Slatka manifestacija

Atrakcija na prvom danu Festivala čokolade: Doris Vlah »skrojila« čokoladnu vjenčanicu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA  Mirisi čokolade jučer su se počeli širiti Opatijom u sklopu desetog jubilarnog izdanja Festivala čokolade, manifestacije koja se održava u sklopu projekta »Zima u Opatiji«. U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner 18 izlagača iz Slovenije i Hrvatske predstavili su se sa svojim čokoladnim proizvodima, likerima, pralinama, namazima, ali i mnogobrojnim čokoladnim kreacijama među kojima je najzapaženija bila čokoladna vjenčanica Doris Vlah. Opatijska kreatorica čokoladne vjenčanice pred prvim je posjetiteljima spretno izrađivala dio po dio slatke vjenčanice, za koju kaže da je kompletno jestiva.


– Vjenčanica je izrađena ručno u mojoj kuhinji od pet kilograma čokolade, a nadam se da će do kraja festivala izdržati uvjete u kojima se nalazi. Sve na njoj je jestivo, do bijelih ukrasnih cvjetića izrađenih od šećera. Vjenčanica će biti izložak, no na kraju će se moći i pojesti. Ideju za čokoladnu vjenčanicu dobila sam sa festivala čokolade u svijetu gdje uglavnom izrađuju haljine od čokolade s konstrukcijom od žice, rekla je Vlah.


U dvorani najstarijeg hotela na Jadranu nudile su se i pomalo neobične kombinacije čokoladnih pralina. Na stolu opatijske izlagačice Marine Prijatelj crna je čokolada bila pomiješana s tartufom, čilijem, šampanjcem, a rubom stola protezala se čokoladna opatijska ograda s obalnog puta. Opatijska čokoladna kreatorica tako je još jednom ispričala čokoladnu gastro priču Opatijske rivijere kroz oblike u kojima je ponudila svoje praline, a među kojima je bilo morčića, brodića…


Među izlagačima našla se i Iva Benčić iz tvrtke »Gustolato« iz Novigrada koja je na međunarodnom natjecanju u Londonu nedavno dobila dvije zlatne i jednu brončanu medalju za svoje čokoladne delicije.– Naša tajna je u proizvodnji na zanatski način. Proizvodimo po talijanskim recepturama, pod okom stručnjaka iz Italije i Hrvatske, a koristimo isključivo svježe sastojke i sirovine visoke kvalitete, rekla je Benčić.

Mirisi i okus čokolade danas će se moći osjetiti i na drugim gradskim lokacijama. Čoko programi odvijat će se u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, ali i u opatijskim hotelima, restoranima, ugostiteljskim objektima, wellness centrima.