Odličan projekt

UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU Veliko zanimanje za obilazak povijesnih znamenitosti

Sandy Uran

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



BAKAR Sunčan nedjeljni dan bio je idealan, kao stvoren za obilazak povijesnih znamenitosti. Naime, u sklopu projekta »Upoznaj svoju zemlju« Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) je u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske organizirala besplatna vođenja u svim gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča. Ovom akcijom se željelo na malo drugačiji način obilježiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske te ukazati na važnost turističkih djelatnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine, kazao je naš vodič profesor Boris Štrbac ispred ureda Turističke zajednice grada Bakra gdje se okupila grupa građana zainteresiranih za obilazak znamenitosti.


– Ovoj se inicijativi i ove godine pridružio i TZ grada Bakra koji je ovom prigodom organizirao stručni razgled Bakra s ciljem što boljeg upoznavanja naše bogate povijesne i kulturne baštine – kazala je na samom početku zamjenica direktorice TZ-a grada Bakra Tanja Vidas. Grupa od šezdesetak zaljubljenika u povijest, među kojima su bili i Meštar Toni odnosno Anton Škrobonja, aktivist Marin Miočić Stošić, je tako netom par minuta poslije dvanaest sati u društvu stručnog vodiča, koji je dobio pohvale za vođenje, krenula u obilazak znamenitosti grada Bakra. Ovom smo prigodom razgledali Tursku kuću, Rimsku kuću, Frankopanski kaštel, crkvu sv. Križa, crkvu sv. Andrije ap. s katakombama, crkvu Majke Božje od Porta te doznali brojne zanimljive detalje o njihovoj bogatoj povijesti.


Udruge turističkih vodiča Kvarnera i Liburnije organizirale su besplatna vođenja u centru Rijeke, na Trsatu, u Opatiji, Veprincu, Vrbniku, Kastvu, Lovranu, Viškovu te Krku.