Prijatelji djece

Dječje igralište na Lipovici uređeno po EU standardima

Slavica Bakić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Mjesni odbor Belveder i Grad Opatija u uređenje ovog igrališta površine 140 »kvadrata« uložili su, u otprilike istom omjeru, oko 100 tisuća kuna, a igralište je uredila gradska tvrtka Parkovi



OPATIJA Opatijski mališani dobili su prvo igralište s certifikatom koji potvrđuje da je uređeno i opremljeno po najvišim europskim kvalitativnim i sigurnosnim standardima. Smješteno je neposredno uz plažu Lipovica, površine je oko 140 četvornih metara, a na njemu je ugrađen tobogan s kućicom, dva njihala na opruzi te klackalica i ljuljačka. Mjesni odbor Belveder i Grad Opatija u uređenje ovog igrališta uložili su, u otprilike istom omjeru, oko 100 tisuća kuna, a igralište je uredila gradska tvrtka Parkovi.


Budžet za igralište


– Prije 15-ak godina Mjesni odbor Belveder krenuo je s došljunčavanjem plaže Lipovica jer je bila preuska. Neposredno nakon toga smo uredili ovo igralište, ali od tada je prošlo puno godina pa smo odlučili cijeli prošlogodišnji budžet Mjesnog odbora udružiti sa sredstvima Grada Opatije i uredili smo ovo igralište prema normativu Europske unije – kazao je Bruno Starčić, predsjednik MO Belveder Opatija nakon što je jučer dvoje mališana presjeklo vrpcu kojom je novouređeno dječje igralište i službeno otvoreno.


Čast da presijeku vrpcu pripala je Grgi Kuniću iz Dječjeg vrtića Volosko i Lari Leonie Pavletić iz Dječje glazbene igraonice Girotondo koja djeluje pri Osnovnoj glazbenoj školi »Mirković«, a Bruno Starčić je izrazio nadu da je ovo samo prvo u nizu opatijskih dječjih igrališta čija će kvaliteta i sigurnost biti potvrđeni europskim certifikatom. Obećaje to i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je na jučerašnjem otvorenju bio sa svojim zamjenicima Marinom Gašparić i Fernandom Kiriginom.


Primjer suradnje




– Ovo je još jedan lijepi primjer suradnje mjesnih odbora i Grada Opatije kroz koju smo, zajedničkim snagama i sredstvima, uredili prostor za djecu. Posebno smo ponosni jer smo, nakon što smo na Lipovicu preselili i Društvo naša djeca, zaokružili cjelinu budući da im je u blizini sportska dvorana, a sada i dječje igralište te plaža koju ćemo također posebno opremiti za djecu. Opatija je grad prijatelj djece, i to ne samo na papiru – kazao je Dujmić. Naglasio je naglasio da Grad Opatija izravno upravlja s 24 dječja igrališta i cilj je da sva dobiju certifikate za što je potrebno osigurati najmanje 2,5 milijuna kuna.


Oprema za uređenje igrališta nabavljena je od hrvatske tvrtke koja je dio opreme izradila sama, a dio nabavila na stranom tržištu. Sigurnost sprava te samog igrališta i njegove ograde kontrolirat će se i ispitivati svaki mjesec, u skladu s normama koje propisuje europski certifikat.