Niz radionica na FEN-u

Bili su glina, med i more, a zatim poletješe kao ptice

Davor Žic

Sve radionice kamerom prati i ekipa FEN TV-a, pa će »širokoj javnosti« biti kroz nekoliko dana dostupne na videoportalu YouTube



OPATIJA – Traže istinu, a nisu Potjeh – dvadesetak opatijskih učenica (i poneki rijetki učenik) uključilo se u zanimljivu radionicu „100 posto istina“ koju u sklopu Festivala neovisnih kazališta provode glumci Tvornice lutaka Petra Radin i Zoran Pribičević.


– Radionica se zove „100 posto istina“. Pričamo o istini, o tome što je to istina, kada je ona dobra, a kada baš i nije, isplati li se uvijek govoriti istinu… To sve radimo kroz glumačke vježbe, ples i igru, a na kraju ćemo sve priče koje djevojke ispričaju u sklopu radionice ukomponirati u jednu predstavu, čija će prezentacija biti u nedjelju, 27. travnja u 17 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, objasnio je Pribičević. Većina djevojaka pamti ga iz serije „Zabranjena ljubav“, pa su Lara Kurti, Lucija Dunatov, Antea Karadakić, Nina Žunić i Mara Paravić pohvalile njegov glumački rad, ali i istaknule da je dobar voditelj radionice, iako im zadaje domaće zadaće…


Eva Gärtner, učenica 6. razreda OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ pojasnila je točno što se radi na ovoj radionici.




– Pa, radili smo vježbe, pa smo onda poslije malo glumili. Kakve vježbe? Recimo, Petra i Zoran su nam rekli da zamislimo da smo napravljeni od gline, i kad god se pomaknemo, i ta glina se miče s nama i sve smo sporiji i sporiji… Kasnije smo bili med, pa more, a na kraju ptice koje lete kroz zrak, kazala je Eva i dodala da joj se sviđa ovo glumačko iskustvo. Nešto više iskustva imaju djevojke koje su i lani sudjelovale u sličnoj radionici, koju je uz Petru Radin vodio Leon Lučev, a u koju se u završnoj predstavi kao glumac uključio i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


– Lani sam sudjelovala u radionici i bilo mi je jako lijepo iskustvo, stoga sam odlučila uključiti se i ove godine. Sviđa mi se radionica jer je to dobra prilika da i mi ovako mlade steknemo neki uvid u glumački život, da se pokažemo na pozornici, i mislim da može puno značiti onima koji se žele baviti glumom, kao ja, kazala je Sarah Al Saleh, učenica 8. razreda opatijske osnovne škole.


Osim ove zanimljive „potrage za istinom“, u sklopu FEN-a odvijaju se još tri atraktivne radionice. Tako MUO „Bacači sjenki“ održava multimedijalnu radionicu za djecu „Frooom“, čiji će rezultati također biti prikazani u nedjelju u UP „Juraj Šporer“, lutkarski studio Kvak na radionici za pedagoge otkriva „Čaroliju lutkarske predstave“, a Ivica Šimić na seminaru za pedagoge, profesore hrvatskog jezika i voditelje dramskih grupa objašnjava „Kako (i zašto) gledati kazališnu predstavu“. Sve radionice kamerom prati i ekipa FEN TV-a, pa će „širokoj javnosti“ biti kroz nekoliko dana dostupan na video-portalu YouTube.