Pripreme za sezonu kupanja

Dugogodišnja rak rana: Opatija bajna još uvijek čeka kupališta kakva i zaslužuje

Marina Kirigin

Kupalište Slatina / Snimio Marin Aničić

Kupalište Slatina / Snimio Marin Aničić

Kupalište Lido uređeno je i dato u koncesiju, u nastajanju je i novo kupalište ispod hotela »Royal«, očekuje se izgradnja kupališta Angiolina i kupališta hotela Savoy. Grad Opatija konstantno ulaže i oplemenjuje dječje kupalište Tomaševac, Črnikovicu, Ičići



Unatoč prolaznom pogoršanju vremena, visoke temperature zraka tijekom travnja polako zagrijavaju i more. Nagovješćuje to službenu sezonu kupanja na Jadranu, premda ona u Opatiji traje gotovo cijelu godinu. Duga topla jesen i općenito blaga klima u proteklih nekoliko mjeseci rezultirala je vikend kupačima u opatijskom moru, posebice onom ispred hotela »Miramar«, no bilo je i onih hrabrih ulazaka u more i na Lipovici, Lidu… Turistički djelatnici zato sve češće govore da bi opatijska kupališta trebala raditi tijekom cijele godine.


Kupalište Angiolina


Na tragu takvog razmišljanja je i Zoran Maržić, koncesionar kupališta Lido koje je ove zime konstantno bilo otvoreno, a na kojem za svakog sunčanog dana opatijski gosti, ali i domicilno stanovništvo upijalo tople zrake. Maržić je toliko siguran da opatijska kupališta mogu biti dio cjelogodišnje turističke ponude Opatije da je prilikom preuzimanja nagrade za jedno od najboljih hrvatskih kupališta prošle godine, rekao kako je će Lido biti proglašeno i najboljim zimskim kupalištem.



Vjerujem da bi Slatinu mogli riješiti 2017. godine – govori Ivo Dujmić te najavljuje da će dijelom kupališta Slatina, onom prema potoku kod hotela Savoy, upravljati Grad. Razlog tome je potreba za uređenjem potoka, a što je dosad zbog pravne situacije bilo teško rješivo.




– Grad Opatija uzet će koncesiju i za Pančeru jer želi zaštititi zakupce na tom prostoru. U planu je urediti navedeni prostor i vratiti ga zakupcima, što planiramo napraviti u 2017. godini – zaključio je Dujmić.



Nakon gotovo godine dana od otvaranja Lida, koje je osim vrlo atraktivno uređenog kupališta postalo i mjesto noćnih izlazaka i zabave, Maržić je najavio da se do ove ljetne sezone planira uglavnom ušminkati kupalište, ponuditi još neke nove sadržaje, no kako veliko ulaganje kreće tek po završetku turističke sezone, odnosno na jesen 2016. godine.


Tada će se obnoviti kupalište Angiolina koje je već godinama, od kada je staro kupalište izgorjelo, ružna betonska površina koja bode oči svim šetačima na lungomaru, ali i gostima najstarijeg hotela na Jadranu sa čijeg se prozora prvo uoči ovaj neturistički prizor.


– Kupalište Angiolina bit će obnovljeno do sezone kupanja 2017. godine kako je predviđeno i ugovorom. Radovi bi trebali krenuti na jesen, a u isto vrijeme uredit će se i šetnica, odnosno botanički vrt koji prolazi iznad Lida – rekao je Maržić.


Ozbiljna ulaganja


Opatijska kupališta godinama su bila »rak rana« opatijskog turizma. Međutim, posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući novim ulaganjima, situacija se bitno mijenja. Kupalište Lido, uređeno je i dato u koncesiju, u nastajanju je i novo kupalište ispod hotela »Royal«, očekuje se izgradnja kupališta Angiolina i kupališta hotela Savoy.



Ičićanska tvrtka »Rivijera« zbog propusta na kupalištu Slatina često je bila na meti javnih kritika. Međutim, u posljednje tri godine, od preuzimanja tvrtke od strane novog vlasnika, nova Uprava nastoji u okvirima postojećih mogućnosti maksimalno investirati u ovo pomorsko dobro. Tako je lani obnovljen kompletni plažni inventar – suncobrani i ležaljke, a ove godine uz već provjerene sadržaje – vodeni grad, trampolin i električne automobile za djecu, prostori ispod šetnice na Slatini, nekad trgovine mješovitom robom, ponovno će se staviti u funkciju. Isto tako u planu je obnoviti dječje igralište, izgraditi tri nova ulaza u more i postaviti sjenice.


