Priča u priči

Druga strana investicije: Ruski ulagači uzurpirali Opatijcima djedovinu

Marina Kirigin

Iako se izvansudskom nagodbom stiglo do rješenja između novog i starih susjeda, Branka Glassl ne može prihvatiti način na koji se danas radi, boli je što se preko leđa slabijih dolazi do tuđih terena



OPATIJA » Ruski investitor koji je započeo gradnju četiri luksuzne vile iznad opatijskog šetališta Carmen Sylva već u startu je narušio međususjedske odnose. Obitelj Šepić, koja živi u samoj blizini gradilišta, uoči radova bila je priupitana od strane ruskog investitora žele li prodati dio okućnice, na što su odgovorili izričito »ne«.


No, bez obzira na niječan odgovor, izvođači radova na pristupnoj cesti za buduće vile krenuli su rušiti okućnicu obiteljske kuće u vlasništvu obitelji Šepić u blizini šetališta, uzurpirali su dio terena i to bez ikakvih dozvola i suglasnosti. Opatijska obitelj tada je angažirala advokata, a koji je obavijestio ruskog investitora da će u slučaju pokretanja sudskog spora, morati zaustaviti radove na svojoj investiciji – pristupnom putu i vilama.


Oteli im sto kvadrata


Tako što bilo je neprihvatljivo za Rusa, pa je pristao na izvansudsku nagodbu. Dogovoreno je da će se neke stvari vratiti u prvobitno stanje, a druge da će se kompenzirati, objašnjava Margarita Šepić, vlasnica dijela kuće u opatijskom naselju Zora.




  – Nisam protiv toga da se gradi, ali sam protiv načina na koji se to čini. Kada su nam porušili dio okućnice i doslovce oteli sto kvadrata terena iza kuće zvala sam policiju. Nisam mogla vjerovati da se to događa, da bez ikakve naše dozvole to čine. Srušili su zid naše okućnice i uništili našu livadu. U kući živi i moja baka kojoj je 85 godina, koja svaki dan plače, ne može vjerovati što su nam napravili od djedovine. Odrasla sam u toj kući, na toj livadi i neću se odreći ni centimetra koji je moj djed krvavo zaradio – govori kći Margarite Šepić, Branka Glassl koja s bakom živi u kući pored novog opatijskoga gradilišta. Iako se izvansudskom nagodbom stiglo do rješenja između novog i starih susjeda, Glassl ne može prihvatiti način na koji se danas radi, boli ju što se preko leđa slabijih na ovakav način dolazi do tuđih terena.


  – Moja baka nije htjela prodati teren, a evo svejedno su joj ga uzeli. To je tužna istina na opatijski način – kaže Glassl koja smatra da je Rus započeo gradnju pod izgovorom da se radi »treća cesta« a kada još nije imao ni sve potrebne dozvole za svoju investiciju.


Devastirana cesta


No, nije to jedina briga žitelja u naselju Zora, koji u susjedstvu imaju novo gradilište. Ne bune se zbog činjenice da se gradi, ali ne mogu izdržati radove koji traju od 7 ujutro do 21 sat navečer. Bageri tijekom cijelog dana neumorno kopaju, a buka i podrhtavanje tla osjeća se u okruženju što posebno teško podnose stariji mještani opatijskog naselja, koji iz svojih domova ne izlaze zbog starosti i nemoći.


  – Bezobzirno se kopa cijele dane i noći, ne dozvoljava se ljudima u susjedstvu ni da odmore živce na dva sata. Velika je to bezosjećajnost od strane komunalnih i redarstvenih propisa – govori Šepić, a susjedi ističu kako je jedina, vrlo uska i dvosmjerna prometnica za naselje Zora već potpuno devastirana zahvaljujući kamionima i bagerima koji prolaze do gradilišta. Tvrde kako na početku njihove ceste stoji znak zabrane prometovanja za kamione teže od tri tone, a kako tom istom ulicom – Šetalište Carmen Sylva na dnevoj bazi, dvadesetak puta prolaze golemi kamioni potpuno opterećeni materijalom s gradilišta zbog čega se cesta na nekim dijelovima oštetila.