Changchun

Delegacija Opatije u Kini: ‘Želimo postati vrata Europe’

Aleksandra Kućel Ilić

Kina i Hrvatska su svoje prijateljstvo i suradnju produbile u Changchunu i uz svečanost koju su popratili brojni mediji – otvorena je Hrvatska kuća, prvi hrvatski nacionalni paviljon kojeg neka europska zemlja otvara na području provincije Jilin



CHANGCHUN U kineskom gradu Changchunu na sjeveroistoku najmnogoljudnije zemlje na svijetu otvoren je 11. China-Northeast Asia Expo, a između brojnih izlagača iz 130 zemalja nalazi se i Hrvatska koja u multinacionalnom ozračju ovog sajma koji se organizira svake druge godine traži svoj put u turizmu i plasmanu domaćih eno-gastronomskih proizvoda. Na uglednoj manifestaciji koja na čak 63.000 kvadrata okuplja predstavnike 500 kompanija u devet paviljona, gostuju i 922 političara. Pored hrvatskog veleposlanika u NR Kini Nebojše Koharovića, na sajmu Hrvatsku predstavlja i delegacija Grada Opatije na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Turističkog vijeća Opatije, Ivom Dujmićem i predsjednikom Gradskog vijeća Opatije, Robertom Kurelićem.


Za ovu prigodu Turistička zajednica Opatije tiskala je oko 6.000 primjeraka promotivne brošure na kineskom jeziku o Opatiji, koje su podijeljene na hrvatskom štandu i izazvale veliki interes posjetitelja. Zajedno s delegacijom Opatije, na sajmu koji traje od 1. do 5. rujna, na istom mjestu izlažu još dva srednje velika poduzeća – Agrolaguna iz Poreča i Adriano iz Trilja. Sve njih na sajmu okuplja Hrvatsko-kineski kulturni centar na čelu s gospođom Liu Liying.


Brzo rastuće tržište


U okvirima manifestacije koju dnevno posjeti na tisuće ljudi, publici u kojoj je osim Kineza bilo i puno predstavnika drugih zemalja s različitih kontinenata, obratio se je hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović. U svojem izlaganju predstavio je nekoliko točaka moguće suradnje s Hrvatskom i to posebno u području turizma, infrastrukturalnih projekata i trgovine. Govoreći o turističkom prometu istaknuo je da Hrvatsku godišnje posjeti oko 200.000 Kineza. NR Kina za Hrvatsku predstavlja brzo rastuće tržište, a koje uzlazni trend očekuje i narednih godina.




Potom je uslijedila prezentacija Opatije koju je predstavio gradonačelnik Ivo Dujmić.


U svom izlaganju istaknuo je da je to grad koji ima sve prednosti malog grada i mirnog, prirodnog okruženja s jedne strane te blizinu velikih središta i poslovnih mogućnosti s druge strane. Za goste iz dalekih zemalja poput Kine, Opatija se može opisati kao vrata Europe, naglasio je Dujmić. Također, zaključio je da se u Opatiju može doći kao poslovan gost koji može prisustvovati internacionalnim kongresima na visokoj razini, razmijeniti iskustva s kolegama iz Europe i svijeta, te posjetiti obližnje velike europske gradove poput Münchena u Njemačkoj, Milana u Italiji, Budimpešte u Mađarskoj i Beča u Austriji, a sve u krugu od oko 500 kilometara.



Prezentaciju Opatije obogatio je film snimljen za potrebe Zlatnog cvijeta te su prikazane pejsažne fotografije autora Vasje Pinzovskog. Ambijentalni motivi opatijske rivijere i zelenih površina izazvali su izuzetno pozitivne reakcije publike u dvorani hotela Nanghu.



 Hrvatska kuća


Kina i Hrvatska su svoje prijateljstvo i suradnju produbile u Changchunu i uz svečanost koju su popratili brojni mediji – otvorena je Hrvatska kuća, prvi hrvatski nacionalni paviljon kojeg neka europska zemlja otvara na području provincije Jilin. Kako se je moglo čuti na svečanoj ceremoniji ova će kuća, u kojoj sve simbolizira prijateljstvo između dviju zemalja, biti svojevrsni most za suradnju između Kine i jugoistočne Europe.


Na taj način je 8.000 kilometara, kolika je zapravo udaljenost između Hrvatske i Kine, simbolički skraćeno odnosno u prvi je plan izašlo pozitivno ozračje i volja za povezivanjem i suradnjom. U ime kineskih domaćina skupu se obratio Zhang Minghao, suosnivač Hrvatske kuce, a visoki gosti bili su Lin Wu, zamjenik guvernera provincije Jilin i Peng Yonglin, zamjenik političkog tajnika provincije. Zatim je upriličeno protokolarno potpisivanje drugog dijela inicijative o suradnji između prefekture Yanbian i Grada Opatije, a potpisnici su bili Piao Xuezhu, guverner prefekture i opatijski gradonačelnik Dujmić.