Opatijska karnevalska priredba

34. Balinjerada: Zdolun od Bristola do Slatine na sedeć, na stojeć, po rite…

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Bila je to još jedna utrka za pamćenje. Maškarano, staro, mlado, zmešano, nemo, kalevalo se zdolun na sedeć, na stojeć, po rite, na boke… Timunalo se sa rukah, nogah, z volanun ili bez njega, a frenalo z gumarići, daskami… Lijepo vrijeme »počastilo« je još jednu, već 34. Balinjeradu, utrku na kugličnim ležajevima koja je privukla čak 400 sudionika. Na monopatinama, karićima unjulima i dvosjedima, u »merikanskim« vozilima spuštali su se dionicom od Bristola do Slatine dok im je tisuće ljudi pljeskalo i nagrađivalo ih za trud uložen u svoja posebna vozila na balinjerama. Otac Balinjerade, Duško Jeličić Dule, rekao je kako odsad za vrijeme više ne trebamo brinuti, kako je sada »tamo gore« Kiko »ki će nan sako leto osigurat idealni uvjeti«. Suncem okupana Opatija, ipak nije bila samo trkači poligon, bila je mjesto parodije na sve svjetske i nacionalne događaje. Donald Kramp sa svojom Melanijom dijelio je dolare sa svojom slikom i prenosio američke maškarane običaje.


Skijaši s mora


– Yes, Yes. Kod nas se pjeva u maškarama »Old McDonald have a kramp« – rekao je Donald Krump, a na pitanje kako mu je na opatijskoj Balinjeradi dodao: »Bez veze je, sako leto se gore, se nas je više, se je više mladih – treba ih zaustavit«.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Na Balinjerade je bila prisutna i škola skijanja. Dokazala je kumpanija sa Liburnije »B’n’B« da ne može samo Zagreb imati skijašku stazu u centru grada.


– Evo sada imamo i skijašku stazu na moru i do kraja pusta zimamo seh va školu skijanja – rekao je opatijski skijaš i objasnio zašto se ovo maškarano društvo sa Liburnije zove na »B«.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



– Zato ča sve prave stvari počinju na B – Balinjerada, bambus, bira, biska… – rekao je opatijski skijaš.


Opatijska karnevalska priredba još jednom je bila vrelo ideja. Na balinjerama su se spuštali, Jamajčani u bobu, zmajevi, vragovi, rudari, bolničari, džentlmeni, indijanci, kauboji, Škoti… Među njima kao i obično dugogodišnja Miss balinjerade Barbara koja je ovog puta predstavljala Ličanku s euro dobitkom.


Opširnije u tiskanom