Novac okreće svijet

Dujmić: Nema govora da neće biti novca za gradnju novog vrtića

Srđan Brajčić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

a djeca su već upisana. Ove godine imamo 70 posto više upisane djece. Umjesto dvije jasličke skupine imat ćemo ih čak šest, izjavio je gradonačelnik koji je naveo da je koalicija tijekom sastanka upoznata i s okolnostima povlačenja Talijanske unije iz izgradnje vrtića Punta Kolova.



OPATIJA – Gradonačelnik Ivo Dujmić, njegovi zamjenici Emil Priskić i Vera Aničić, uz podršku pročelnika za financije Grada Opatije Danijela Jermana u malo vremena okupili su se već na drugoj konferenciji za novinare na temu opatijskog proračuna, odnosno njegovog rebalansa. Jučerašnja konferencija imala je štoviše znakoviti naslov – Kredit nije bauk, a njezina svrha bila je rastumačiti situaciju u pogledu gradske blagajne koju ne bi bilo loše osigurati s novih 20 milijuna kuna duga prema banci.


Iz opširne raščlambe gradskog proračuna i njegovih izmjena, može se izdvojiti zaključak Ive Dujmića o tome da su gradske financije likvidne i stabilne, da Grad na računu ima 15 milijuna kuna, da izvršava sve svoje financijske obveze po svim stavkama. Drugim riječima, poruka je vrha opatijske izvršne vlasti i stručnih službi, nema govora o tome da neće biti novca za završetak novog dječjeg vrtića.


Dujmić je stoga apelirao na medije i političke suparnike da prestanu zastrašivati roditelje i javnost katastrofičnim i neutemeljenim informacijama, da nema novca za završetak zgrade na Punta Kolovi, da je Opatija prezadužena i da prijeti katastrofa.


Kamata 1,8 posto




– Meni je jasno to da mediji moraju prenositi svakojake pressice, ali rezultat toga je ovo što danas imamo, a to je da predstavnici Grada moraju stalno pisati demantije, da moramo umirivati naše sugrađane i djelatnike vrtića, pokušao je pojasniti razloge sazivanja nove konferencije za medije gradonačelnik koji je pritom napomenuo da je o svim aspektima rebalansa proračuna i kreditnog zaduženja razgovarao sa svim političkim opcijama u Vijeću.


Dujmić je između ostalog naveo da je strankama objašnjena realnost, da brojni projekti financirani iz proračuna dolaze u pitanje zbog njihovog protivljenja prodaji gradske imovine koja nije u funkciji. S druge strane, nastavio je Dujmić, vole se hvaliti time da su građanima Opatije omogućili socijalni i obrazovni nadstandard za koji je u proračunu osigurano 10 milijuna kuna. Gradonačelnik Opatije izdvojio je također da su sve političke opcije u Vijeću upoznate s činjenicom o povoljnim prilikama na financijskom tržištu, odnosno da Grad Opatija svoje eventualne novčane probleme može premostiti s kreditom od 20 milijuna kuna, čija je kamata svega 1,8 posto.


Želje i željice


– To ne znači da će Grad doista iskoristiti novac dobiven putem kredita. Ako prodamo gradsku imovinu, ne treba nam kredit. Dakle, moramo se osigurati da će biti novca za sve želje i željice stranaka u Vijeću. To je odgovorno vođenje Grada, a ne bombastično nabacivanje novinskim naslovima, pojasnio je Dujmić koji je dodao da nitko iz koalicije stranaka koje imaju većinu u Vijeću tijekom tih političkih razgovora nije rekao ni »a« ni »b« protiv uzimanja kredita.


– Da bi sutradan u novinama osvanuo naslov s njihove pressice, gdje pitaju gdje je nestalo 50 milijuna kuna od prodaje dionica LRH, da je ugrožena opstojnost novog vrtića i da sam Grad doveo u probleme, nastavio je iznositi kronologiju Dujmić koji je napomenuo da nitko ne može dovesti u pitanje dovršetak vrtića.


