Izložba

Dora se u Opatiji vratila svojoj kući

Aleksandra Kućel Ilić

Od ukupno 20 dosadašnjih Dora, 15 ih je održano u Opatiji u koju se nakon višegodišnje stanke ovaj festival vratio 2019. godine, od kada se počeo održavati u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«



»Festivalska Opatija: Priča o Dori« naziv je izložbe otvorene sinoć u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u povodu velikog povratka ove glazbene manifestacije u Opatiju, grad u kojemu je Dora i nastala, a zanimljivo je i da je prvi televizijski prijenos nekog festivala uopće Televizija Zagreb odradila 1958. godine upravo – iz Opatije. Na tadašnjem, prvom izdanju festivala u Opatiji pobijedili su Zdenka Vučković i Ivo Robić s pjesmom »Mala djevojčica« (Tata, kupi mi auto). Od ukupno 20 dosadašnjih Dora, 15 ih je održano u Opatiji u koju se nakon višegodišnje stanke ovaj festival vratio 2019. godine, od kada se počeo održavati u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«.


Svečanost otvorenja izložbe uoči Dore 2020. u Opatiji vodila je Uršula Tolj, a umjesto puno riječi, na samom početku progovorila je pjesma te su nastupili članovi riječke grupe Put i izveli pjesmu »Don’t Ever Cry« s kojom su 1993. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner pobijedili na Festivalu HRT-a na kojem se birao hrvatski predstavnik za Pjesmu Eurovizije, a koji je dvije godine kasnije dobio ime Dora po skladateljici Dori Pejačević. Pobjednik iz 1994. godine, Tony Cetinski, kojemu je prvo mjesto donijela pjesma »Nek’ ti bude ljubav sva«, također je jučer počastio Opatiju svojim dolaskom. Nije pjevao, ali se prisjetio glazbenih početaka, naglasivši da je bio »uporan kao istarski tovar« i uspio pobijediti i to upravo – vlastitog brata koji je te godine u Opatiji zauzeo drugo mjesto.


U ime organizatora, mnogobrojnu publiku pozdravio je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, dok je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić najavio i da će se uskoro na nekoj od opatijskih lokacija pronaći mjesto na kojem će se postaviti statua Dore Ivice Propadala, uz objavu imena svih dosadašnjih pobjednika natjecanja.




Veliko zadovoljstvo zbog povratka Dore u Opatiju izrazio je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, po čijim riječima »kemija« između Opatije i ovdašnjih festivala i HRT-a postoji dugi niz godina. Ivica Propadalo, autor statua Dore i Porina, jučer je u Opatiji zahvalio na povjerenju koje mu je svojevremeno bilo ukazano te priznao da su mu to zapravo bile »prve dvije statue koje je u životu izradio«.


Fotografije velikim dijelom iz arhive Novog lista


Izložba u Šporeru uključuje fotografije svih pobjednika Dore, velikim dijelom iz arhive Novog lista, uz tekstualne podsjetnike na njezinu prošlost i na festivalsku tradiciju Opatije. Osim fotografija, »uspomena s pogledom na budućnost«, izložene su i tri statue Dore od različitih materijala, a izložbu u organizaciji Grada Opatije, Hrvatske radiotelevizije i Festivala Opatija, uz medijsko pokroviteljstvo Novog lista, može se pogledati uz slobodan ulaz do 1. ožujka ove godine.