PREBUKIRANI

Dobra je vijest to što je u Matuljima sve više djece, loša da ih je pedeset ostalo “ispod crte” za vrtić

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Od ukupnog broja neupisane djece u željene skupine centralnog DV-a Matulji odnosno njegova područna odjeljenja, roditelji 25-ero djece prihvatili su smještaj u druge objekte - navodi Eni Šebalj



MATULJI Općina Matulji nalazi se među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koje svake godine bilježe rast novorođene djece, pa tako raste i potreba za smještajem djece u vrtić te nadmašuje ulaganje u povećanje vrtićkih kapaciteta. Pedesetak mališana na posljednjim upisima, iako su ispunjavali uvjete za smještaj u jasličkim i vrtićkim programima u Dječjem vrtiću Matulji, bilo je »ispod crte« odnosno ostalo neupisano zbog manjka kapaciteta.


Zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj istakla je kako u proteklih osam godina Općina Matulji nastoji iz godine u godinu povećati kapacitete vrtića. Navela je kako su u proteklom razdoblju otvorene nova jaslička skupina u Rukavcu, poludnevna skupina prerasla je u cjelodnevni program, kako je u Jušićima uređen prostor te je uz poludnevnu otvorena i cjelodnevna skupina kao i u Brgudu, dok je u Rupi poludnevna skupina prerasla u poludnevno-cjelodnevnu skupinu.


Fondovi EU


– Radi se na projektu novih kapaciteta vrtića u Brešcima, a za novi objekt vrtića u Rukavcu kapaciteta tri jasličke i tri cjelodnevne skupine gotov je projekt, dobivena građevinska dozvola te je projekt pripremljen za apliciranje na fondove EU – rekla je Šebalj.




Dio djece koja su »ispod crte« ipak će vrlo vjerojatno pronaći smještaj u objektima različitim od onih za koji su tražili upis, a tako će se, prema procjenama, smjestiti otprilike polovica neupisanih mališana.


– Od ukupnog broja neupisane djece u željene skupine centralnog DV Matulji odnosno njegova područna odjeljenja 25-tero djece odnosno roditelja prihvatilo je smještaj u druge objekte, objasnila je Šebalj. Dodatni kapaciteti oslobodit će se preuređenjem Dječjeg vrtića Veli Brgud u kojem se upravo izvode radovi na energetskoj obnovi i unutarnjem uređenju. Radovi se financiraju bespovratnim sredstvima EU te sredstvima proračuna Općine Matulji.


Mjesečne subvencije


Tom investicijom trebali bi se povećati kapaciteti pa će područni odjel vrtića u Velom Brgudu moći primiti sveukupno oko 70 djece i to kroz dvije jasličke, jednu cjelodnevnu i jednu cjelodnevno-poludnevnu skupinu. Radovi na preuređenju vrtića trebali bi, prema riječima Eni Šebalj, biti dovršeni do listopada ove godine.


Za sve one koji na području svoje Općine Matulji neće moći pronaći smještaj za svoje djete u matuljskom vrtiću, Općina Matulji nudi financijsku podršku za smještaj u predškolske ustanove na području drugih jedinica lokalne samouprave, u privatne vrtiće ili kod registriranih dadilja, a subvencija iznosi nešto više od 700 kuna mjesečno.