Proračun

Danas rasprava o stanju gradske kase u Opatiji, porezna reforma zadala glavobolju

Srđan Brajčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prihodi su, ako se izuzme novac od kredita i dionica, u odnosu na 2016. godinu za tri posto manji u segmentu poslovanja, a za čak 45 posto manji od prodaje imovine. Niži je i prihod od poreza na potrošnju...



OPATIJA Pred opatijskim gradskim vijećnicima danas će se naći izvješće o izvršenju proračuna Grada Opatije za 2017. koji je, prema tumačenju gradonačelnika Ive Dujmića, tijekom cijele godine bio stabilan i likvidan.


Napominje se da je u gradskoj blagajni bilo dovoljno novca za sve troškove Grada Opatije, odnosno da je ostvarena pozitivna razlika između proračunskih prihoda i rashoda od oko 19,5 milijuna kuna.


Na pozitivno poslovanje, navodi se u objašnjenju proračuna za 2017. godinu, utjecala su dva važna čimbenika, to da je Grad podigao oročeni novac koji je zarađen od prodaje dionica u Liburnia Riviera Hotelima te da je na račun Grada sjeo novac od podignutog kredita. No u tom dijelu, dakle u prihodima koji su jednim svojim dijelom stečeni putem kreditnog zaduženja i prodaje dionica, krije se svojevrsna »optička varka«, odnosno stječe se dojam da je s opatijskim proračunom tijekom 2017. sve bilo uredu.


Što je umanjilo prihode 




Međutim, neki pokazatelji, na koje se doduše vrlo jasno upozorava u izvješću o izvršenju proračuna za 2017. godinu, ne idu u prilog prihodovnoj strani gradskih financija. Naime, prihodi su, ako se izuzme novac od kredita i dionica, u odnosu na 2016. godinu za tri posto manji u segmentu poslovanja, a za čak 45 posto manji od prodaje imovine.


Veliki problem opatijskom proračunu, sudeći prema izvješću, predstavlja porezna reforma koju je provela hrvatska Vlada (na snazi je od 1. siječnja 2017. godine), što se tijekom prošle godine »manifestiralo kroz smanjenje prihoda od poreza i prireza na dohodak, poreza na tvrtku i poreza na promet nekretnina«. Osim toga, podsjeća se u izvješću, na strukturu prihoda utjecala je i »izmjena gradske Odluke o porezima koja je imala za učinak niže prihode od poreza na potrošnju«. Radi se, podsjetimo, o odluci da se opatijske ugostitelje oslobodi plaćanja poreza na potrošnju s namjerom da se olakša njihovo poslovanje.


Izazovna godina 


Gradonačelnik također upozorava na činjenicu da je po nalogu Porezne uprave Fina s gradskog računa skinula 3,4 milijuna kuna, što je Opatija ostvarila od prometa nekretninama, o čemu u Grad nije stiglo nikakvo službeno objašnjenje. Kao velika prijetnja prihodovnoj strani proračuna navodi se izmjena Zakona o PDV-u koja omogućava da njegovi obveznici izbjegnu plaćanje poreza prilikom trgovanja s nekretninama. No u prilog gradskoj blagajni ne ide ni podatak o kreditnom zaduženju i danim suglasnostima za kredite gradskih firmi, što zajedno iznosi 12 posto proračunskih prihoda Opatije.


Sve u svemu, pred predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti Opatije izazovna je godina. U tom smislu treba podsjetiti na to da zahvaljujući razno-raznim predizbornim obećanjima, koja su gotovo u cijelosti usvojena na Gradskom vijeću, značajno raste rashodovna strana proračuna. S druge strane, iz izvješća proračuna za 2017. godinu posve je jasno to da porezna reforma zadaje glavobolje i opatijskoj lokalnoj samoupravi.