Mešto nedostaje

BICIKLISTIČKE STAZE: Zašto ljubitelji bicikliranja izgjegavaju Opatiju?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Zbog konfiguracije terena, sama Opatija možda i nema prevelike mogućnosti za uređenje takvih staza, ali bi se moglo razmisliti o potencijalima zaleđa, smatra vlasnica agencije koja u središtu grada iznajmljuje bicikle



OPATIJA – Alpi-bike rent, agencija za iznajmljivanje bicikala iz Fužina, zadnjih godina posluje i u Opatiji, u samome središtu, preko puta hotela Milenij na Slatini. No, nedavno, u prvim danima lipnja, odlučili su skratiti radno vrijeme, pa se po novom bicikli mogu unajmiti tek od 8 do 10 sati ujutro i vratiti nakon cjelodnevnog najma – od 19 do 20 sati navečer. Nakon 10 sati, vrata poslovnice se zatvaraju.


O razlozima ovakve poslovne odluke u srcu sezone porazgovarali smo s Biserkom Ivković, direktoricom tvrtke Adria prom iz Fužina, koja je odgovorna osoba i u Alpi-bike rent-u.


– Premda su biciklisti odlični gosti, u Opatiji nema baš previše interesa za iznajmljivanje bicikala i to iz razloga što u ovome gradu nema uređenih staza za bicikliste. Turisti dođu kod nas, zainteresirani su za ovaj vid dodatnog sadržaja, ali odustanu kada shvate da je jedina mogućnost vožnja po cesti, što je zapravo vrlo opasno – navela je Ivković, uz napomenu kako u vrijeme velikih vrućina turisti, ako su zainteresirani za iznajmljivanje bicikala, uglavnom dođu u poslovnicu najkasnije do 10 sati.




Po njezinim riječima, biciklističkih staza ima na Učki, te na području susjednih Matulja i Kastva, no sama Opatija se ne može pohvaliti uređenom stazom za vožnju bicikala. Naime, vožnja biciklama uzduž obalnoga puta, po lungomareu je zabranjena, a u ovom trenutku niti na području šumskog šetališta Carmen Sylva koje je nedavno obnovljeno te su postavljene i nove oznake – nije predviđen dio za vožnju biciklima.


– Turisti nam se obraćaju, često su to obitelji s djecom i pitaju nas kartu biciklističkih staza, no mi nažalost nemamo uređenih staza, pa naravno nemamo niti takvu kartu. Smatram da zbog konfiguracije terena sama Opatija možda i nema prevelike mogućnosti za uređenje takvih staza, ali bi se moglo razmisliti o potencijalima zaleđa – smatra Biserka Ivković.


Osim u direktnom kontaktu s gostima, ova agencija dio poslovanja ostvaruje i putem interneta, pa tako stižu upiti preko maila, za dostavu bicikala u apartmane u zaleđu, poput primjerice Opriča, ili pak mošćeničkih predjela. Što se tiče cijene najma – sve ovisi o vrsti bicikla, pa se tako rekreativni bicikli mogu unajmiti već za 100 kuna dnevno, dok najam električnih bicikala košta 180 kuna.


– Smatram da potencijala imamo i da ovaj segment turističke ponude Opatija treba razvijati. Mi poslujemo i u Fužinama gdje postoji sedamdesetak kilometara označenih staza i tu nam poslovanje ide puno bolje. Neke su staze obnovljene, a ići će se i na novo obilježavanje staza, s obzirom na to da je postojanje biciklističkih staza motiv za dolazak – zaključila je naša sugovornica.