Izložba o kupališnoj modi na Jadranu

Bikini se 20 godina borio za popularnost, ali i pobijedio

Marina Kirigin

Izložba predstavlja presjek razvoja kupališnog turizma na Jadranu, od njegovog početka krajem 19. stoljeća kada dolazi do prvog organiziranog zajedničkog kupanja u moru, do 1970. godine kada je etabliran masovni turizam i kada svi građani zemlje čekaju ljeto da bi otišli na more – rekla je Nataša Babić



OPATIJA » Petnaest autentičnih kupaćih kostima iz 19. i 20. stoljeća u kupališnim kabinama od utorka navečer krasi prostor opatijske Ville Angioline, odnosno Hrvatskog muzeja turizma. Riječ je o izložbi pod nazivom »Život na plaži – kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970)«, a putem koje je prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu, čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem 19. stoljeća. Bila su to mjesta u koja je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-Ugarske Monarhije.


   Tijekom vremena, kupališni je turizam evoluirao u masovnu pojavu u kojoj svi sudjelujemo – iščekivanje ljetnih mjeseci i godišnjeg odmora kako bismo spas od vrućina potražili u zajedničkom kupanju u moru.


Život na našim plažama


Usporedo s razvojem kupališnog turizma, započinje i povijest »službene« odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno – kupaćeg kostima. Iako kratke povijesti, evolucija tog odjevnog predmeta, koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala, odnosno postupnog razodijevanja tijela u sebi će odraziti sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom burnog 20. stoljeća, istaknuto je na otvaranju izložbe koja će se u ovom opatijskom prostoru najstarije turističke vilezadržati sve do kraja ove godine.




   Na izložbi su prikazane i brojne fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče o tome kako se mijenjao i razvijao život na našim plažama. Najzanimljiviji su zasigurno originalni kupaći kostimi – od ženskog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do »skandaloznog« bikinija koji je javnosti predstavljen 1947. godine i kojemu je trebalo gotovo dva desetljeća da konačno bude prihvaćen u građanskim krugovima te postane najpopularniji ženski kupaći kostim.


   – Izložba predstavlja presjek razvoja kupališnog turizma na Jadranu, od njegovog početka krajem 19. stoljeća kada dolazi do prvog organiziranog zajedničkoga kupanja u moru, do 1970. godine, do vremena kada je etabliran masovni turizam i kada svi građani zemlje čekaju ljeto da bi otišli na more.


Žene otkrile struk i pupak


Do tada, odnosno do kraja 19. stoljeća, kupanje u moru bila je nepopularna aktivnost koju je jako malo ljudi prakticiralo. Ovom izložbom prikazali smo i razvoj kupališne mode od prvih kupaćih kostima koji su pokrivali svaki centimetar tijela i onemogućavali plivanje, pa do pobjede bikinija, dvodijelnog kupaćeg kostima koji otkriva struk i pupak i koji je krajem 60-tih postao najpopularniji ženski kupaći kostim. U svemu tome jedna relativno trivijalna stvar kao što je kupanje u moru ili odmor na plaži u stvari odražava sve te društvene dramatične promjene koje su zahvatile svijet tijekom tih stotinjak godina – rekla je Nataša Babić, autorica izložbe. Otvaranju izložbe, uz brojne posjetitelje, nazočili su ravnateljica HMT Katarina Mažuran Jurešić, autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez, predstavnici Grada Opatije, Marina Gašparić i Fernando Kirigin, te županijski pročelnik Valerij Jurešić.