Traže sanaciju ''kratice''

APEL MJEŠTANA Dobili kanalizaciju, izgubili višestoljetni put prema moru

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ



OPATIJA/MATULJI Nekada nisu potrebni »najveći zahvati na svijetu« kako bi se mještani koji žive u određenom predjelu osjećali zadovoljno. Ulaganja u infrastrukturu su važna jer sva mjesta, pa i ona izvan samog centra, teže tome da pored struje i vode, imaju i priključak na kanalizaciju. No, drugi je par rukava situacija koja ponekad ostaje nakon dugoočekivanih zahvata u prostoru, pa mještani opravdano strahuju hoće li nakon kopanja i uvođenja novih instalacija, sanacija prokopanog terena biti dovoljno dobro učinjena da se život barem donekle vrati »u normalu«. Ponekad se to dogodi u potpunosti, ponekad djelomično, pa se građani žale, a ponekad se glas naroda iz raznoraznih razloga jednostavno – zanemari, ili pak odgodi »do nekih boljih vremena«.


Marija Perković, dugogodišnja prodavačica na opatijskoj tržnici, upozorila je na situaciju koja muči mještane koji gravitiraju Pobrima i dijelovima Matulja, odnosno Voloskog i Opatije, a posebno je izražena u turističkoj sezoni. Naime, mnogi turisti obožavaju koristiti kratice koje povezuju Volosko i Opatiju sa zaleđem, no po jednoj od njih, onoj koja se iz Plovanića spušta prema moru, kretanje je već duže vrijeme u najmanju ruku otežano.


Stotinjak metara


A sve je počelo pred dosta vremena, još kada se prije nekoliko godina kopao teren radi kanalizacije za ovaj dio Pobri i Matulja.




– Prije radova se po ovome putu sasvim lijepo prolazilo, a koristili su ga mnogi kada su se čak iz Mihotića i Luskinog spuštali prema moru, baš kao i turisti koji vole pješačenje. Sada je ovaj prolaz nažalost pretvoren u vododerinu, vire šahtovi od kanalizacije, sve je obraslo i neuredno. Baš šteta, jer uz malo truda i novca – sve bi se opet moglo lijepo urediti pa da budu zadovoljni i mještani i turisti. Nekoliko godina je već od toga prošlo, no kao da nikoga nije briga. Potrebno je popraviti i urediti još tih stotinjak metara puta i svi bi za čas mogli doći do Tošine, do Voloskog, do Opatije… Starosjedioci kažu da je put postojao od pamtivijeka, pa je šteta da je sada neprohodan. Dobiješ kanalizaciju, pa onda izgubiš put, nema to smisla – navela je Perković.


Posjetili smo stoga predio Plovanići, točku gdje se susreću Grad Opatija i Općina Matulji, budući da je ovdje nevidljiva granica između dvije jedinice lokalne samouprave.


Kiša »pasuje zdolun«


– U vrijeme velikih kiša, po ovome putu koji postoji još od Napoleona, slijevaju se ogromne količine vode, sve od ceste za Učku nizbrdo. Stvara se vododerina i cijevi za kanalizaciju su izašle doslovce na površinu. Ovo je put koji razdvaja Općinu Matulji i Grad Opatiju i smatramo da bi bilo jako lijepo kada bi se zajedničkim dogovorom ušlo u ovu investiciju i popravilo ga kako Bog zapovijeda. Treba ga betonirati i napraviti sustav odvodnje, a ovako sva kiša »pasuje zdolun«, na bivšu gradsku vagu, na Tošinu – ispričali su nam ljudi koji ovdje žive. U želji da se stoljetni put što skorije učini prohodnim i lijepim, na njemu su nam pozirali Matko Rubeša iz Matulja i Kristijan Dujmović iz Opatije, koji vjeruju da se uz »glas javnosti« ipak mogu promijeniti stvari nabolje.


Kako saznajemo, put se nalazi na području Grada Opatije, te smo pitali nadležne hoće li se i kada uslišiti želje mještana.– Situacija koju navodite poznata nam je, međutim rebalansom proračuna za 2017. nisu planirane financije za ovo uređenje, ali će se realizacija svakako planirati u gradskom proračunu za 2018. – stoji u pisanom odgovoru Grada Opatije. Ukoliko se najavljeno obistini, može se očekivati ponovno oživljavanje višestoljetnog puta koji povezuje obalu i zaleđe.