Festival keramike

Dijana Trtanj pobjednica »Matuljske kolajnice«

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



MATULJI – Dijana Trtanj iz Rijeke sa svojom »Vršom« pobjednica je 3. izdanja festivala keramike »Matuljska kolajnica«, koja je protekla tri dana održan u centru Matulja. Završna izložba radova zbog loših vremenskih prilika prebačena je u školsku sportsku dvoranu, a na njoj su svoje uratke, nastale tijekom međunarodne priredbe (ex tempore), izložila 42 izlagača. Ocjenjivački sud u sastavu Bruno Paladin, Vera Gambar Miščević i Mladen Ivančić, drugu nagradu dodijelili su Alessandru Zanlucchi iz Italije, a treću Dragutinu Ciglaru iz Koprivnice. Rad u glini koja je perforirana i obrađena s bakrenim oksidom osvojio je ocjenjivački sud, a Dijani Trtanj omogućio pobjedu na matuljskoj priredbi.


– Već desetak godina bavim se keramikom. Počela sam iz hobija, a u međuvremenu odlučila upisati Akademiju, koju sam nedavno i završila. Najčešće radim s glinom, a ovo je moje drugo priznanje na »Matuljskoj kolajnici«. Za prvog izdanja osvojila sam treće mjesto, a evo sada napravila korak dalje – rekla je Dijana Trtanj koja je čest sudionik ovakvih priredbi u regiji.


Na ovogodišnjem festivalu keramike okupilo se 60-ak sudionika. Organizatori iz Udruge Interinova iz Mučića zadovoljni su odazivom, ali i činjenicom da su bez obzira na loše vremenske prilike uspjeli održati zacrtani program. Održane su radionice keramike koje su vodili Alberto Aiudi iz Italije i Čazim Mehmeti iz Malog Lošinja, kao i izloženi svi radovi nastali u različitim tehnikama. Priredbu je došao podržati i Giuseppe Olmeti, predsjednik Europskih gradova keramike.




– Zadovoljni smo odazivom sudionika, a naša je želja ovu priredbu dogodine još više unaprijediti i privući još veći broj izlagača – rekla je organizatorica Mia Mihaljević Ivančić.