– Pa djeca su već upisana. Ove godine imamo 70 posto više upisane djece. Umjesto dvije jasličke skupine imat ćemo ih čak šest, izjavio je gradonačelnik koji je naveo da je koalicija tijekom sastanka upoznata i s okolnostima povlačenja Talijanske unije iz izgradnje vrtića Punta Kolova.


Podsjetimo, njihova obaveza je bila sufinancirati 26 posto ukupnog troška vrtića koji prema zadnjim informacijama košta 42.980.820 kuna.


– Ovog gradonačelnika ne možete kriviti zbog toga. Možda je moja krivica utoliko što nisam na vrijeme u gradski proračun ukalkulirao sadašnju spoznaju, da će se naš talijanski partneri povući iz tog projekta. Naime, talijanski partneri dugo su me molili za strpljenje, da će ispuniti svoje obveze kad se unutar svojih organizacija preslože. Puno sam im popuštao, kazao je Dujmić čija nova kalkulacija govori o tome da je Talijanska unija izgradnju opatijskog vrtića morala potpomognuti s oko 11 milijuna kuna.


Stvar matematike


Naime, dosad je gradonačelnik baratao cifrom od 13 milijuna kuna. Upitan otkud sada 11 milijuna kuna, gradonačelnik je odgovorio ovako:


– To je stvar matematike, pojasnio je Dujmić koji se potrudio naširoko objasniti da Talijani zbog neispunjenja ugovornih obveza neće snositi nikakve posljedice.


Razlog tomu je, naglasio je opatijski gradonačelnik, njegova želja da ova epizoda ne poremeti idilične odnose Opatije s talijanskom manjinom. Odbacio je kritiku da se Grad morao osigurati bankovnom garancijom u slučaju da Talijanska unija ne ispuni svoje financijske obveze.


– Među državnim institucijama nema bankovne garancije, poručio je gradonačelnik koji je naglasio da neće gatati koje će korake poduzeti ako predstavnička većina u Gradskom vijeću odbije dati suglasnost rebalansu proračuna i kreditnom zaduženju od 20 milijuna kuna.


U očekivanju sjednice Vijeća


Upitan da malo bolje razjasni zbog čega Grad ide u proceduru kreditnog zaduženja ako je proračun likvidan, čak je na računu 15 milijuna kuna, Dujmić je ponovio da proračunski rashodi ostaju isti, dok s druge strane Grad ne može više računati s novcem od Talijanske unije, kao ni na to da će od prodaje svoje imovine zaraditi 28 milijuna kuna.


– Ako želimo trošiti kako smo planirali proračunom, falit će nam 20 milijuna kuna, kazao je Dujmić.


No prema materijalima koji će se naći na Gradskom vijeću, proizlazi da će tih 20 milijuna kuna u cijelosti otići na izgradnju vrtića. Može li, dakle, vrtić biti gotov bez kredita od 20 milijuna kuna, pitalo se gradonačelnika.


– Vrtić će biti završen, neovisno o tom kreditu, ustvrdio je.


Na dilemu u kojem će se postotku, na kraju krajeva, izgradnja vrtića financirati od dionica LRH, odnosno iz poslovanja Nove Liburnije, pročelnik za financije pokušao je razjasniti:


– U većem dijelu.


Drugim riječima, vrtić na Punta Kolovi neće biti u cijelosti izgrađen novcem od prodaje dionica hotela, kako se hvali gradonačelnik, već – jednim dijelom. U tom smislu treba podsjetiti na to da je Grad od LRH uprihodovao 45 milijuna kuna, a ne 39 milijuna kuna kako u svojim reagiranjima navodi Dujmić, ali i podatke da vrtić košta 42.890.820 kuna, odnosno da je Grad osigurao svega šest milijuna kuna od 29 milijuna kuna ovogodišnjeg troška.


Kojim novcem će biti završen, bit će poznato na sjednici Gradskog vijeća u utorak, 31. srpnja.