Odbijenica CERP-a

Atraktivne nekretnine nisu ušle pod okrilje LRH-a: Zbog preniske cijene odbijena prodaja Belvedera

Aleksandra Kućel Ilić

CERP, koji ima najveći udio u potraživanjima u ovoj stečajnoj priči, na jučerašnjoj skupštini ocijenio je da je ponuđena cijena od 82 milijuna kuna preniska u odnosu na službeno procijenjenu vrijednost triju objekata koja iznosi oko 136 milijuna kuna



OPATIJA – Opatijski hotel Belvedere s depandansom i Casino Rosalia nisu dobili novog vlasnika, odnosno Holster Privatstiftung iz Beča (a radi se o vlasnicima tvrtke Gitone Adriatic koja je nedavno od Darka Ostoje kupila većinski paket dionica Liburnia Riviera Hotela) nije uspio realizirati svoju namjeru. Zasad ništa od prodaje poznatih objekata koji su već duže vrijeme izvan funkcije, jer na jučer održanoj Skupštini vjerovnika tvrtke G.H.B. u stečaju na Trgovačkom sudu u Rijeci nije prihvaćena ponuda Holster Privatstiftunga iz Beča, tvrtke koja je na raspisanom natječaju ponudila nešto više od 82 milijuna kuna za tri atraktivne nekretnine.


Da bi se kupoprodaja mogla realizirati, bilo je ključno mišljenje CERP-a (Centar za restrukturiranje i prodaju), koji ima najveći udio u potraživanjima u ovoj stečajnoj priči, težak oko 55 milijuna kuna te u skladu s time i najveći broj glasova u Skupštini vjerovnika. No CERP je, nakon što je već na prethodnoj Skupštini vjerovnika zatražio odgodu donošenja odluke, na jučerašnjoj skupštini ocijenio da je ponuđena cijena koja prelazi 82 milijuna kuna preniska u odnosu na službeno procijenjenu vrijednost triju objekata koja iznosi oko 136 milijuna kuna te nije glasovao za prodaju.


Stečajni upravitelj Loris Rak izjavio je nakon Skupštine vjerovnika da su ostali vjerovnici predložili da se ova odluka poništi. Po njegovim riječima, odluka stečajnog suca će se naknadno objaviti na oglasnoj ploči Trgovačkog suda.




Oglasio se jučer i opatijski poduzetnik Edin Delibegović, čovjek koji naglašava da je sudskim putem dokazao da je vlasnik 50 posto dionica tvrtke G.H.B. i koji je podigao sudske parnice protiv LRH i G.H.B. u stečaju, tražeći isplatu izgubljene dobiti.


– Bez obzira na odluku vjerovnika, nije se moglo očekivati da će se nekretnine koje vrijede 33 milijuna eura prodati za 11 milijuna eura. Da se to dogodilo, objekte bi se prodalo za trećinu vrijednosti, čime bi se nanijela šteta državnom proračunu. Mislim da je donesena racionalna i opravdana odluka – naveo je Delibegović.


Dakle, činjenica je da nekad renomirani hotel i prva i najpoznatija kockarnica u bivšoj državi do daljnjeg ostaju zatvoreni, premda u Opatiji mnogi priželjkuju da se objekti koji bi uvelike promijenili turističku sliku grada konačno preurede i započnu nov život. Kada će to biti i pod čijim vodstvom, u ovom je trenutku neizvjesno.