Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Uspavana ljepotica

Čisti se okoliš Ville Münz, što se to događa s ovim prekrasnim povijesnim objektom?

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2020. u 8:07 2020-01-27T08:07:33+01:00

Villa Münz izgrađena je 1911. godine, nakon 2. svjetskog rata bila je nacionalizirana, a od 1952. je korištena kao odmaralište djeci iz Makedonije. Za vrijeme Domovinskog rata u njoj su neko vrijeme bili smješteni prognanici, a nakon toga više nije bila u funkciji

IČIĆI - Ispred jedne od najljepših, ali nažalost i najzapuštenijih liburnijskih povijesnih vila uz more, ičićanske Ville Münz, posljednjih se dana užurbano izvode hortikulturni radovi, a zarasli i neuredni okoliš se raščišćava.

Nakon što je »uspavana ljepotica«, vila koja je nastala u ranim godinama 20. stoljeća te se ubraja u kulturna dobra Opatijske rivijere, čitav niz godina propadala, a novinske stupce su punili tekstovi i fotografije izuzetno lošeg stanja u kojem se nalazi, ovaj su »pozitivan muving« vidljiv svima, mnogi pozdravili.

Čak se počelo šuškati i da je Villa Münz, koja je u privatnom vlasništvu tvrtke Sagitta d.o.o. u stečaju, konačno prodana i da je dobila novog vlasnika koji je s preuređenjem započeo – sređivanjem okućnice.

Međutim, prema informacijama koje nam je dao Frane Dobrović, stečajni upravitelj osječke Sagite d.o.o. u stečaju, do promjene u vlasništvu nije došlo. Demantirao je navode da je Villu Münz kupio novi vlasnik.

Kako je pojasnio, ova je ičićanska vila u privatnome vlasništvu, u vlasništvu firme u stečaju i sve ono što je vezano uz nju, događa se u skladu s odlukama Trgovačkog suda i Skupštine vjerovnika.

I dalje bez turista

Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje vrijednog objekta, te urušavanje drveća koje je prijetilo i samoj vili i cesti koja je blizu, sud i skupština su naložili stečajnom upravitelju da se izvedu potrebni hortikulturni radovi. Sve daljnje aktivnosti će se također događati u skladu s odlukama nadležnih, poručio je javnosti.

Dakle, zasad još ništa od radova na samoj Villi Münz, niti od vijesti kojoj su se Ičićani i opatijska javnost nadali – da će dragulj graditeljske baštine bogate povijesti uskoro biti vraćen turističkoj funkciji.

Podsjetimo, Villa Münz koju je 1911. godine izgradio Jakob Ludwig Münz, kamenorezac i vlasnik kamenoloma u Južnom Tirolu, te jedan od glavnih koncesionara prvog električnog tramvaja koji je povezivao Matulje, Opatiju i Lovran, višeetažna građevina s kulom smještena je na imanju od oko 5.000 četvornih metara koje seže do lungomara i obližnje ACI Marine.

Na svakoj fotografiji iz ovog dijela Ičića – nekad prekrasna, a danas i dalje iznimno fotogenična »rezidencijalna ladanjska vila« neobične fasade preuzima svu pažnju promatrača. U podacima iz njezine povijesti stoji da je nakon Drugog svjetskog rata bila nacionalizirana, a od 1952. godine je korištena kao odmaralište djeci iz Makedonije (Detska radost).

Oronulo kulturno dobro

Za vrijeme Domovinskog rata u njoj su neko vrijeme bili smješteni prognanici, a nakon toga više nije bila u funkciji. Zatim je 1999. vilu od Grada Opatije kupio bračni par Hopper, te im je početna namjera bila pretvoriti je u elitni hotel. Villa je kasnije unesena u temeljni kapital društva Sagitta d.o.o.

Građevinska dozvola za rekonstrukciju i prenamjenu nekretnine je ishodovana 2002. godine. Po toj je dozvoli svojevremeno bila i započeta rekonstrukcija, ali do danas nije dovršena. Republika Hrvatska je u međuvremenu pokrenula spor protiv Grada Opatije i vlasnika, koji je nakon desetak godina riješen u korist Grada i vlasnika. Naime, država je tražila poništenje kupoprodajnog ugovora između Grada i vlasnika, tvrdeći da je vila trebala pripasti državi.

Tijekom tih godina neizvjesnosti, vila nije adekvatno održavana. Stradala je čak i u manjem požaru, a rezultat svega je danas potpuno oronulo stanje objekta koji predstavlja kulturno dobro i budući da se nalazi na poziciji koja je svakom posjetitelju Opatije itekako vidljiva, utječe na ukupnu sliku destinacije.

Kada je svojevremeno, prije nekoliko godina, u pokušaju da se Villa Münz proda, tadašnji stečajni upravitelj tvrtke Sagitta prema zakonu ponudio vilu u prvokup Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji, nije bilo ni interesa, niti proračunskog novca za tu namjenu, budući da bi za preuređenje vile pod zaštitom konzervatora, a u vrlo derutnom stanju, trebalo potrošiti veliku svotu novca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.