Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Projekt 'Učka 360°

Do 4. listopada u Parku prirode Učka održava se ornitološki kamp

Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice
Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2018. u 20:50 2018-09-07T20:50:16+02:00

Cilj kampa je praćenje jesenske selidbe ptica, ali i edukacija svih zainteresiranih posjetitelja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Parka

 

 

LOVRAN Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka kroz projekt Učka 360° do 4. listopada na području lokve Rovozna organizira tradicionalni ornitološki kamp otvoren za sve ljubitelje ptica.

Cilj kampa je praćenje jesenske selidbe ptica, ali i edukacija svih zainteresiranih posjetitelja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Parka.

Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu.

Tijekom proteklih 10 godina, koliko se ornitološki kamp održava na području Parka prirode Učka, prstenovano je gotovo 20.000 ptica, dok se ove godine očekuje da će biti prstenovano njih više od 2.000.

Prstenovanje se koristi u istraživanjima selidbe, evolucije, ekologije, ponašanja, patologije i drugih segmenata ornitologije i općenito biologije u kojima je potrebno individualno razlikovanje jedinki, a pažljivim evidentiranjem mjesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene pomaže u određivanju njihovih selidbenih puteva te područja gniježđenja i zimovanja.

ornitološki kamp, Park prirode Učka, udruga BIOM, prstenovanje ptica

Bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, svi su pozvani da se pridruže kampu na samo jedan dan ili na duži period.

Aktivnosti prstenovanja provode se od zore do 11 sati te od 16 sati do mraka, na kampu se spava u šatorima, a hrana koju osigurava organizator priprema se na logorskoj vatri.

Svi zainteresirani mogu se  prijaviti ispunjavanjem obrasca za prijavu na internetskoj stranici Udruge BIOM, na kojoj je dostupno i više informacija o samom kampu.

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“.

Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna.

Ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu