Odjeci Gradskog vijeća

Dujmić: ‘Dao sam povjerenje Ernieju Giganteu Deškoviću i ne namjeravam to mijenjati’

Slavica Bakić

Buran početak mandata – Ernie Gigante Dešković / Foto Marin ANIČIĆ

Buran početak mandata – Ernie Gigante Dešković / Foto Marin ANIČIĆ

Ravnatelj čije je razrješenje zatraženo tvrdi da su vijećnici iznijeli puno netočnosti na njegov račun, ali da ih nema volje ispravljati, već će se od kleveta zaštititi pravno, a HDZ tvrdi da nije želio podržati "politikantski zaključak"



OPATIJA – Nikakve političke trgovine nije bilo i ja stojim iza svoje odluke. Dao sam povjerenje Erniju Giganteu Deškoviću i ne namjeravam to mijenjati – ponovio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić komentirajući odluku devet gradskih vijećnika koji su u srijedu navečer nakon gotovo dvosatne rasprave o imenovanju ravnatelja gradske ustanove za organizaciju, promidžbu i posredovanje u oblasti kulture donijeli zaključak kojim osuđuju »političku trgovinu kod imenovanja ravnatelja Festivala Opatija«, traže od gradonačelnika Ive Dujmića da pokrene postupak razrješenja Ernieja Gigantea Deškovića s te funkcije te zahtijevaju da Upravno vijeće pokrene postupak izmjene statuta vezano uz uvjete izbora ravnatelja ove institucije. Podsjećajući na proceduru izbora ravnatelja, gradonačelnik Dujmić je kazao kako je on, u skladu sa svojim ovlastima, nakon što je povjerenstvo dalo svoju ocjenu o pristiglim prijavama, poslao svoj prijedlog Upravnom vijeću Festivala Opatija koju je ono, naglasio je Dujmić, moglo prihvatiti, ali i nije moralo.


Partikularni interesi


– Na temelju programa rada i zamisli koje je prezentirao, procijenio sam da je Ernie Gigante Dešković najbolji kandidat i da je ono što je on ponudio put kojim trebaju ići sva kulturna događanja u gradu. Dakle, povratak manifestacija u Opatiju i povezivanje realnog sektora s javnim sektorom, ono je čemu težimo, budući da je do sada najčešće programe financirao javni sektor – pojasnio je gradonačelnik Dujmić, dodajući kako je jedini problem što je »druga strana isforsirala sjednicu zbog partikularnih interesa pojedinih vijećnika«. Tvrdi da ti vijećnici već dvije godine pokušavaju na čelno mjesto Festivala Opatija postaviti »svoje ljude« i da su i prije dvije godine tijekom reizbora ravnatelja također to pokušali, ali nisu uspjeli.


– Onda su srušili ravnateljicu i ponovo guraju svojeg kandidata, ali on opet nije prošao. Javni natječaj je javni natječaj i to mora biti. Ne može se unaprijed znati koji će kandidat pobijediti. To je i razlog zašto smo na ovom natječaju imali četiri, umjesto barem dvadeset prijava. Ljudi su izgubili povjerenje u sustav i transparentnost, ali ja jamčim da je u ovom natječaju sve bilo transparentno i da su presudile najbolje reference – zaključuje gradonačelnik Ivo Dujmić. Javio se jučer i novi ravnatelj Festivala Opatija i gradski vijećnik Ernie Gigante Dešković o čijim su referencama i kompetentnosti opatijski vijećnici raspravljali na prijedlog jedanaest vijećnika.




– Shvaćam da je predizborno vrijeme i strasti su uzavrele, ali srećom ne živimo u vremenu gdje se može presuđivati na »političkim sudovima«. Živimo u pravnoj državi i ako netko nešto sumnja, neka se pozove na pravni lijek. Spavam spokojno jer znam da je sve zakonski i po proceduri, stoga je za mene ta priča gotova. Dio vijećnika je iznio toliko netočnosti na moj račun, a neke su prenesene i u medijima, da ih nemam volje ni ispravljati, već ću se od kleveta zaštititi pravno. Nemam vremena s njima se prepucavati, jer sam potpuno usredotočen na pokretanje Festivala, a veselim se što će se vrlo skoro i vidjeti konkretni rezultati koji će ušutkati sve kritičare – napisao je u svojoj izjavi Gigante Dešković, koji niti u gradskoj vijećnici nije želio odgovarati na pitanja o svojem radnom iskustvu i referencama.


Protiv politikanstva


Što je točno naveo u natječajnoj dokumentaciji, vijećnicima nije željela iznijeti niti predsjednica Upravnog vijeća Lorena Bašan, pozivajući se na činjenicu da je još u tijeku »pravni lijek«, odnosno vrijeme u kojemu se kandidati koji su sudjelovali u natječaju mogu žaliti, te da bi bilo kakvo iznošenje podataka o kandidatima i pojedinosti iz njihovih prijava moglo utjecati na daljnju proceduru, a time i dovesti u pitanje regularnost natječaja. Oglasili su se jučer i vijećnici HDZ-a koji su, uz O’Briena Sclaunicha iz IDS-a i Lucijana Kosa iz HDZ-a, bili suzdržani tijekom glasovanja o zaključcima, ali su bili i potpisnici zahtjeva kojim se tražilo da se tema imenovanja ravnatelja Festivala Opatija uvrsti na dnevni red sjednice.


– Uvažavajući potrebu da opatijska javnost bude cjelovitije informirana, dužni smo reagirati na ovo kako se ne bi stekao dojam u javnosti da smo time što smo bili suzdržani na neki način i podržali gospodina Ernieja Deškovića, što apsolutno nije istina, jer smo bili među prvim inicijatorima sazivanja ove izvanredne sjednice Gradskog vijeća Opatija, u vezi s njegovim imenovanjem. U diskusiji na Gradskom vijeću smo istaknuli da političko kadroviranje u natječajima ustanova Grada Opatije nisu novost nego gotovo pravilo. Te da se uvjeti natječaja izigravaju gdje god je moguće. Prisjetimo se imenovanja u Hrvatskom muzeju turizma, Dječjem vrtiću, konačno u samom Festivalu Opatija kada je Bojan Šober morao otići jer ga je imenovao HDZ i »Muzurova vlast«. Zato smo u ime HDZ-a Opatija dali svoj prijedlog i zalagali se da se u zaključku Gradskog vijeća Opatije unese osuda svih tih prethodnih političkih uhljebljavanja, a i mogućih budućih nezakonitosti i izigravanja zakona, već da u tim vrlo važnim gradskim ustanovama na prvom mjestu mora biti struka. Budući da je SDP dogovorio s ostalima drugačiji prijedlog na Gradskom vijeću, zbog toga smo bili suzdržani, navodi u komentaru Marko Ćorić, predsjednik opatijske organizacije HDZ-a i gradski vijećnik, zaključujući kako on i drugi HDZ-ov gradski vijećnik, Goran Crnković, nisu mogli podržati »u biti predizborni politikantski zaključak«.