Prodaja

BEZ INTERESA ZA PRVOKUP Opatija nema novca za otkup privatne kuće u Amerikanskim vrtovima

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Vlasnica nekretnine pod zaštitom, Mira Đeldum, bivša dugogodišnja direktorica opatijske gradske tvrtke Parkovi, kuću tlocrtne površine 104 kvadrata te pripadajuće joj dvorište, nakon gotovo tri godine od iskazanog interesa, nakon što se nitko s pravom prvokupa nije javio, moći će prodati



OPATIJA Kuća koja se nalazi u sastavu povijesnog perivoja Amerikanskih vrtova u Opatiji, koja je stavljena pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, uskoro će biti ponuđena na otvorenom tržištu nekretnina. Vlasnica nekretnine Mira Đeldum, bivša dugogodišnja direktorica opatijske gradske tvrtke Parkovi, kuću tlocrtne površine 104 »kvadrata« te pripadajuće joj dvorište, nakon gotovo tri godine od iskazanog interesa konačno će moći staviti u prodaju.


Riječ je o objektu pod zaštitom koji čini dio kulturno-povijesne cijeline pa su tako pravo prvokupa imali Grad Opatija, Primorsko-goranska županija i Republika Hrvatska. Međutim, navedene javne uprave nisu pokazale interesa za kupnju nekretnine koja je procijenjena na 3,1 milijun kuna. Mira Đeldum, koja u zakonskom roku nije dobila odgovor o tome jesu li oni s pravom prvokupa željni otkupiti kuću, smatra kako to znači da interes ne postoji.


– Kuću želim prodati, ona je postala prevelika za mene, za održavanje, za grijanje, a moja se djeca ne kane ovdje vratiti. Zgrada je dio povijesnog perivoja Amerikanskih vrtova koja se nalazi pod privremenom zaštitom, pa sam je bila dužna prvo ponuditi državi, Županiji i Gradu. Odgovore u zakonskom roku nisam dobila što znači da za kupnju nije nitko zainteresiran, pa ću je ponuditi na tržištu – objasnila je Đeldum.


Botanički vrt




Amerikanski vrtovi dio su šireg poteza niza vrtova starih opatijskih vila, perivoj koji ima izrazitu hortikulturnu i vrtno arhitekturnu vrijednost. Nalaze se na povišenom djelu, iznad urbanog središta Opatije, a prostiru se na površini od oko 8.400 »kvadrata«. Vrtovi su nastajali od 1930-ih godina prema ideji Michaela Paulusa Kuczora kao privatni botanički vrt te je tu funkciju zadržao sve do 1941. godine. Kako je Kuczor bio Mađar koji se obogatio kao trgovac u Americi, u žargonu se zadržao naziv Amerikanski vrtovi.


Od 1960-tih godina vrt je korišten kao rasadnik gradske tvrtke Parkovi, što znači da je tijekom svih tih godina bio u toj prvotnoj funkciji – mjesto uzgoja ukrasnog bilja. Posljednjih godina započeli su radovi na revitalizaciji ove kulturno-povijesne baštine, a sve kako bi se taj prostor mogao otvoriti za građane i goste odnosno postati novi turistički adut grada pod Učkom.


U prvu fazu uređenja Grad Opatija, Ministarstvo i gradska tvrtka Parkovi, uložili su oko 1,7 milijuna kuna. Izgrađen je nathodnik kao pristupni put do vrtova, a u planu su i daljnja ulaganja kako bi Amerikanski vrtovi postali dio mreže Opatijske kolajnice koju čine povijesni parkovi i perivoji. Zbog čega Grad Opatija, koji ulaže u revitalizaciju tog prostora toliko značajni novac, nema interesa otkupiti kuću koja čini dio navedene cjeline, pitanja su na koja gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić odgovara kako se otkup kuće nije planirao.

– Grad Opatija nema namjeru iskoristiti pravo prvokupa za rečenu nekretninu jer u Proračunu za 2019. nisu planirana sredstva za tu namjenu. Važećim Proračunom za 2019. planirano je svega 100 tisuća kuna za otkup nekretnina. Amerikanski vrtovi svakako mogu funkcionirati bez spomenutog objekta jer on niti nije u obuhvatu projekta »Amerikanski vrtovi« koji je spreman za prijavu na natječaj Urbane aglomeracije Rijeka za koju su sredstva osigurana iz europskih fondova. Grad Opatija je, podsjećam, po tom pitanju izradio svu potrebnu dokumentaciju i čeka se objava natječaja Aglomeracije, no neovisno o tome prva faza radova je završena i uskoro ćemo vrtove otvoriti za javnost.


Parkovi bez sredstava


S obzirom na to da će tvrtka Parkovi d.o.o. upravljati Amerikanskim vrtovima oni imaju našu potporu da, ukoliko se kuća bude prodavala i bude li im ona interesantna, kupe kuću od sadašnjeg ili budućeg vlasnika. Procijenjenu vrijednost nekretnine ne mogu komentirati jer se radi o procjeni ovlaštenog sudskog vještaka – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.


Prema riječima direktora opatijske gradske tvrtke Parkovi Raula Degana, Parkovi nisu u mogućnosti kupiti takvu nekretninu.


– Mi možemo kupiti samo ono za što imamo novca. Ovog trena Amerikanski vrtovi nisu spremni ni da prime goste, a kamoli da kupujemo kuće. Naravno, ako bi se stvorile mogućnosti, ako bi postojao neki koncept, onda bi se to moglo napraviti jer je kuća sastavni dio botaničkog vrta.


Međutim, sve to ovisi o financijskim mogućnostima, Parkovi nisu u mogućnosti sada izdvojiti pola milijuna eura za neku nekretninu – govori Degano objašnjavajući kako iz proračuna Grada dobivaju sredstva po učinku, odnosno koliko posla obave, a s time, kaže, jedva pokrije plaće.