Javno savjetovanje

BUNT U MATULJIMA Roditelji oštro protiv podizanja cijena vrtića

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Odluku koju mora usvojiti Vijeće predlaže načelnik Ćiković, a trošak bi za roditelje mogao biti i do 20 posto veći



MATULJI Odluka o sudjelovanju roditelja u cijeni smještaja djece u Dječjem vrtiću Matulji, kojom se predviđa povećanje troškova koje snose roditelji za boravak djece u vrtiću, stavljena je na javno savjetovanje koje je otvoreno do 24. srpnja. Ova odluka koja se nalazi na javnom savjetovanju, a koju predlaže načelnik Općine Mario Ćiković, usvoji li se na Općinskom vijeću značit će da će trošak koji će ubuduće imati roditelji biti veći i do 20 posto.


Cijena poludnevnog programa u DV Matulji trenutačno iznosi 350 kuna, a cjelodnevni program vrtića i jaslica 675 kuna. Novom, predloženom odlukom, cijena poludnevnog vrtića iznosila bi 400 kuna, a cjelodnevni vrtićki program plaćao bi se 750 kuna, dok bi jaslički program roditelje stajao 800 kuna. Za programe ranog učenja stranog jezika cijena bi bila veća za 25 posto u odnosu na cijenu redovnog cjelodnevnog i poludnevnog programa.


Skupo učenje jezika


Na web stranicama Općine Matulji u obrazloženju ove odluke stoji kako se ovo povećanje troškova odnosi na troškove plaća za četvero djelatnika i to tri odgajatelja i jednu osobu – tehničko osoblje koje će se zaposliti u područnom vrtiću Veli Brgud. Ekonomska cijena vrtića temeljem važeće Odluke iznosi za cjelodnevni program 2.250 kuna, a za poludnevni 1.390 kuna, piše u obrazloženju odluke.




Javno savjetovanje otvoreno na stranicama Općine Matulji, kojim se praktički najavljuje moguće poskupljenje vrtića, izazvalo je »veliku buru« među matuljskim roditeljima.


– Sadašnja cijena jaslica, koju roditelji plaćaju, iznosi 633 kune, a prema ovoj odluci plaćali bi 800 kuna. Grupa u kojoj se uči strani jezik je i inače skuplja 25 posto, a sada će biti i preskupa za dio roditelja. Također, skuplja cijena talijanskog i engleskog vrtića ne znači i veće plaće za odgajatelje, što nije motivirajuće, niti korektno.


Diskriminatorni članak


Upozorila bih na diskriminatorni članak 8. odluke o uvjetima za ostvarivanje prava na materijalnu pomoć za novorođeno dijete koja glasi: – Iznimno iz stavka 1. ovoga članka samohrana majka novorođenog djeteta nepoznatoga oca ostvaruje pravo na materijalnu pomoć kao za prvo novorođeno dijete.


Iz više primjera potvrđujem da Općina ovu odredbu proširuje na »patchwork« obitelji (razvedeni, ponovno udani), gdje se svako sljedeće dijete vrednuje kao prvorođeno – pritužbe su roditelja iz Matulja na odluku koja se nalazi na javnom savjetovanju, a koji dodaje da bi sada, ukoliko je splasnula nogometna euforija, trebalo provjeriti natalitetnu politiku Općine Matulji, istu onu koja im je uvela i prirez.