Bujaju višestambeni objekti bez stalnih stanara

BETONIZACIJA BODE OČI Betonko Vrusić – pust koji je rekao sve što Opatijci misle

Marina Kirigin

Višestambena zgrada uz Novu cestu, iznad Brajšinog prolaza / Snimila Marina KIRIGIN

Višestambena zgrada uz Novu cestu, iznad Brajšinog prolaza / Snimila Marina KIRIGIN

Upravo tema »betonizacije i apartmanizacije« bolna je za mnoge Opatijce koji su svakodnevno svjedoci izgradnje mastodonata, preizgrađenosti čestica i to u gradu iz kojeg stanovništvo iseljava, a zgrade uglavnom služe samo ljeti kao apartmani



OPATIJA  Betonko Vrusić – pust na palu u Brajšinom prolazu (Prolazu Matka Brajše) rijedak je primjer koji ukazuje na istinske opatijske probleme te daje kritiku na lokalnu i regionalnu politiku i kreiranje prostornoplanskih dokumenata – jer za neku drugu opatijsku maškaranu vlast »za sve loše u prošloj godini u Opatiji je kriv zagrebački gradonačelnik«!?


Upravo tema »betonizacije i apartmanizacije« bolna je za mnoge Opatijce koji su svakodnevno svjedoci izgradnje mastodonata, preizgrađenosti čestica, i to u gradu iz kojeg stanovništvo iseljava, a zgrade uglavnom služe samo ljeti kao apartmani.


U Brajšinom prolazu visi Betonko Vrusić / Snimila Marina KIRIGIN


U Brajšinom prolazu visi Betonko Vrusić / Snimila Marina KIRIGIN





Najnoviji primjer koji doslovce »bode oči« je izgradnja u blizini podizanja pusta u Brajšinom prolazu gdje je na mjestu bivše barake/garaže izgrađena višekatnica. Tu je i već ranije spominjana izgradnja na početku Ulice Matka Laginje gdje je također »nebu pod oblake« izrasla kućerina na mjestu bivše prizemnice, ugostiteljskog objekta Starina.


Naselje Kosovo II


I sve to ne bi bilo toliko strašno da neki već ranijih godina izgrađeni stambeno-poslovni objekti, stanovi, apartmani u centru grada pod Učkom, u susjedstvu današnjih gradilišta, ne zjape prazni, odnosno čekaju svoje kupce oblijepljeni plakatima s obavijestima kako se stanovi prodaju.


Gradi se užurbano i u nastavku stambenog naselja Kosovo / Snimila Marina KIRIGIN


Gradi se užurbano i u nastavku stambenog naselja Kosovo / Snimila Marina KIRIGIN



Prostornoplanskim dokumentom grada predviđena je i gradnja naselja Kosovo II, koja je nedavno i započela. Na tom se području trenutačno užurbano gradi sedam objekata, iako cesta (u nastavku Ulice Kosićevo) koja vodi do kuća u izgradnji nije dovršena.


Prema informacijama iz gradske uprave, u ovoj su godini u proračunu tek planirana sredstva za završetak potrebne dokumentacije za gradnju navedene ceste, a kada će započeti njezina izgradnja, tek treba vidjeti. U međuvremenu makadamski nastavak ceste uglavnom služi kao smetlište, divlji deponij na kojem je sve više odbačenih kućanskih elemenata, građevnog materijala ili samo komunalnog smeća.


Na lokaciji bivše Starine u Opatiji također niče zgrada s više stanova / Snimila Marina KIRIGIN


Na lokaciji bivše Starine u Opatiji također niče zgrada s više stanova / Snimila Marina KIRIGIN



Kritika na račun gradnje i preizgrađenih parcela, ima i iznad opatijske Nove ceste. Nezadovoljstvo tinja i zbog činjenice da je zbog gradnje objekata na nekim lokacijama presječeno i povijesno Šetalište Carmen Sylva. No, osim žestokih kritika građana na društvenim mrežama, broj gradilišta raste, kao i broj objekata »na prodaju«. Taj očiti nesrazmjer u ponudi i potražnji za kućama i stanovima izgleda ne smeta investititorima kojima se i dalje isplati graditi na atraktivnim lokacijama, u turističkim destinacijama kakva je Opatija.


U Gradu Opatiji na novinarska pitanja o broju otvorenih gradilišta, preizgrađenosti parcela, prostornoplanskoj politici grada, upućuju da neke od odgovora treba tražiti na drugim adresama. Navode da je s osnove komunalnog doprinosa Grad Opatija u 2019. godini uprihodio 14,5 milijuna kuna, a da je u 2020. godini planirani prihod 11,1 milijun kuna.



96 – građevinskih dozvola tijekom 2018.


42 – građevinske dozvole u 2019.


119 – prijava početka radova



Dozvole i kontrole


– Važno je napomenuti da gradske službe kontinuirano provode nadzor na terenu kako bi ustanovile je li na nekom gradilištu započela gradnja, a da komunalni doprinos nije uplaćen Gradu Opatiji, kako bi zaštitili interes Grada… Gradnja na području naselja Opatija mora biti u skladu s uvjetima gradnje određenim UPU-om naselja Opatija. UPU-a naselja Opatija donesen je 28. ožujka 2009. godine na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća toga saziva, a nakon toga su uslijedile dvije izmjene, 2013. i 2019. godine – stoji u odgovoru iz Grada Opatije.


Novogradnja iznad Šetališta Matka Brajše / Snimila Marina KIRIGIN


Novogradnja iznad Šetališta Matka Brajše / Snimila Marina KIRIGIN



Na području Grada Opatije u razdoblju od 1. siječnja 2018. godine do 31. prosinca 2019. godine izdano je 96 građevinskih dozvola. Od tog broja, u protekloj 2019. godini izdane su 42 građevinske dozvole.


Za područje Grada Opatije u ured Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ispostave Opatija u istom razdoblju predano je 119 prijava početka radova, u što su uključene i prijave po Pravilniku o jednostavnim radovima i građevinama, a uključene su i prijave nastavka radova te prijave rušenja građevina. Točnu informaciju o otvorenim gradilištima moguće je dobiti isključivo od građevinske inspekcije.


Svi odobreni zahvati izdani su u skladu s važećom prostornoplanskom dokumentacijom koju donosi jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Opatija, dio je to odgovora na novinarski upit koji je stigao iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostave Opatija, koji na konkretne primjedbe vezane uz gradnju objekata u Opatiji (uz Ulicu Matka Laginje te onoj između Prolaza Matka Brajše i Nove ceste) odgovore nisu mogli dati, već su sugerirali da takvu informaciju može dati samo građevinska inspekcija.