Bumerang efekt

ANALIZA IZBORA Opatijci kaznili Kiriginov animozitet prema bivšem stranačkom kolegi

Srđan Brajčić

Opatijski birači u drugom krugu povjerili treći mandat bivšem SDP-ovcu, a sada nezavisnom kanidatu Ivi Dujmiću

Opatijski birači u drugom krugu povjerili treći mandat bivšem SDP-ovcu, a sada nezavisnom kanidatu Ivi Dujmiću

Nezavisni Ivo Dujmić osvojio je izvršnu vlast, ali njegova lista nema premoć na predstavničkoj razini, dok je lijeva koalicija predvođena SDP-om i Fernandom Kiriginom osigurala većinu u Gradskom vijeću koja je relativno bespomoćna bez podrške gradonačelnika



OPATIJA – Lokalni izbori 2017. donijeli su Opatiji politički pat u obliku gradske vlasti koja će se formirati na klimavim nogama. Drugim riječima, pravog pobjednika opatijskih izbora – nema.


Naime, nezavisni Ivo Dujmić osvojio je izvršnu vlast, ali njegova kandidacijska lista nema premoć na predstavničkoj razini, dok je lijeva koalicija predvođena SDP-om i kandidatom za gradonačelnika Fernandom Kiriginom osigurala većinu u Gradskom vijeću koja je relativno bespomoćna bez podrške gradonačelnika. U tom smislu konce u rukama ipak drži SDP zbog toga što budućnost svakog gradonačelnika, tako i opatijskog ovisi o volji predstavničkog tijela.


Opatijski SDP u šarolikoj koaliciji


Opatijski SDP utopio se u šaroliku koaliciju, pri čemu nije uspio biračima dovoljno dobro artikulirati ili nametnuti svoju izbornu politiku. Umjesto toga, prevladao je animozitet prema bivšem kolegi Dujmiću, što opatijska javnost očito nije prihvatila s oduševljenjem. Dapače, ta velika antidujmićevska fronta, koja je ujedinila sve relevantne političke opcije, osim HDZ-a, vjerojatno je bumerang efektom dodatno motivirala dio biračkog tijela da podrži prozivanog Ivu Dujmića.





Na pitanje hoće li u opatijskom SDP-u biti preispitana odgovornost vrha gradskog ogranka zbog poraza njihovog kandidata Fernanda Kirigina u drugom izbornom krugu, iz ove stranke poručili su da se takve opcije uopće ne razmatraju. Naime, u opatijskom SDP-u kažu da će prvo detaljno analizirati sve aspekte lokalnih izbora.


Također, poručuju da je SDP u Opatiji osigurao većinu u predstavničkom tijelu i da se ide u konstituiranje Vijeća. Dodaje se da će o eventualnim promjenama na čelu opatijskog ogranka javnost biti na vrijeme informirana.



Kako god bilo, dvije ključne poluge upravljanja Gradom, Vijeće – gradonačelnik, sada su u potpunoj konfrontaciji, čak unatoč neospornoj činjenici da im se politički programi poklapaju. Osnovni problem te političke dihotomije u Opatiji proizlazi iz friške brakorazvodne parnice između Ive Dujmića i opatijskog SDP-a, u kojoj je izrečeno puno optužbi i sumnji. Dujmić je plasirao tezu o zavjeri vrha opatijskog SDP-a prema njegovoj kandidaturi, k tome dvojeći u Kiriginove upravljačke kompetencije. SDP je pak prozivao Dujmića za pogodovanje krupnom kapitalu i vlastitim interesima. Je li moguće olako zaboraviti na izrečene difamacije i formirati konstruktivnu vlast u javnom interesu?


Sve opcije otvorene


Pa, jedino pod pretpostavkom da se neki treći entitet arbitražno uključi u opatijsku političku zbilju. U tom smislu puno je mogućih varijabli, od prebjega iz koalicije Zajedno za Opatiju u Dujmićev tabor i podrške HDZ-a, to jest formiranja nove većine u Vijeću, do pritisaka iz vrha SDP-a na opatijsku filijalu, u obliku sugestija na kooperativnost s gradonačelnikom Dujmićem. Međutim, zasad je to u sferi teških nagađanja i kuloarskih pretpostavki.


Opatijska politička realnost doima se vrlo surovom, iako će se u prvo vrijeme slati poruke o nužnosti vođenja konstruktivnih i dobronamjernih politika. No, kako vrijeme bude odmicalo, jaz između dva suprotstavljena bloka vjerojatno će se produbljivati, a vlast će se klatiti između nestabilnih procesa upravljanja Gradom i prijevremenih izbora.