Odluka Općinskog vijeća

Dr. Boris Nemec dobitnik nagrade Općine Matulji za životno djelo

Marina Kirigin

Dr. Boris Nemec će nagradu dobiti na Dan Općine Matulji / Snimio Ivica TOMIĆ

Dr. Boris Nemec će nagradu dobiti na Dan Općine Matulji / Snimio Ivica TOMIĆ

Dr. Nemecu nagrada će biti uručena na Dan Općine Matulji, kao i dobitnicima godišnjih nagrada, sportašici Jeleni Lučin, glazbeniku Zvjezdanu Ružiću i Rodoslovnom centru Kastavštine i Liburnije



MATULJI Doktor Boris Nemec, liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i vlasnik specijalističke klinike u Matuljima, dobitnik je nagrade za životno djelo Općine Matulji. Takvu odluku jednoglasno je na posljednjoj sjednici održanoj u četvrtak navečer donijelo matuljsko Vijeće.


Borisu Nemecu općinska nagrada bit će uručena na Dan Općine Matulji, baš kao i dobitnicima godišnjih nagrada koje će otići u ruke sportašici Jeleni Lučin za postignuća u sferi sporta, glazbeniku Zvjezdanu Ružiću za područje kulture i Rodoslovnom centru Kastavštine i Liburnije, također za uspjehe iz područja kulture.


Vijećnici su jednoglasno odlučili da se dr. Borisu Nemecu dodijeli nagrada za životno djelo / Snimio Sergej DRECHSLER


Vijećnici su jednoglasno odlučili da se dr. Borisu Nemecu dodijeli nagrada za životno djelo / Snimio Sergej DRECHSLER



Jušići u drugoj zoni




Paušalni porez za iznajmljivače u Matuljima ostaje na dosadašnjoj razini. To znači da će u prvoj zoni u Matuljima taj porez iznositi najviše, odnosno 300 kuna, dok će u Jušićima, koji su pripojeni drugoj zoni zajedno s Rupom, Bregima, Rukavcem, Jurdanima, Velim Brgudom, Permanima, Mučićima, Brešcima i Ružićima, on iznositi 210 kuna godišnje po krevetu.


Iznajmljivači u trećoj zoni u Malom Brgudu, Pasjaku, Zvoneći, Lipi, Šapjanama, Velim i Malim Munama, Zalukima, Brcima i Žejanama plaćat će 150 kuna godišnje po krevetu. Iako je prijedlog općinskih vlasti, usuglašen s ostalim JLS-e na Liburniji, bio da ovaj paušalni porez za iznajmljivače iznosi 345 kuna po krevetu, na temelju pristiglih primjedbi iznajmljivača kao i dva podnesena amandmana, načelnik Općine Matulji odlučio je prihvatiti amandmane kojima se predlaže da u prvoj zoni porez bude jednak onom dosadašnjem (300 kuna), odnosno 15 posto niži od predloženog (345 kuna).



Nova matuljska vijećnica iz redova SDP-a je Irena Lovrić. Ona je zamijenila Gorana Lučina koji je svoj mandat stavio u mirovanje iz osobnih i profesionalnih razloga.



– U potpunosti prihvaćam amandmane. Mi smo se kao izvršna vlast na razini Liburnije dogovorili da idemo s jedinstvenom cijenom, a kako je Lovran upravo sad krenuo mijenjati tu odluku, prihvaćam da zadržimo stare cijene. Također, predlažem da Jušiće iz skupine B prebacimo u skupinu C te grupiramo sva mjesta gornjeg kraja u dvije skupine – rekao je načelnik Matulja Mario Ćiković.


Nezavisni vijećnik Željko Grbac, koji je na posljednjoj sjednici zamijenio predsjednika Vijeća Darjana Bukovića te vodio sjednicu, imao je drugačiji pogled na visinu paušalnog poreza te je prihode iznjamljivača stavio u kontekst prihoda i poreznih opterećenja obrtnika i tvrtki. Rekao je da smatra da paušalni porez nije prevelik te naveo da bi volio da do jeseni imaju pregled svih iznajmljivača i soba po naseljima.


Vrtić Veli Brgud


Vijećnica Ivana Bratović u sklopu aktualnog sata postavila je pitanje tko je odgovoran za nedostatke prilikom izvođenja radova u dječjem vrtiću Veli Brgud i tko će snositi te dodatne troškove.


Načelnik Ćiković objasnio je da su svi radovi kvalitetno odrađeni, međutim, da je 2. siječnja prosvjetna inspekcija dala primjedbe iako je prethodno imala projekt obnove vrtića te bila upoznata s onim što će se napraviti.


Prosvjetna inspekcija je zatražila da se postavi knauf na stropu u kuhinju i dvije rampe na ulazu u jaslice.


Načelnik je rekao da su navedeni radovi u dogovoru s izvođačima obavljeni u roku od dva dana. Pojasnio je da je sve fotografirano i poslat dopis inspekciji te da su 28. siječnja dobili odgovor da vrtić mogu koristiti.


Naveo je i da će dodatne troškove snositi Općina te da oni iznose nešto ispod 20.000 kuna. Vijećnik Slobodan Juračić nakon obrazloženja načelnika postavio je pitanje kakve veze knauf u kuhinji ima s pedagoškim standardom, aludirajući zapravo da prosvjetna inspekcija nije ta koja bi smjela tražiti takve dodatne građevinske zahvate nevezane uz pedagoški standard.