Megaprojekt

Žičara Opatija-Učka lokacijsku dozvolu dobiva u lipnju 2012.

Davor Žic

Dovršili smo izradu geodetskih podloga za polaznu i završnu stanicu te trasu žičare, a vrijeme je utrošeno i na izradu potrebne dokumentacije, navodi Mladen Blažević



OPATIJA/ UČKA Svi relevantni faktori u javnom sektoru vezanom uz liburnijsko područje – dvije županije, jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća, hotelijeri i ugostitelji te gospodarstvenici ovog kraja, predvođeni četveročlanom ekipom iz nekadašnjeg »Konzorcija za izgradnju žičare na Učki« okupili su se lani kako bi osnovali zajedničko trgovačko društvo »Žičara Učka d.o.o.«, s ciljem izgradnje žičare koja bi povezala obalu Opatijske rivijere i vrhunce Učke iznad nje.


Godinu dana kasnije, isti će se »subjekti« ponovo okupiti ove srijede u 17 sati, na godišnjoj skupštini društva u hotelu Četiri opatijska cvijeta kako bi saznali koliko je projekt odmakao.   

Nedoumice u ministarstvima


– Dovršili smo izradu geodetskih podloga za polaznu i završnu stanicu te trasu žičare, a pokrenuli smo i sve potrebne aktivnosti kako bi se kod izmjene i dopune Prostornog plana općine Lovran uvažili naši zahtjevi.


Dobar dio vremena tijekom prošle godine potrošili smo na izradu dokumentacije nužne za dobivanje dozvola za gradnju. Problem nam je bio što prilikom izrade Prostornog plana Parka prirode Učka nismo mogli točno u metar znati trasu žičare, pa je ona u jednom dijelu odstupala od onog što je nacrtano u Planu.





Prema planiranim gabaritima, žičara koja će voditi od Medveje do Sedla ispod Vojaka pokrivat će oko četiri kilometra trase, koja će se penjati otprilike 1.300 metara od morske obale pa gotovo do samog vrha Učke. Brzina vožnje bit će tridesetak kilometara na sat, što znači da će se čitav put prijeći za oko sedam i pol minuta. U kabinu će odjednom stati šezdeset osoba, pa bi se u sat vremena promet mogao kretati maksimalno do 370 osoba. Sve to na »terenu« moglo bi biti dostupno već za nekoliko godina, jer za izgradnju 11 milijuna eura vrijedne žičare trebat će otprilike tri godine radova



U Županiji su nam dali zeleno svjetlo, no zbog nedoumica između Ministarstva kulture pod čiju ingerenciju spadaju zaštićena prirodna dobra, i Ministarstva graditeljstva koje izdaje dozvole, čekali smo rješenje ovog problema šest mjeseci. Sada krećemo na izradu studija utjecaja na okoliš, s konačnim ciljem dobivanja lokacijske dozvole do početka lipnja iduće godine, kazao je uime društva voditelj projekta Mladen Blažević. 


  Izgradnja Centra za posjetitelje


Prema planu za 2011. godinu, o kojem će također glasati skupštinari, planira se izraditi idejno rješenje objekata na početnoj i završnoj stanici žičare, idejni projekt za trasu žičare, stanice i kompletnu infrastrukturu, izraditi studiju izvođenja i realizacije partnerstva u eksploataciji žičare te DPU za lokaciju Sedlo ispod Vojaka. 


 – Uz formalni dio skupštine, skup će imati i svojevrsnu informativnu i edukativnu funkciju uz brojne prezentacije. Ravnateljica Parka prirode Učka Suzi Petričić govorit će o planovima razvoja Parka, vezanim uz izgradnju Centra za posjetitelje, a imat ćemo i informacije o tome kako u svijetu i u Hrvatskoj funkcioniraju žičare slične našoj, kazao je Blažević, te dodao kako će biti riječi i o mogućnostima razvoja sporta i rekreacije na završnoj stanici žičare, a prezentacije o tome održat će članovi paragliderskog kluba »Homo Volans«, te klubova zmajara i brdskih biciklista.