Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Prozvale predsjednika Gradskog vijeća

Aničić: Robert Kurelić ne preže ni pred čim da bi ostvario ono što želi, mjesto gradonačelnika Opatije

Andreja Rudančić, Vera Aničić i Zorica Sergo / Foto Marin ANIČIĆ
Andreja Rudančić, Vera Aničić i Zorica Sergo / Foto Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2018. u 16:37 2018-06-20T16:37:04+02:00

Sve to možda i ne bi bilo toliki problem, poručuju s Nezavisne liste Ive Dujmića, da to čini u svojstvu predstavnika svoje stranke, ali on cijelo vrijeme istupa kao predsjednik Gradskog vijeća, što je nedopustivo

OPATIJA Vera Aničić, Zorica Sergo i Andreja Rudančić s Nezavisne liste Ive Dujmića, pozvale su predsjednika opatijskog Gradskog vijeća Roberta Kurelića da se prestane baviti politikanstvom i iskrivljavanjem istine, ocijenivši da je Opatija postala taocem njegovih političkih ambicija. Poručuju Kureliću da je takvo njegovo istupanje u medijima nedopustivo u svojstvu predsjednika Vijeća i da je već prevršio svaku mjeru dobrog ukusa.

– Robert Kurelić ne preže ni pred čim da bi ostvario ono što želi, mjesto gradonačelnika Opatije. Dosad se dva puta kandidirao za mjesto gradonačelnika te jedanput za zamjenika gradonačelnika. Sva tri puta je izgubio od našeg Ive Dujmića. Koliko puta treba izgubiti izbore da shvati poruku građana, pita Vera Aničić koja smatra da Kurelić stvara potpuno negativnu klimu na opatijskoj političkoj i medijskoj sceni, predlaže megalomanske projekte koji nisu predviđeni proračunom ili strategijom razvoja Opatije.

Sve to možda i ne bi bilo toliki problem, poručuju s Nezavisne liste Ive Dujmića, da to čini u svojstvu predstavnika svoje stranke, ali on cijelo vrijeme istupa kao predsjednik Gradskog vijeća, što je nedopustivo.

– Predsjednik Gradskog vijeća mora predstavljati kolektivno tijelo, odnosno sve političke snage zastupljene u vijeću i ne smije se baviti dnevnom politikom izvan vijeća. Barem načelna politička neutralnost je nešto što se od čovjeka na takvom mjestu očekuje, kaže Aničić koja se posebno osvrnula na Kurelićeve navode od prošloga petka koji su objavljeni u našim novinama.

Tamo je, naime, govorio o tome da se vrši sve veći pritisak na Gradsko vijeće kako bi se prodala imovina jer je proračun u problemima.

– Ono što moramo jasno reći, niti je proračun u problemima, niti se vrši pritisak na njega ili bilo kojeg drugog vijećnika. Podsjećamo Kurelića da su proračunom Grada Opatije za 2018. godinu, za kojeg je i sam glasao, predviđeni prihodi od prodaje imovine u iznosu od 28 milijuna kuna, dok je do sada, a već smo na pola godine, prodano »samo «19 posto, odnosno 5,4 milijuna kuna. To je novac koji se može trošiti strogo namjenski. Novac od prodaje opet se ulaže u gradsku imovinu čime se povećava njezina vrijednost. Iako bi to trebao znati, predsjednik Vijeća ne razumije kako se novac od prodaje imovine koristi ili pak namjerno obmanjuje javnost. Odlukom o tome da se ne realizira prodaja imovine koja je previđena proračunom, dolazi se do toga da će Grad morati zaustaviti najavljene investicije, a to nećemo dopustiti, poručila je Vera Aničić koja se osvrnula i na temu preseljenje opatijske policijske postaje.

Pojašnjava da u kratko vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova mora pronaći novu lokaciju zbog toga što je zakup koji sada plaćaju u Opatiji previsok.

– Zajedno smo obišli smo sve potencijalne lokacije te je jedina lokacija koja zadovoljava uvjete za novu Policijsku postaju gradsko zemljište na Tošini koje je u prostornom planu i namijenjeno za društvene djelatnosti. Policija time dobiva novu zgradu koja neće narušiti vizuru grada, moderne prostore s pripadajućim parkingom, a stanovnici Tošine prijeko potrebna nova parkirna mjesta i uređeno susjedstvo bez zadiranja u okolne zelene površine. Koalicija stranaka u Vijeću predlaže da se policija privremeno preseli u uskoro bivšu zgradu vrtića u Opatiji, ali to je prostor koji MUP-u ne odgovara jer ne zadovoljava njihove standarde. Mi ne želimo privremena rješenja nego želimo da se pronađe trajno rješenje za Policijsku postaju te da ona ostane u Opatiji, a ne da preseli u neku od općina na Liburniji. Nova cesta je najbolje rješenje i iz razloga što će se Dom zdravlja, Hitna pomoć i Vatrogasci preseliti na novu lokaciju iznad Doma umirovljenika u Voloskom, kaže Aničić koja otkriva da MUP i svojim proračunom planira izgradnju svoje postaje na Tošini.

Nada se da će se napokon izglasati odluka o gradnji Doma zdravlja koju je gradonačelnik još prije tri mjeseca poslao na Gradsko vijeće, a sve prema zahtjevu župana Zlatka Komadine. Iako je to posao Roberta Kurelića kao predsjednika Gradskog vijeća, odluka još nije stavljena na dnevni red.

– Opatija nema vremena za čekanje dok se Kurelić bavi politikanstvom, umjesto da počne raditi svoj posao za koji je i plaćen, ističe Vera Aničić koja ocjenjuje da su rezultati izvršne vlasti Grada Opatije na čelu s gradonačelnikom Dujmićem u proteklih godinu dana itekako vidljivi, što je više nego prepoznato među građanima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.