Više od ovog za sada se međutim ne može učiniti sve dok se ne raspiše koncesija za ovo opatijsko kupalište, a što s nestrpljenjem očekuju svi – ičićanska tvrtka, hotelijeri, Grad Opatija. U »Rivijeri« objašnjavaju kako nemaju pravne osnove da bi ulagali i mijenjali kupalište, pa ga zasad mogu samo održavati.


– Nastojimo ljudskim radom i brigom u okviru onog što nam je dozvoljeno oplemeniti ovaj prostor, a kako ne bi naštetili turističkom imidžu grada. Ne može se reći da ne ulažemo u Slatinu. U posljednje tri godine uloženo je pet milijuna kuna, po sezoni oko 1,5 milijuna kuna, no nažalost to nije jako primjetno. Isto tako, otvoreni smo tijekom cijele godine, odnosno nastojimo biti konstantno prisutni. Posljednje tri godine intenzivno radimo s Gradom Opatija, PGŽ-om i državom na rješavanju pravnih problema zbog kojih dosad nije bilo moguće raspisati koncesiju, a samim time je i onemogućeno ulaganje u ovaj kupališni kompleks. Ipak, danas, nakon velikog broja sastanaka, optimistični smo i vjerujemo da smo ovog puta zaista na korak do konačnog rješenja, ističu u ičićanskoj tvrtci koja je potencijalni koncesionar.



Grad Opatija konstantno ulaže i oplemenjuje dječje kupalište Tomaševac, Črnikovicu, Ičići pa tako treba vjerovati da će sve pripreme biti dovršene do nove sezone kupanja, odnosno dolaska prvog većeg broja kupača.


Prema riječima gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, u ovoj predsezoni u obalni pojas i uređenje kupališne infrastrukture o kojoj brine Grad Opatija uložit će se oko 2 milijuna kuna. Zahvaljujući pozitivnoj poslovnoj godini Grada, i višku proračunskih sredstava, dio novca utrošit će se i rasporediti na opatijska kupališta, kaže gradonačelnik.


Črnikovica će se produžiti nasipavanjem za 50-tak metara u pravcu Voloskog, prirodne plaže nadosipat će se sa 270 metara kubičnih šljunka. Na dječjem kupalištu Tomaševac napravit će se »pero« koje štiti od udara juga čime će biti omogućeno produljenje plaže. Uredit će se i 29 malih gradskih sunčališta, te plaža Lipovica, kuplište Ičići, plaža za pse.


– Vlasnici hotela Savoy imaju pripremljenu dokumentaciju za novo kupalište ispod hotela, no radovi će krenuti po završetku sezone kupanja što znači da će Opatija za sezonu 2017. godine imati još jednu lijepu plažu – govori Dujmić.


Najbolnija točka


Najveće kupalište i trenutačno »najbolnija« točka opatijske kupališne ponude je Slatina. Betonska površina već godinama nije turistički valorizirana na način na koji bi trebala biti, a s druge strane vrlo je upečatljiva s obzirom na prostranost i kapacitet. Sve napravljeno na njoj uoči sezone kupanja uglavnom se svodi na »vatrogasne mjere« kako bi se ako ništa drugo zamazale oči turistima.


Koncesijsko odobrenje za kupalište već godinama ima ičićanska »Rivijera«, koja je i zainteresirani, potencijalni koncesionar, no međutim koncesija za plažu još nije raspisana. Prema riječima Ive Dujmića to će biti učinjeno do kraja ove godine, a s čime će se otvoriti i mogućnost značajnijih ulaganja u ovaj atraktivni prostor grada.


– Idejni projekt za kupalište Slatina je završen, međutim PGŽ mora raspisati koncesiju. Kako se ne bi doveli u situaciju kao što je bila ona na Lidu, a kada smo imali i prosvjede, Županija poduzima sve kako bi situacija na kupalištu Slatina prilikom raspisivanja koncesije bila što čišća. Trenutačno po katastarskim česticama nastoje raščistiti situaciju na pomorskom dobru, a zbog čega će još ovog ljeta kupalište biti pod koncesijskim odobrenjem, ali do kraja godine Slatina će biti data u koncesiju.


Tvrtka »Rivijera« je jedan od zainteresiranih, potencijalnih koncesionara Slatine, no uz njih zainteresirani su i hotelijeri. Ono što je nama bitno, a o čemu smo vodili računa prilikom izrade idejnog projekta, je da tu plažu treba sagledati u kontekstu s trgom – zaključio je gradonačelnik Opatije.