Grad Opatija obilježava svoj dan

Beti Jurković dobila nagradu za životno djelo

Srđan Brajčić

BARKE FAREN – Beti Jurković i Mauro Staraj / Snimio Marin ANIČIĆ

BARKE FAREN – Beti Jurković i Mauro Staraj / Snimio Marin ANIČIĆ

Nagrada je doista kruna moje životne bilance, priznaje Beti Jurković koja kaže da  je tijekom svoje karijere dobila puno priznanja



OPATIJA Svečana sjednica opatijskog Gradskog vijeća održana je sinoć u novootvorenom Kulturno-turističkom centru Gervais, uoči 25. srpnja, kad Opatija obilježava svoj dan, slaveći svog zaštitnika Sv. Jakova. Svečanost uoči dana Grada Opatije protekao je u dodjeli godišnjih nagrada i zahvalnica.


Poseban slavljenik ove godine je, dakako, velika hrvatska glazbenica, Opatijka Elizabeta Jurković koja je nagrađena najprestižnijim gradskim priznanjem, nagradom za životno djelo. Beti Jurković ne samo da je rođena Opatijka, već je cijeli život provela u svom gradu kojem je ujedno posvetila glazbenu karijeru koju su bilježili velikani Ljubo Kuntarić i Ivo Robić.


Glazbom se počela baviti 1954. godine i tijekom duge karijere puno je puta dosad nagrađena. No, nagrada Grada Opatije, kaže nam Beti Jurković, posebno je važna za njezin život i stvaralaštvo.


Konačno




»Na dan dodjele ove nagrade, rano u jutru u pola devet, dok sam još tvrdo spavala pa sam već pomislila da se nešto dogodilo, nazvala me jedna draga kolegica da mi kaže kako je Robert Ferlin na Radio Rijeci priopćio javnosti: Hvala Bogu konačno je naša Beti dobila nagradu. Odmah je pustio Barke faren. Tako sam i ja isto pomislila – konačno nagrada Opatije. Ali da vam odmah kažem, ne žalim što ovu nagradu nisam dobila ranijih godina. Do danas, do svojih 80 godina života, ta bi nagrada odavno već potonula u zaborav. Ovako je nagrada stigla baš u pravom trenutku, u mojoj kasnoj jeseni života. Ali ta nagrada nije samo mene razveselila, već doista sve. Nagrada je doista kruna moje životne bilance«, priznaje Beti Jurković koja kaže da  je tijekom svoje karijere dobila puno priznanja.



Zahvalnicu Grada dobio je Slobodan Ivanović za dugogodišnji doprinos na području gastronomije i restoraterstva u funkciji razvoja Opatije.Povelju Grada Opatije za područje gospodarstva dobio je Foto Kurti, fotografska obitelj koja već trideset godina ovjekovječuje najsvečanije trenutke svojih sugrađana, važnih događanja, bilježeći tako društveni život Opatije.Nagradu Grada za područje gospodarstva dobila je tehnološka udruga Mipro koja sustavno i dugo razvija suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Nagradu Grada Opatije za turizam dobio je Liburnia klasik klub Opatija koji su 2009. godine osnovali zaljubljenici u staromodne automobile.



»Nije samo važna nagrada, već i plaketa Sv. Jakova koju sam dobila. Naime, uz Sv. Jakova su se ženili i krstili svi moji preci, a znam ih unatrag pet generacija. To je dakle jedno veliko priznanje cijeloj mojoj obitelji,« poručila je Beti Jurković.


Svoje govore održali su i političari koji obnašaju najvišu vlast u Opatiji, gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić koji su prije svega svim laureatima čestitali na nagradama, a građanima dan Grada.


Opatijski gradonačelnik istaknuo je važnost izgradnje dječjeg vrtića, partnerstvo  Rijeci kao prijestolnici kulture i pripadnost riječkoj Urbanoj aglomeraciji, što je potvrda tomu da Opatija ide u korak s vremenom i da ne živi na staroj slavi.



Ukidanje prireza?


»Iza nas je snažan investicijski ciklus koji je poboljšao i osuvremenio infrastrukturu, od komunalne do turističke. I dok smo ranijih godina investirali u hardware, dakle zagrade, ceste, sanitarnu mrežu, sada je vrijeme da se počnemo baviti softwareom, odnosno u sadržaje koji će potaknuti daljnji privredni rast. Jer, zagrade same po sebi ne znače ništa ako u njima nema života, ako nema ljudi i programa zbog kojih su one izgrađene. Zato je sada važno da se fokusiramo na kreiranje onih politika koje će takve sadržaje omogućiti. Tu vidim veliki potencijal grada za razvoj«, istaknuo je predsjednik Vijeća koji je također ukazao na važnost odgovornog korištenja gradskog novca.


U svom govoru Robert Kurelić ponovno se zauzeo za to da se razmotri mogućnost ukidanja prireza Opatijcima koji je uveden krizne 2008. godine, ali i da se dobro analiziraju efekti od ukidanja poreza na potrošnju opatijskim ugostiteljima.