Prvomajska pozivnica

Aktivno i veselo od Učke do Veprinca: Evo što se sve na opatijskom području organizira za 1. maj

Marina Kirigin

Program nudi uspon na Učku, trekking, biciklijadu, 10. Mama i beba maraton, a na Veprincu kulturno-zabavni program, kušanje vina itd.



UČKA/VEPRINAC Prvi dan svibnja idealna je prilika za sve koji žele dan provesti u prirodi da sudjeluju u nekoj od aktivnosti koje su u sklopu projekta Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac pripremili Grad Opatija i njegova Turistička zajednica u suradnji s JU-om Park prirode Učka, Klubom Gorovo, PD-om Opatija, BK-om Grobnik, Crvenim križom Opatija i KD-om Leprinac. Već tradicionalni Outdoor dan Parka prirode Učka predstavit će uzbudljivu paletu iskustava i doživljaja koje nudi najviša kvarnerska planina. Uz uspon na Učku iz Opatije, istraživanje Land art staze te trekkinga uz stručnu pratnju, održat će se i biciklijada za djecu i roditelje na Vojak i 10. Mama i beba Učka maraton.



Osim što će se na Veprincu slaviti za Prvi maj, sadržaja neće nedostajati niti tijekom nadolazećeg vikenda kada se slavi Markova, blagdan zaštitnika mjesta. Program u organizaciji KD-a Leprinac počinje u subotu, 28. travnja u 10 sati vatrogasnom vježbom DVD-a Učka, a od 15 sati kreće manifestacija Srednjovjekovni Veprinac te od 17 sati dječja priredba škole i vrtića za koju su jučer najmlađi imali i »generalku«. U 18.30 nastupa orkestar Niko Poles na harmonikama, a od 20 sati nastavit će se fešta i tanac pod ložun uz Polesa, ansambl Brkinci i Šajetu.


Nedjelja donosi turnir u briškuli i trešeti u restoranu Aurora te od 15 sati opet Srednjovjekovni Veprinac, a bit će tu i Mići samanj OPG-ova. Udruga Agro Opatija prezentira najbolja maslinova ulja u 17 sati, a slijedi nastup zbora Maestral, klape Mirakul i dua Lolek i Bolek pa tanac uz Trio Asi. 





Europski projekt


– Nakon uživanja u prirodnim ljepotama, sudionici će se organizirano uputiti ka prekrasnom srednjovjekovnom gradiću Veprincu, u kojem će ih dočekati poseban kulturno-zabavni program, prikaz srednjovjekovnog Veprinca, ponuda autohtonih proizvoda, degustacija vina te mala umjetnička kolonija smještena na inspirativnom vidikovcu Brituh s opatijskim umjetnicima Vedranom Ružićem, Katarinom Zaraj, Edom Mihovilić i Barbarom Cetinom, najavljuju iz TZ-a i poručuju da su programi besplatni, no valja se prethodno najaviti.


Fažol na Veprincu


Manifestacija Walk, Art & Wine… financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons 2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad i TZG Opatija realiziraju s partnerima.


Walk, Art & Wine in Učka & Veprinac 1. svibnja započinje u 9 sati ispred Ville Angioline usponom na Učku, a za povratak osigurani su transferi autobusom. Start Biciklijade, uz prethodnu prijavu, zakazan je za 10 sati iznad restorana Dopolavoro, a u 10.30 tu će startati i jubilarni Mama i beba Učka maraton. Nordijsko hodanje kreće s Poklona u 10h. Proslava 1. maja na Veprincu istog dana trajat će od 12 do 18 sati uz nastup Puhačkog orkestra Lovran, tradicionalnu podjelu fažola, zabavni program uz zbor Maestral, klapu Mirakul, Trio Asi i Blu:Kanu, likovnu koloniju na Brituhu te jahanje u organizaciji Konjičkog kluba Adria.