narodne izreka koja se i na primjeru opatijske dvorane potvrđuje. Istina, dugo se čekalo, ali se na kraju i isplatilo. Dvoranom koja će nositi naziv »Marino Cvetković« okreće se i nova stranica opatijske sportske povijesti. San generacija opatijskih sportaša postaje java, ali i velika obveza da se jedna od najvećih opatijskih povijesnih investicija mudro, racionalno i znalački pretoči u bolju, sretniju i uspješniju opatijsku sutrašnjicu.



   – Konačnu ocjenu dat ćemo na kraju. Izvođača radova je bilo puno, kao i vrsta radova – elektro radovi, strojarski radovi, zaštita od požara… Vidjet ćemo što će članovi reći, što se tiče građevinskog dijela. Mi koji smo izdavali dokumente, lokacijsku dozvolu i potvrde glavnog projekta, nemamo primjedbi na dvoranu i s naše strane je sve uredu. Ako bude primjedbi po završetku tehničkog pregleda, dat će se rok za otklanjanje nedostataka pa će biti potrebno obaviti još jedan dodatni tehnički pregled – objasnila je Štefica Balgavi iz županijskog Odjela za urbanizam i graditeljstvo i predsjednica trinaesteročlanog povjerenstva za tehnički pregled opatijske dvorane koju smo zatekli u sali za sastanke sportske dvorane na Lipovici. 


Spomen-ploča


Opatijski sportski hram zaista izgleda impresivno. Ulazak u unutrašnjost jednako je dojmljiv kao i pogled s glavne opatijske ulice. Na samom ulazu jučer je postavljena velika spomen-ploča s fotografijama onih Opatijaca koji više nisu s nama, a koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote na oltar domovine – Marino Cvetković (po kojem dvorana i nosi ime), Boris Štedul, Mladen Gržanić, Franko Lohajner, Božidar Ostović, Ivo Kusturin, Jurica Ivko, Boris Čudina, Marko Starčević, Jerko Barišić i Dean Prodan. Odmah s vrata pogled seže prema velikom sportskom terenu koji može biti pregrađen u tri dijela.


Na jednoj strani sportskog borilišta postavljene su tribine, na kojima ima 1.217 sjedećih mjesta, a čiji se jedan dio pomičan, dok je s bočne strane ulaz u manju sportsku dvoranu predviđenu za sportove kao što su primjerice karate te za rekreaciju… U prizemlju objekta nalazi se parkiralište za 137 parkirnih mjesta i pet mjesta za invalide, a na istoj razini u »roh bau« izvedbi je prostor za borilačke sportove. U istoj fazi nalaze se i fitness te ugostiteljski objekt te nad tri navedena prostora jučer nije izvršen tehnički pregled već će to biti obavljeno naknadno. Točnije, u roku od tjedan dana bit će dogovoreno uređenje prostora za ugostiteljsku djelatnost, za fitness i za borilačke sportove, saznajemo na licu mjesta. 


  Prvenstva u bridžu


Datum svečanog otvaranja opatijskog sportskog hrama još nije definiran. Saznajemo kako bi se to moglo dogoditi i na Dan Grada Opatije u drugoj polovici mjeseca srpnja, ali možda i nešto kasnije, no sve će ovisiti i o rezultatima tehničkog pregleda. Gradonačelnik Ivo Dujmić svjestan je velikog turističkog i sportskog potencijala dvorane, no saznajemo kako zasad nema ugovorenih novih većih manifestacija, tek nekoliko tradicionalnih opatijskih koje će se preseliti na novu lokaciju (u dvoranu). Prema riječima gradonačelnika Opatije, izgledno je da 2014. godine i 2015. godine dobijemo europsko, odnosno svjetsko prvenstvo u bridžu, no za takve priredbe potrebna je velika logostika. 


   – Potrebno je dobiti i potporu ministarstva, županije i cjelokupne turističke privrede – naglašava Dujmić. 


   Kakav je rezultat tehničkog pregleda sportske dvorane, bit će poznato danas.