Drama na kupalištu

BITKA ZA PROSTOR NA ATRAKTIVNOJ PLAŽI Hemingway se ne da iz Medveje

Marina Kirigin

Policija nije željela krenuti u prisilno izvršenje rješenja Komunalnog redarstva Općine Lovran / Snimio Marin ANIČIĆ

Policija nije željela krenuti u prisilno izvršenje rješenja Komunalnog redarstva Općine Lovran / Snimio Marin ANIČIĆ

Predstavnici bivšeg koncesionara fizički su spriječili uklanjanje bespravno postavljenih objekata na plaži



MEDVEJA Većina turističkih destinacija uoči sezone kupanja, koja je ove godine počela već početkom svibnja, »licka« svoja kupališta i plaže, dok u Medveji, čini se, i dalje traje »bitka« za kupališni prostor na plaži.


Komunalno redarstvo Općine Lovran izdalo je rješenje o uklanjanju bespravno postavljenih objekata na plaži, koji su u vlasništvu bivšeg koncesionara, tvrtke Hemingway i Maria Kovačevića, a po kojem se jučer postupilo.


Međutim, do realizacije toga rješenja jučer nije došlo. Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič rekao je da su uoči izvršenja rješenja dobili odobrenje policije za asistenciju, međutim predstavnici Hemingwayja fizički su spriječili izvršenje tog rješenja.




– Policija je postupila u skladu s ovlastima. Uklanjanje bespravno postavljenih objekata na plaži nije izvršeno. Takva je bila procjena policije koja nije željela krenuti u prisilno izvršenje rješenja, rekao je Simonič navodeći da kontejneri koji su trebali biti uklonjeni nemaju nikakvog pravnog temelja za ostanak na tom kupalištu.


Načelnik Lovrana ponovio je da je nedavno izmijenjen plan o davanju koncesijskog odobrenja na tom pomorskom dobru kojim je zapravo rečeno da koncesijsko odobrenje za dio plaže Medveja neće biti izdano dok ne budu uklonjeni bespravno postavljeni objekti.


Na pitanje zbog čega je do uklanjanja objekata došlo na početku turističke sezone kada su kupači već na plaži, načelnik odgovara da je cijeli postupak pokrenut još u ožujku, da su se trebali poštivati državni propisi, odnosno postupanja administracije i rokovi, te da je jučerašnji datum uklanjanja dala policija.


– Ovakvim postupanjem na plaži Medveja želimo poslati poruku da nećemo tolerirati nezakoniti rad i obavljanje protupravnih djelatnosti,  rekao je Simonič.


Vlasnik objekata i do prošle godine korisnik koncesijskog odobrenja na plaži Medveja, Mario Kovačević, bio je taj koji je jučer obavijestio novinare o pokušaju njegove deložacije iz Medveje. Rekao je da su na deložaciju stigli bageri i kamioni, no da je policija, koju je on pozvao, utvrdila da nema temelja za deložaciju.


Podsjetimo, Kovačević je bio zainteresiran da i ove godine dobije pravo upravljati dijelom plaže u Medveji i tražio je koncesijsko odobrenje, međutim to mu pravo nije dano pa je uputio žalbu nadležnima jer vjeruje da je  napravio sve u skladu sa zakonom, poštujući pravne i administrativne regulative i propise.


U međuvremenu došlo je i do izmjene u planu upravljanja pomorskim dobrom. Kovačević je nezadovoljan što na njegovu žalbu, koju je uputio na samom početku svibnja nije i dalje dobio apsolutno nikakav odgovor iako su svi rokovi već prošli.