U očekivanju odluke tko će biti na čelu Matulja i Lovrana

Drugi krug na Liburniji: Osobne simpatije birača nadjačat će stranačku stegu

Davor Žic

Ove nedjelje za mjesto načelnika Općine Matulji borit će se Mario Ćiković i Mladen Prenc, dok će u Općini Lovran snage odmjeriti Emil Gržin i Alan Sanković - svi oni vjeruju u uspjeh, a konačan sud dat će birači 



MATULJI /LOVRAN Knjiga je spala na četiri slova – dugačku listu imena podijeljenu na čak četiri listića koja je građane dočekala u prvom krugu lokalnih izbora 19. svibnja, u drugom krugu koji se na Liburniji održava u Matuljima i Lovranu, općinama u kojima niti jedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova svojih sumještana, zamijenit će jedan listić s praktički »referendumskim pitanjem«.


Moguća su odgovora samo dva, a u obje općine »ponuda« je vrlo slična – s jedne strane SDP uz podršku HNS-a i IDS-a, te u Matuljima HSU-a, a u Lovranu nezavisne liste Drage Korošaka, a s druge strane neka kombinacija PGS-a, Akcije mladih i Liburnijske stranke, trojke koja je na ovim izborima diljem Liburnije uglavnom bila u ulozi »opozicijskog suparnika« vladajućoj SDP-ovskoj garnituri. 


 


Preslagivanje snaga




Pred Matuljcima bit će identičan izbor kao i prije četiri godine, jer će birati između aktualnog načelnika Marija Ćikovića iz redova SDP-a te »izazivača« iz redova PGS-a Mladena Prenca. Tako je opozicijski kandidat dobio priliku za »revanš« nakon poraza iz 2009. godine, kada mu je načelnička pozicija izbjegla za tek nekoliko postotaka.


Ovog puta razlika s kojom kandidati ulaze u drugi krug veća je nego u prošlom izbornom ciklusu, te iznosi visokih 17 postotnih poena, budući da je Ćiković osvojio 40 posto, a Prenc oko 23 posto glasova.


No, u međuvremenu se dogodilo i »preslagivanje snaga« na matuljskoj političkoj sceni, jer podršku je Prencu dao Željko Grbac koji je kao nezavisni kandidat osvojio 20 posto glasova, ali i koalicija Akcije mladih i Liburnijske stranke čija je lista za Vijeće došla do 9 posto podrške birača.


Uz standardnu »koalicijsku četvorku« koja je Ćikoviću dala podršku – SDP, HNS, HSU i IDS – u drugom ga je krugu podržao i Valter Sanković, nezavisni kandidat čija lista nije uspjela prijeći izborni prag. Neopredijeljen je tako ostao samo HDZ, koji je u prilici dobro »naplatiti« svoju neutralnost jer bez njihova tri vijećnika niti jedna strana neće moći sastaviti većinu u Općinskom vijeću. 


 


Nešto je drugačija situacija u Lovranu, gdje je SDP ipak uspio osigurati većinu u Općinskom vijeću, pri čemu im je na ruku išao i izborni sustav.


Naime, iako su osvojili tek jedan posto glasova više od liste AM-LIST-PGS, članovi koalicije SDP-HNS dobili su mjesto više – uz njihova četiri zastupnika, podršku im je pružio i nezavisni Drago Korošak, čime su stigli do ukupno pet vijećnika.


Nakon što nije postignuta suradnja s HSU-om, koalicijskim partnerom iz prošlog mandata, posljednje dvije ruke potrebne za vijećničku većinu našli su u IDS-u. 


Biraju se ljudi


Načelnik Emil Gržin u borbu za treći uzastopni mandat ulazi s vodeće startne pozicije jer je u prvom krugu osvojio 31 posto glasova birača. Njegov protukandidat, član Akcije mladih Alan Sanković, osvojio je 20 posto glasova, no nadu za bolji uspjeh u drugom krugu pruža mu i činjenica da bi mu se mogli »preliti « neki od »prosvjednih glasova« koji su u prvom krugu završili na »kontu« ostale četvorice protukandidata aktualnom načelniku. 


  No, u svakom slučaju – kao što su pokazali primjeri iz prvog kruga u kojem su SDP-ovu gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću podršku dali i desni dijelovi biračkog tijela, a HDZ-ovu načelniku Mošćeničke Drage Ratku Salamonu glas poklonili i »tvrdi ljevičari« – u odabiru lokalnih čelnika više od stranačke stege igrat će ulogu osobne simpatije birača.


Drugim riječima, stranke su se birale prije dva tjedna, a u nedjelju se biraju – ljudi.