Antonja pred vratima

Balinjerada za kraj mjeseca, a Dječji korzo 24. siječnja

Marina Kirigin

Ilustracija M. Aničić

Ilustracija M. Aničić

Nakon podizanja pusta, maškarani tanci će se održati svake subote uz grupu Bonaca, te Klapski maškarani maraton u sportskoj dvorani



OPATIJA Peto godišnje doba, vrijeme vladavine maškara, ove će godine potrajati nešto manje od mjesec dana, no opatijski će Karneval u tom kratkom razdoblju ponuditi bogat program događanja, ističu predstavnici Turističke zajednice Grada Opatije. Od nedjelje, 17. siječnja, kada na Antonju maškare preuzimaju ključeve grada u 10.30 sati na gradskoj tržnici, pa do 10. veljače kada se u isto vrijeme i na istome mjestu spušta Pust i karnevalska zastava, održat će se niz programa namijenjenih domaćim stanovnicima i opatijskim gostima.


Najmlađima su ponuđena nedjeljna jutra (24. siječnja i 31. siječnja, 11 sati) u kavani Palme hotela Bristol gdje će se održavati zabavni programi za djecu u suradnji s Društvom Naša djeca Opatija – dok će oni nešto stariji moći uživati u subotnjim večerima, od 20.30 sati, u maškaranim tancima uz grupu Bonaca koji se u istome prostoru održavaju počevši od 23. siječnja. Istog će dana, ali nešto ranije – u 13.30 sati – Slatina  biti cilj neobičnog automobilskog natjecanja, u kojem će i vozači i automobili »nositi« maske: 7. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2016., ističu organizatori.


Tisuće malih maškara


U nedjelju, 24. siječnja, raskoš dječje mašte, truda i kreativnosti koje mališani, njihovi roditelji, odgajatelji i učitelji ulažu u osmišljavanje i izradu svojih kostima predstavit će jubilarno, 20. izdanje Dječjeg međunarodnog karnevalskog korza. Tisuće malih maškara iz čitave Hrvatske i Slovenije okupit će se na tržnici, odakle će u 13 sati krenuti poznatom rutom prema Slatini, duž koje će djecu bodriti brojne roditeljske oči, ali i navijanje animatora i voditelja. Veliki finale dječje povorke održat će se na kupalištu Slatina gdje će Jacques Houdek razveseliti sve prisutne svojim izvedbama najpoznatijih dječjih pjesama.





Na Antonju, ove nedjelje u 10.30 sati ispred tržnice u Opatiji gradonačelnik Ivo Dujmić će pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu predati ključeve grada i zastavu, a zatim će maškare podići karnevalsku zastavu i pusta na pal. S obzirom na obljetnicu Lumber kluba Opatija, jedne od najstarijih pusnih družina na ovim prostorima, koji slavi 50 godina postojanja, pripremljen je i prigodni program. Njihovi su članovi izradili ovogodišnjeg pusta koji će biti obješen »spreda mrkata«, a u glazbenom programu će pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete nastupiti Trio Asi. U nastavku programa, u 11.30 sati, »pul Barića« će biti otvorenje izložbe karića »Zlatno doba« čiji je autor Jerko Gudac.



Ovogodišnji karneval u znaku je i velike obljetnice Lumber kluba Opatija koji slavi 50 godina od osnutka izložbom »Tako j’ to počelo«, što će je svi zainteresirani moći pogledati od 25. siječnja do 7. veljače u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.


Centralni opatijski karnevalski vikend održat će se od 29. do 31. siječnja, uz poznate manifestacije koje svake godine privlače tisuće posjetitelja. Sportska dvorana »Marino Cvetković« u petak, 29. siječnja s početkom u 20 sati ugostit će Maškarani klapski maraton, koji predstavlja tradicionalne hrvatske vokalne skupine u nešto drugačijem aranžmanu.


Kukalka na Slatini


U subotu, 30. siječnja od 20.30 sati održat će se Maškarani tanac uz grupu Bonaca u kavani Palme hotela Bristol, a ulaz je slobodan na oba događanja.


Veliki finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 33. Balinjerada, utrka atraktivnih vozila na kugličnim ležajevima. I ove godine u Balinjeradu, koja se održava u nedjelju, 31. siječnja, moći će se uključiti i posjetitelji Opatije zahvaljujući programu nazvanom »Taxi Balinjera« u kojemu će svi zainteresirani gosti tijekom treninga – od 10 do 12 sati – sjesti na jedan od raspoloživih karića i sami osjetiti jedinstvenu i neponovljivu atmosferu ove utrke. Balinjerada će završiti povorkom lokalnih karnevalskih grupa i »Kukalkom«, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će


Opatijski kukali ponovo zajahati »morske konjice« i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja. Za sve posjetitelje subotom i nedjeljom do 31. siječnja osigurano je besplatno parkiranje na javnim površinama u Opatiji, zaključuju organizatori iz TZ-a Opatija.