Niz aktivnosti

DRUŠTVO NAŠA DJECA OPATIJA Edukativne radionice za 30 godina Konvencije UN-a

Aleksandra Kućel Ilić

Tea Jelača, Jan Galić, Lucija Brajković, Sanja Škorić i Ana Jantolek / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Tea Jelača, Jan Galić, Lucija Brajković, Sanja Škorić i Ana Jantolek / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Slavi se i 25 godina Dječjih foruma te 20 godina akcija »Gradovi/općine prijatelji djece« i »Za osmijeh djeteta u bolnici«



OPATIJA Važne obljetnice, ali i projekte koji će se uskoro provesti, najavili su jučer u prostorijama Društva Naša djeca u Opatiji Sanja Škorić, Ana Jantolek i Tea Jelača iz DND-a te forumaš Dječjih foruma Jan Galić i vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Lucija Brajković.


Radi se o 30. obljetnici donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta, zatim o 25 godina od osnivanja Dječjih foruma te 20 godina provođenja akcija »Gradovi/općine prijatelji djece« i »Za osmijeh djeteta u bolnici«.


Najavili su i provođenje projekta »Igrom učimo o gradu« kojeg DND provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nastavak provedbe institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge te proslavu 17. rođendana radionice i igraonice Kolibrići.




Prema riječima Sanje Škorić, tajnice DND-a Opatija, 30. obljetnica donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta obilježit će se nizom aktivnosti tijekom cijele godine, a za veljaču su u DND-u pripremili edukativne radionice »Igrom učimo o gradu« na kojima će se razvijati aktivnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete života djece u gradu, s naglaskom na aktivno sudjelovanje najmlađih u životu zajednice.


– Tiskan je i poseban edukativan bilten s kalendarom aktivnosti proslave 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta pod motom »Djeco, proslavite svoja prava!«. Bilten će se distribuirati svim osnovnim Društvima Naša djeca na nacionalnoj razini. Dan ružičastih majica u suradnji s Policijskom postajom Opatija, poznat i kao Pink Shirt Day i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, održat će se 27. veljače. Organizirana je prezentacija za učenike 7. i 8. razreda opatijske osnovne škole te zajedničko fotografiranje u ružičastim majicama ispred škole. Veljača je rezervirana i za obilježavanje Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koje se održava u suradnji s Hrvatskim savezom za rijetke bolesti, a povodom kojeg će se objaviti video film na Facebooku DND-a. Također, i ove godine DND Opatija uključit će se u manifestaciju 8. Rijeka psihologije sa svojim aktivnostima. Predavanje za roditelje pod nazivom »Emocionalno kompetentno dijete« održat će se 19. veljače, dok će 21. veljače biti održana radionica izrade korisnog materijala za dječju igru – najavila je Škorić.


Ana Jantolek je govorila o proslavi 17. rođendana radionice i igraonice Kolibrići za djecu s teškoćama u razvoju, a koja će biti 14. veljače u 17 sati u prostorijama DND-a u Opatiji uz maškaranu dječju redutu. Kolibrići su inače jedan od najdugovječnijih programa koje se nude u gradu Opatiji za pomoć djece, u kojega je uključeno gotovo 40 djece. Projekt »Igrom učimo o gradu«, koji je odobren zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predstavila je Tea Jelača. Uz edukativno-interaktivne radionice, između ostalog će se provesti i izbori za 12. saziv Dječjeg gradskog vijeća.