Novi načelnik Lovrana i najmlađi liburnijski čelnik

Alen Sanković: Neću stopirati odluke prethodne vlasti

Marina Kirigin

Osim stranačke, u Lovranu se dogodila i generacijska smjena, jer je umjesto SDP-ovca Emila Gržina (67), kormilo Općine Lovran krajem prošle sedmice preuzeo gotovo dvostruko mlađi Alan Sanković (AM)



LOVRAN » Jedina smjena vlasti na Liburniji dogodila se u Lovranu. Načelničku funkciju krajem prošloga tjedan preuzeo je Alan Sanković (Akcija mladih). Smjena u Lovranu bila je i generacijska, 67-godišnjeg Gržina, koji je na vlasti bio osam godina, zamijenio je 34-godišnji Lovranac žejanskih korijena. Diplomirani ekonomist i inženjer prometa, koji je dosad radio kako projektant strukture brodskog trupa, nakon višesatne primopredaje preuzeo je općinski »brod«, no u načelničku fotelju kakokaže još nije stigao sjesti radi silnih zadataka i obaveza koje ga pritišću.



Koga ćete predložiti za predsjednika Vijeća? U javnosti se razgovara o dvije potencijalne kandidatkinje – Nataši Miljak (IDS) i Đurđici Tancabel (HSU).


   – Nisam još stigao razmišljati o tome. U novinama sam pročitao da se IDS dogovorio sa SDP-ovom koalicijom oko formiranja većine u Vijeću. Ovisno o tome što su se dogovorili, s obzirom na to da su većina, sigurno je da ću tu odluku ispoštovati. Planiram se naći i s Božidarom Spasojevićem kako bismo definirali neke stvari pa i razgovarali na navedenu temu. Volio bih da je predsjednik vijeća zaokružena osoba, kvalitetna osoba s određenom stručnom spremom ili znanjem.Vjerujem da unutar cijelog Vijeća postoje barem četiri osobe koje su dorasle toj funkciji.





   Je li vam žao što ste morali otići s dosadašnjeg posla?


   – Je, priznajem. Bilo mi je žao što sam morao otići. Bili smo jako dobra ekipa. Bilo nas je deset, samnom u timu je radilo pet izuzetno kvalitetnih ljudi. Izuzetno sam ponosan na to što se tijekom pet godina nikada nismo posvađali, a posao nam se bazirao na timskom radu.


U politici od 2005.


Je li istina da ste sasvim slučajno postali kandidat vaše koalicije za načelnika?


   – Pa i nije baš točno tako. Osobno sam više bio za to da na mom mjestu budu neki drugi kandidati za načelnika naše koalicije, ali u nekakvim pregovorima i razgovorima s koalicijskim partnerima iskristaliziralo se mišljenje da smo Branislav Petković i ja dva čovjeka koja mogu skupa raditi i funkcionirati. Tehničko znanje imam ja, a Brane je privatni poduzetnik pa mu poduzetništvo nije strana stvar.  


   Koji su bili motivi za ulazak u politiku?


   – U politiku sam krenuo 2005. godine kao član Akcije mladih u 26. godini života. Motivi su bili jednostavni. Činilo mi se da nam najviše u politici nedostaje transparentnost prema građanima. Tada, kao i danas, kruži cijeli niz glasina o svemu i svakome, a baš kao posljedica nedovoljne transparentnosti. Ono što bi sigurno trebali što prije realizirati je početi se digitalizirati i informatizirati. Trebali bi slijediti primjer PGŽ-a koja je uvela snimanje sjednica, dijeliti materijale na internetu, objavljivati plan i proračun. Za to nam treba redizajn stranice, malo bolje informatičko znanje.


   Što će biti za započetim projektima SDP-a – društvenim domom, kinom, sportskom dvoranom, marinom? Hoćete li raditi na njihovoj realizaciji ili će ona stati?


   – Realizacija ovisi o financijama i jednom bitnom čimbeniku kojeg je predhodna vlast zacrtala, a to je prodaja nekretnina u vlasništvu Općine. Ako se prodaja nekretnina uspije realizirati, realizirat će se i dio projekata prema prioritetu. Dom je prioritet svima nama u kampanji jer se nikako ne smije desiti da naše udruge koje su nosioci kulturnog života u Lovranu ostanu na cesti. Ako se desi prodaja nekretnina od koje se može dobiti oko 20 milijuna kuna, trebalo bi biti i novca za kino koje će možda imati i povrat dijela sredstava iz europskih fondova. No, to sve ovisi o jednoj stvari – prodaji nekretnina koja nije krenula dobro. Koliko vidim natječaj za bivši disco klub Mimi već je izašao u nekoliko navrata i morat ćemo dobro razmisiliti da li ga i dalje oglašavati takvog ili spustiti cijenu jer interesenata nema. Uglavnom, nije nam intencija nikakve odluke prethodne vlasti stopirati, pa tako ni projekte, već je intencija pokušati nešto od toga napraviti. U izvješću kojeg sam potpisao kod primopredaje stoji da su sredstva Općine na žiro-računu u blagajni 5. lipnja minus 3,2 milijuna kuna te kako još na naplatu 30. lipnja stiže kredit od 173.000 kuna, a dozvoljeni minus je 3,5 milijuna kuna. To znači da smo na granici i zato nužno moramo čekati što će biti s prodajom nekretnina.  


   Kako ćete funkcionirati u Vijeću s obzirom na to da koalicija SDP-HNS, grupa birača Drago Korošak i IDS imaju većinu u Vijeću?


   – Vjerujem da je svim ljudima u Lovranu pa tako i vijećnicima stalo da se radi transparentno, efikasno i da se odluke donose konsenzusom. Budući da bi svima u politici trebalo stati do općeg dobra i napretka Lovrana, onda vjerujem da je konsenzus moguć.


Odlični Gržinovi savjeti


Hoćete li mijenjati ljude u općinskoj firmi? Hoće li biti novih zapošljavanja?


   – Preuzeo sam dužnost u petak, osam sati trajalo je preuzimanje. Potpisao sam jednu »hrpu« dokumenata. Volio bih pohvaliti i zahvaliti se bivšem načelniku Gržinu koji mi je tom prigodom dao dva odlična savjeta kojih ću se nastojati držati. Radi se o više osobnim stvarima koje sada ne bih otkrivao. S obzirom na to da je prošlo svega tri dana od preuzimanja Općine, nisam se još stigao sastati s direktorom »Stubice«, pa ću odgovore na neka pitanja moći dati tek naknadno. Nikakvih otpuštanja neće biti, vidim da djelatnici tvrtke rade i imaju posala. Gospodin Stošić iznijet će plan i viziju o kojoj ćemo zasigurno još puno razgovarati.