Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Ciklus preventive

Drugačija subota u Matuljima: Program MATEKO mijenja pogled na život

Foto Luigi Opatija
Foto Luigi Opatija
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 15:02 2019-10-24T15:02:28+02:00

MATULJI - Općina Matulji u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, ove subote, 26. listopada, nastavlja desetogodišnji ciklus preventivnih zdravstvenih programa s ciljem prevencije bolesti, ranog detektiranja bolesti te očuvanja kvalitete života građana.

– Nakon deset godina program se nastavlja pod novim imenom MATEKO, Matulji-eko. Osim na prevenciju, akcent stavlja i na ekologiju, život u skladu s prirodom, okretanje sebi te prevenciju stresa. Cilj je poticanje građana da se posvete sebi bilo kroz prehranu i fizičku aktivnost, bilo kroz razne oblike meditacije – rekla je Eni Šebalj, zamjenica matuljskog načelnika, najavljujući program u društvu dr. sc. Petre Šuljić, voditeljice odsjeka za marketing, komunikacije i informatiku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Program je podijeljen u tri cjeline. Prva se odnosi na zdravu prehranu pa će u subotu od 9 do 12 sati građani moći kupovati na Eko sajmu u centru Matulja gdje će se okupiti izlagači šireg područja PGŽ-a i iz Ilirske Bistrice.

Nudit će se razni jestivi proizvodi, eko sredstva za čišćenje, ali i zanimljiva literatura. Drugi dio programa posvećen je preventivnim pregledima pa će u zgradi Općine Matulji od 9 do 12 sati građani moći napraviti mini sistematske preglede, dobiti savjete nutricionista i personalnu dijetu, savjete dermatologa te napraviti BMI – body mass index, ali i izmjeriti tlak i šećer na štandu Crvenog križa Opatija – Aktiva Matulji.

Svi građani s prebivalištem na području Općine Matulji rizične dobne skupine od 45 godina nadalje moći će podignuti potvrde za sufinancirane preventivne preglede od strane Općine Matulji i to za ultrazvuk abdomena ili pak ultrazvuk prostate, dojki te sistematski ginekološki pregled, dok će neovisno o godinama zainteresirani moći podići potvrde za pregled prevencije melanoma.

– Treći segment programa bavit će se meditacijom, fizičkom aktivnošću, osobnim zadovoljstvom, prehranom i druženjem. Ispred Općine Matulji u 10 sati kreće šetnja trasom od Matulja preko Štaciona do Rukavca, zatim kroz Črnčići do Kućeli te na povratku kroz Biškupi, Mohorići natrag u Matulje, a grupu će voditi iskusni planinari, članovi PD-a Lisina.

Putem će se održati vođene radionice meditacije svjesnog hodanja, prisutnosti u trenutku, usredotočenog opažanja i još nekoliko drugih uz stručno vođenje psihologa i psihoterapeuta iz Udruge Malenica.

Sudionike očekuje i zdravi ručak koji će pripremiti Udruga Konopaša Matulji. Degustirat će se i med u OPG-u Kos, a pješačenje će završiti u centru Matulja – najavila je Eni Šebalj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.