Sjednica Vijeća

Dujmić i Kirigin skupa za Opatiju: Stižu lijepe vijesti za djecu i odrasle

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Prvoj bebi 10.000 kuna, drugoj 15.000 i tako redom uz sve veće poticaje, pridružile su se i besplatne školske knjige za osnovce, te 750 kuna pomoći za nabavku knjiga za srednjoškolce...



OPATIJA Odlične vijesti za opatijske roditelje i njihovu djecu i to ne samo novorođenčad i učenike osnovnih škola, već i za srednjoškolce stižu sa sinoćnje prve radne sjednice Gradskoga vijeća Opatije u novom sazivu. Također, zahvaljujući doslovce svim gradskim vijećnicima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, veseliti se mogu i umirovljenici, jer za one s najnižim primanjima, Grad Opatija će shodno novoj odluci osigurati novčanu pomoć. Sudeći po onome što se dogodilo jučer u opatijskoj Vijećnici, ne bi čudilo da se obistine najave reizabranog gradonačelnika Ive Dujmića koji ocjenjuje da će baš aktualni saziv zastupnika u gradskom parlamentu biti saziv za pamćenje, odnosno, kako je i na samoj sjednici apostrofirao »bit će to najbolje Vijeće do sada od kada postoji Grad Opatija«.


Zajedničke snage


Naime, prema sinoć izmijenjenoj i dopunjenoj odluci o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti, koju je na usvajanje predložio gradonačelnik Dujmić, a vrlo prihvatljivim amandmanima s kojima se i sam složio, nadopunili ju i učinili iznimnom za još veći broj roditelja, pripadnici koalicije SDP-a i partnera na čelu s Fernandom Kiriginom – opatijska će se pronatalitetna politika moći uvrstiti među najbolje u Hrvatskoj.


Nakon čvrste podloge Dujmića i njegovih partnera koje je podržala i opatijska javnost, sada nadopunjene i prihvatljivim prijedlozima »s druge strane«, zajedničkim snagama, što svakako treba pohvaliti – dobila se odluka prema kojoj su jako povišene naknade za novorođenčad. Lijepo će biti uživati u roditeljstvu u Opatiji, jer za prvu bebu u obitelji dobivat će se 10.000 kuna, za drugu 15.000, za treću 20.000 kuna, a za četvrtu 25.000 kuna.




Za svako iduće dijete u obitelji, a takvih u Opatiji u ovom trenutku baš nema puno – naknada će ići gore za još 5.000 kuna. Vijećnici vjeruju da će se na taj način uspjeti utjecati na pronatalitetnu politiku koja u Opatiji nije ohrabrujuća, ali kada se uzmu u obzir i druge jučer usvojene pogodnosti, poput besplatnih školskih knjiga za sve osnovnoškolce s područja Grada Opatije, a uz usvojeni amandman SDP-a i velike koalicije, čak i pomoć od 750 kuna za nabavku udžbenika za sve opatijske srednjoškolce – trendovi bi se u godinama koje dolaze mogli bitno popraviti u željenome smjeru.


Što se tiče proširenja prava za umirovljenike i to za one s mirovinama do 3.000 kuna, po novom će im se godišnje pomagati u vrijeme blagdana i to uz iznose od dva puta po 500 kuna. Također, Grad Opatija će im pomagati i pri financiranju dopunskog zdravstvenog osiguranja u ukupnom iznosu od 840 kuna godišnje.



Na prvoj radnoj sjednici svečano su prisegnuli opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te njegovi zamjenici Emil Priskić i Vera Šantić. Prva točka, vijećnička pitanja oduzela je sat i dvadeset minuta vremena, a zatim se dosta polemiziralo i oko prijedloga rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova radnih tijela Gradskoga vijeća.


Ipak, svi su prijedlozi iz ove točke većinom glasova usvojeni, premda uz žestoke kritike iz oporbe, u prvom redu jednog od sinoć najaktivnijih vijećnika, HDZ-ovog Marka Ćorića koji je zaključio da je od ukupno 97 kandidata, čak 85 iz koalicije predvođene SDP-om, a samo 12 iz oporbe, što je ocijenio neprihvatljivim, te »pobjedom politike nad stručnošću«, a u tome ga je podržala i stranačka kolegica Dina Šverko. Slično su mišljenje u tome također imali i vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića koji smatraju da nije u redu da se ista osoba imenuje u više radnih tijela.



Pogodak u »srž«


Drugom jučer usvojenom odlukom također u smjeru pronatalitetne politike, smještaj u dječjem vrtiću će roditelji plaćati samo za prvo dijete, dok će za svako iduće dijete pohađanje vrtića biti besplatno, jer će se sredstva »povući« za tu namjenu iz proračuna.


Zahvaljujući amandmanu Kluba vijećnika SDP-IDS-HDU-UK, a kojega je Dujmić također prihvatio, vrtić se neće plaćati niti u slučaju da je starije dijete iz iste obitelji na redovnome školovanju, bilo to u osnovnoj, srednjoj školi ili na fakultetu.


Gledano sve zajedno – složnim podizanjem ruku usvojeno je niz zbilja iznimnih mjera koje su ovoga puta pogodile u »srž« Opatije, u samu bit problema ovog grada, te su na dobrom putu da se dobna struktura stanovništva promijeni, da mladi ostanu u ovom gradu, dok s druge strane zahvaćaju i najugroženije dijelove, ljude treće dobi a niskih primanja, one koji su nažalost primorani na kopanje po kantama za smeće, no gradski čelnici to žele i mogu promijeniti i nastojati im olakšati svakodnevicu.