Udar po džepu

BUNA NA LIBURNIJI Opatijska rivijera imat će najskuplju vodu u Hrvatskoj s kubikom preko 30 kuna?

Marina Kirigin

Odobri li se predloženo poskupljenje na Skupštini Liburnijskih voda u ponedjeljak, 24. rujna, stanovnici Liburnije će u nekim mjesecima imati veće račune za vodu, nego li za struju...



OPATIJA, LOVRAN, MATULJI, MOŠĆENIČKA DRAGA Računi za vodu na cijeloj Liburniji mogli bi porasti za gotovo 40 posto, što će za neka kućanstva vjerojatno značiti da će računi za vodu biti veći ili gotovo jednaki onima za struju. Naime, načelnik Lovrana Bojan Simonič rekao je kako je u njihovu Općinu stigao zahtjev iz Liburnijskih voda d.o.o. kojim se predlaže povećanje cijene vode po kubiku s 23 na 30 kuna, međutim kako su oni odbili dati suglasnost na takav prijedlog. Načelnik Lovrana smatra da se pri određivanju novih cijena vodnih usluga nije vodilo računa o socijalnoj prihvatljivosti cijene, koju dodatno opterećuju naknade za zaštitu voda, korištenje voda i razvoj te PDV, te da bi Liburnijske vode trebale dodatno poraditi na smanjenju troškova, odnosno na racionalizaciji poslovanja, što u konačnici utječe i na formiranje cijene vodnih usluga.


Nova stavka


Načelnik Simonič jedini je među čelnicima JLS-a s područja Liburnije javno reagirao na predloženo poskupljenje koje je u lokalne samouprave odaslato još pred mjesec i pol dana, iako se ovo predloženo poskupljenje vodnih usluga odnosi na cijelo područje Liburnije, odnosno i na Opatiju, Matulje i Mošćeničku Dragu.Ervino Mrak, direktor Liburnijskih voda, predloženo poskupljenje obrazložio je novom stavkom u računu za vodne usluge, a koja se odnosi na pročišćavanje otpadnih voda, odnosno troškove rada pročišćivača u Ičićima kojim se koristi kompletan sustav, a koji je u funkciji već tri godine. Korisnici usluge tako bi u računu vodnih usluga imali »ugrađenu« vodu, odvodnju i tu novu stavku – pročišćavanje otpadnih voda.

Voda


Voda



Zašto troškovi rastu


– Novi način naplate je potrebno uvesti jer sustav mora funkcionirati na način da sam sebe financira, objasnio je Mrak i dodao kako na formiranje cijene vodnih usluga u najvećoj mjeri utječu brojne naknade, odnosno da one čine više od 50 posto ukupne cijene koja se plaća za korištenje vodnih usluga, a troškovi rastu i zbog sve šireg sustava. Navodi kako je sustav kanalizacije u posljednjih nekoliko godina proširen sa 50 na 200 kilometara, kako smo po priključenosti na vodu iznad prosjeka Europske unije, kako danas imamo 60 crpnih stanica na širem području Liburnije, te kako je u posljednjih petnaest godina više od milijarde kuna uloženo u vodoopskrbni sustav.Hoće li u konačnici doći do većih računa za vodu, kako će reagirati ostale JLS-e s područja Liburnije, znat će se u ponedjeljak, 24. rujna na Skupštini društva Liburnijskih voda kada će se raspravljati o ovoj temi.