Poslušali građane

DOBRA VIJEST ZA VOZAČE Parkiranje u Opatiji će ipak pojeftiniti

Srđan Brajčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Parkirališna mjesta kod hotela Ambasador, tržnice i Doma zdravlja bit će iz nulte zone izmještena u prvu, što znači da cijena jednog sata parkiranja neće više biti deset kuna, već – šest



OPATIJA Koalicija stranaka koja je u opatijskom Gradskom vijeću formirala predstavničku većinu, ovih dana uputit će u proceduru izmjene Općih uvjeta parkiranja na području administrativnih ovlasti Grada Opatije.


Dakle, niti mjesec dana otkako u Opatiji vrijedi novi režim naplate i organiziranja parkiranja na javnim površinama, bit će pokrenut proces izmjena parkirališnih politika, što bi vozačima trebalo donijeti niže cijene ove usluge.


»Presudio« Tomaševac 


Naime, prema pojašnjenju predsjednika Vijeća iz redova Akcije mladih Roberta Kurelića, parkirališna mjesta kod hotela Ambasador, opatijske tržnice i Doma zdravlja bit će iz nulte zone izmještena u prvu. Drugim riječima, cijena jednog sata parkiranja tamo neće više biti deset kuna, već – šest. Osim toga, najavio je Kurelić, kod Doma zdravlja neće više vrijediti povlaštene karte parkiranja kako bi pacijenti mogli pronaći svoje mjesto. Nadalje, zimsko-ljetni period naplate bit će korigiran, odnosno skuplja sezona parkiranja važit će samo od 1. svibnja do 30. rujna, k tome vodit će se računa o tome da cijena parkiranja u prvoj zoni tijekom zime bude niža. To su parkirališni problemi, ocijenio je Kurelić, koji sada najviše muče Opatijce.




– Pokazalo se da su neki od izvornih prijedloga Općih uvjeta parkiranja gradonačelnika Ive Dujmića loši za građane Opatije. Istina, koalicija je takve Dujmićeve prijedloge parkirališne politike prihvatila, ali zbog toga što smo uvažili njegovo objašnjenje da se radi o mjerama koje su od sudbonosne važnosti za opstojnost gradske firme Opatija 21. No praksa je pokazala da je građanima preskupo kod Ambasadora i Doma zdravlja, kao i na tržnici jedan sat parkiranja plaćati deset kuna, smatra Kurelić koji kaže da će se o novom cjeniku naplate razgovarati i s direktorom Opatije 21 Igorom Štokom kako bi se čulo i njegovo mišljenje.



Procedura izmjena Općih uvjeta parkiranja, poručuje Kurelić, jednaka je proceduri njihovog donošenja. To znači da nove izmjene novih Općih uvjeta parkiranja prvo treba poslati na javno savjetovanje, zatim čekati suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova. Dakle, prije kolovoza ili rujna ne treba očekivati da će vozači u Opatiji jeftinije parkirati.



Iz koalicije poručuju da će voditi računa o tome da se ne ugrozi poslovanje Opatije 21, ali isto tako ukazuju na to da se više neće dogoditi takva pogreška koja je dovela do toga da građani masovno negoduju zbog visoke cijene parkiranja. Takva politika, dodaje Kurelić, posebno je pogodila roditelje koji često koriste parkiralište kod Ambasadora zbog plaže Tomaševac koje im je zbog cijene od deset kuna za sat postalo nedostupno.


Jednoglasno »za« 


Fernando Kirigin iz SDP-a pritom podsjeća na to da je upravo gradonačelnik Dujmić tražio da se parkirališta Ambasador, tržnica i Dom zdravlja stave u nultu, dakle skuplju zonu naplate, očito kako bi se mogao nahraniti sve skuplji pogon Opatije 21.


– Također važno je podsjetiti na to da su Opći uvjeti parkiranja u Opatiji jednoglasno prihvaćeni na Gradskom vijeću. Dakle, za njih su glasovali i vijećnici s nezavisne liste Ive Dujmića. Stoga nije korektno kad se sada odgovornost prebacuje isključivo na većinu u Gradskom vijeću. Opatijska javnost mora znati i to da gradonačelnik Dujmić do danas Gradskom vijeću nije uputio novi prijedlog izmjena uvjeta parkiranja kojim bi se pokušala ispraviti pogreška, tako da ne može govoriti o tome da su mu ruku vezane u pogledu korigiranja parkirališnih politika, napominje Kirigin koji kaže da će direktor Opatije 21 morati poslovanje svoje tvrtke prilagoditi novim, znatno nižim cijenama do kojih će neminovno doći zbog velikog nezadovoljstva građana postojećim cjenikom.