Od sadnje do marunade

Bogat vikend na Liburniji: Zelena pozivnica Žmergu za 25. rođendan

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Dok se učkarski obronci budu pošumljavali mladim bukvama, u Lignju će se održavati finale 46. Marunade koja traje i u nedjelju



UČKA – Pozivamo Vas na pošumljavanje Učke u sklopu proslave 25 godina djelovanja Udruge Žmergo u subotu, 26. listopada. U zamjenu za 25 rođendanskih svjećica, u šumi nas čeka 2.500 sadnica mlade dvogodišnje bukve, pa ćemo radno, nego kako drugačije, i dalje zajednički pozitivno mijenjati krajobraz Učke – poručuju iz opatijskog Žmerga i dodaju da će okupljanje biti u 9.30 sati na Poklonu.


– Početkom devedesetih mladi opatijski ekoaktivisti željeli su utjecati na negativan trend deforestacije Učke, a sve je kulminiralo pokretanjem Ekološkog društva Žmergo i inicijativom da se Učka proglasi parkom prirode, što je na svu sreću i uspjelo. Sadnice i dio opreme za pošumljavanje osigurat će Žmergo zajedno s Hrvatskim šumama, ali ponesite i svoje rukavice, lopate i krampove, kako bi uspjeli ostvariti zadani cilj! Na rođendansku proslavu su pozvani svi zainteresirani, od onih najmlađih do iskusnih, povedite i svoje ljubimce na četiri noge. Savjetujemo sve zainteresirane da se opreme za šumski teren i temperature (gojzerice, slojevita udobna odjeća i sl.), kao i za pošumljavanje.


Svi u Liganj


Mjesto pošumljavanja nalazi se duboko u učkarskoj šumi pa ukoliko dolazite automobilom, imajte na pameti da ima i vožnje makadamom. Zasađena stabla će biti mapirana pa ćete svoju bukvu moći pronaći i za 10 let! Nakon pošumljavanja, na Poklonu će biti otvorena izložba fotografija »25 godina Žmerga« uz piknik za sudionike. Ponesite svoje instrumente pa ćemo zajedno zasvirati da rođendan prođe u veselijem ruhu. Zazelenimo našu Učku zajedno, rezervirajte datum, 26. listopada 2019. krećemo u akciju! – pozvali su iz Udruge Žmergo.




Treba još reći i da je manifestacija budiBUKVAlan, dio programa opatijskog susjedstva, u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Vikend koji je pred nama bit će iznimno sadržajan, a budući da je vremenska prognoza stabilna, označit će ga uz ostalo i brojne aktivnosti na otvorenom. Zadnji ovogodišnji vikend Marunade održat će se u Lignju, 26. i 27. listopada, javili su lovranski organizatori jesenske gastromanifestacije. Uz sve već najavljene programe, uobičajenu ponudu maruna i slastica, sportske sadržaje, zabavni dio uz nastup glazbenika i gljivarsku izložbu na boćariji u organizaciji Boćarskog kluba Liganj, velik će doprinos uspjehu manifestacije dati i Udruga »Ognjišće« iz Lignja.


Etno izložba


– Marun je počel padat, pa za Marunadu va Lignje, 26. i 27. oktobra spravite najdebljega. Ovo leto će se ocjenjivati dvije kategorije i to »samo marun« i »zmešan kostanj, marušćak i nova sorta«. Ocjenjivat se neće samo jedan najdeblji. Znači, va pol kila ćete nabrat najdebljega, a najbolji kemu j’ va pol kila najmanje zrna, bit će pobjednik. Primjerke maruna treba donest subotu od polna do pet ur zapolne, kada ćemo podelit nagradi. Ne pozabite prnest marun, aš se užanca ne sme pozabit – pozvao je Đino Martinčić, predsjednik Udruge »Ognjišće«.


U Društvenom domu u Lignju će uz etnoizložbu biti postavljena i tematska izložba na temu Marunade, »Kako se klatil marun«, a program Marunade će trajati od 10 sati nadalje tijekom subote i nedjelje pod motom »cukar na kraje« – Marunada u Lignju, okusi i mirisi pečenih maruna pozivaju goste…


Prvi MaRun Trek


Sportske aktivnosti tijekom subotnje Marunade bit će MaRun Trek, treking utrka zaleđem Lovrana, u organizaciji SRK Alba Labin, te planinarski obilazak Marunada 2019. u organizaciji PD-a Knezgrad Lovran i gostiju iz PD-a Dubovac iz Karlovca.


– Uz prvo izdanje MaRun Treka u zaleđu Lovrana upoznat ćemo vas s »vodenom pričom«, kako su se nekada mještani opskrbljivali vodom za osobne potrebe, za potrebe uzgoja voća i povrća, napoja stoke… Što je kalac? Što je curak? Što je Crni buč? Sve to saznat ćete na prvom izdanju MaRun Treka na Lovranšćini – naveli su organizatori.


U nedjelju će se održati 16. po redu biciklijada Giro di Marunada u organizaciji BBK-a Marun, na stazama dugačkim 15, odnosno 30 kilometara.