Struka protiv smjene

Bura nakon odlaska: Dramski umjetnici šalju pisma podrške Rajni Miloš

Aleksandra Kućel Ilić

Protiv ovakvog razvoja situacije su članovi HDDU-a te klaster neovisnih kazališta Zmajevo gnijezdo



OPATIJA Članove Hrvatskog društva dramskih umjetnika (1.015 članova) ražalostila je, zaprepastila i razočarala vijest da je naša cijenjena i ugledna suradnica, gospođa Rajna Miloš, na osobni zahtjev zatražila razrješenje s dužnosti ravnateljice Festivala Opatija, a koje je Upravno vijeće 10. studenog i prihvatilo. Naše nezadovoljstvo je tim veće što imamo saznanja da je gospođa Miloš, na žalost, na taj nemio čin bila primorana zbog niza nametnutih i neugodnih okolnosti.


Stoga se s njenim razrješenjem ne slažemo, protivimo se takvoj praksi da se visoki profesionalci poput nje povlače s funkcija na kojima im je jedino i adekvatno mjesto i molimo vas da još jednom razborito razmotrite tu odluku imajući na umu dobrobit kulturnog života Grada Opatije i hrvatske kulture u cjelini. Želimo naglasiti i dubokog smo uvjerenja, a isključivo iz vlastitih iskustava mnogih naših članova (glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, itd.), da je gospođa Miloš iznimno kvalitetna, kreativna, operativna, poduzetna i uspješna u svom profesionalnom djelovanju, a na dobrobit sveukupnog kulturnog miljea Grada Opatije kao i hrvatske kulture u cjelini – stoji između ostaloga u pismu podrške Rajni Miloš kojega potpisuje Perica Martinović, predsjednica HDDU-a krovne strukovne umjetničke udruga koja okuplja sve dramske umjetnike RH, a čiji članovi smatraju da će bez Rajne Miloš Opatija ostati bez vrhunskih kulturnih događaja.


Pismo podrške donedavnoj ravnateljici poslalo je i Zmajevo gnijezdo, klaster sedam neovisnih kazališta u kojemu se nalaze kazalište Mala scena, teatar Puna kuća, Triko cirkus teatar, kazalište Smješko, Tigar teatar, Lutkarski studio Kvak, te teatar Tirena.




– Ovim pismom želimo čvrsto i jasno iskazati neslaganje s činjenicom da je ime gospođe Miloš dovedeno u bilo kakvu vezu s optužbama za nekvalitetno provođenje ili pak nekvalitetan odabir programa, i išta tome slično. Čast nam je što je poznajemo, što je dio naše profesije, što se svakodnevno pokazuje kao izvrsna poznavateljica umjetnosti, kao izvrsna producentica te, prije svega, kao izvrsna umjetnica i osoba – poručuju iz Zmajevog gnijezda, te zaključuju da je vrijeme da kriteriji izvrsnosti uđu u prvi plan, a ne nečiji osobni interesi.