Vozila mjesecima na meti nepoznatih vandala

Strah u Mošćeničkoj Dragi: Traže krivca za 50 probušenih guma na automobilima

Aleksandra Kućel Ilić

Žrtve vandalizma jučer u Mošćeničkoj Dragi kraj oštećenog golfa obitelji Dexari / Foto Marin ANIČIĆ

Žrtve vandalizma jučer u Mošćeničkoj Dragi kraj oštećenog golfa obitelji Dexari / Foto Marin ANIČIĆ

Najnoviji slučaj, četiri probušene gume na golfu obitelji Dexari, na općinskom parkiralištu kraj marketa u Mošćeničkoj Dragi, ovu je obitelj revoltirao, a slično se dogodilo i drugim mještanima Bojimo se ujutro probuditi i sjesti u auto, jer nikad ne znaš što će te dočekati



MOŠĆENIČKA DRAGA Vlasnici automobila na području Mošćeničke Drage zadnjih mjeseci žive u strahu, jer kako kažu – ujutro, kada im zatreba prijevoz, nikada nisu sigurni u kakvom će stanju biti njihovo vozilo, u prvom redu gume koje su već duže vrijeme »na meti« zasad nepoznatog počinitelja. Najnoviji slučaj, četiri probušene gume na golfu obitelji Dexari, na općinskom parkiralištu kraj marketa u Mošćeničkoj Dragi, ovu je obitelj koja inače vodi poznati ugostiteljski objekt »Gimi« uz drašku plažu, toliko revoltirao i uznemirio da su se nakon dosadašnje šutnje odlučili obratiti i novinarima. Naime, kako nam je jučer ispričala Atiđe Dexari, velikih problema s probušenim gumama i različitim drugim vandalskim napadima na njihova vozila, dostavna i privatna, imali su još unazad dvije godine, uslijed čega su se višekratno obraćali nadležnima u Općini Mošćenička Draga i pitali ih za pomoć. No, u zadnje vrijeme, više nisu usamljeni u ovoj priči, jer su se slični, nemili incidenti počeli događati i drugim obiteljima, pa je u ovome trenutku u ovoj inače mirnoj Općini zavladala prava panika.


U stanju šoka 


– Štete su za nas iznimno velike, jer smo već ostali bez velikog broja guma, a svako malo moramo i ponovno bojati izgrebane aute. Bojimo se ujutro probuditi i sjesti u auto, jer nikad ne znaš što će te dočekati – posvjedočila je Dexari.


Na licu mjesta, kraj stradalog golfa oko kojeg su se jučer počeli skupljati i drugi mještani čiji su se auti našli na putu nepoznatog počinitelja, te su im stradale gume, razgovarali smo i s nekima od njih koji su u stanju šoka.



Dolazi »veliki brat« 




– Definitivno će se morati investirati u postavljanje dodatnih nadzornih kamera i povećati razinu sigurnosti u ovoj Općini u kojoj nikad nije bilo problema, niti većih kriminalnih radnji – zaključio je Staraj. Na području cijele Općine Mošćenička Draga živi tek 1.500 ljudi i glavna grana privrede im je turizam, pa im ovakve »negativne reklame« u svakom slučaju ne idu u prilog.



– Živimo u strahu i nelagodi i gotovo da se bojimo zaspati navečer. Ovo se mora hitno riješiti i vjerujemo da će se uz pomoć nadzornih kamera, policije i Općine Mošćenička Draga pronaći odgovorna osoba – naveo je Vlatko Grnja kojega ja na parkiralištu ispred kuće dočekao uznemirujući prizor – osam probušenih guma na obiteljskim vozilima. Prema riječima Aleksandre Mitrović, vlasnice citroena saxo koji je u noćnim satima i ogreban i izbušene su mu sve četiri gume, ovakva i slična problematika ih muči već duže vrijeme.


– Incidente je teško prebrojati, a nama su se probušene gume dogodile peti ili šesti put. Policija je intervenirala i vjerujemo da će se odgovornima uspjeti ući u trag i da će nemili incidenti konačno prestati – rekla je Mitrović.


Kako smo saznali jučer u Mošćeničkoj Dragi »na udaru« je desetak obitelji, te se procjenjuje da je »pod nožem« nestalo i do pedesetak guma s vozila koja su bila parkirana na nekom od draških parkirališta.


Noćne »operacije« 


Nastradalo je primjerice i sedam guma na vozilima obitelji Martinčić. – U dva navrata smo ostali bez sedam guma, a sve se dogodilo na našem privatnom parkingu koji je na otvorenom. Zabrinjava i to što su izbušene gume i u privatnoj garaži i ovo je sada zbilja problem koji raste i moramo pronaći način da se hitno riješi – izjavila je Sandra Martinčić, po čijim riječima u Mošćeničkoj Dragi već počinje određena psihoza među ljudima, jer život u strahu, za ovo inače mirno mjesto s malo stanovnika, u kojemu svatko svakoga poznaje – dosad je bio nepoznanica.


– Mislim da je sada vrijeme da se konačno pronađe osoba koja stoji u pozadini svega i da joj se pruži stručna pomoć i hitno liječenje. Jer, netko tko bi iz čistog mira uništavao tuđu imovinu, bušio gume ili grebao i udubljivao aute, očito ima dosta problema – primijetio je Kimbol Agim Dexari, po čijem navodu se primjećuje da nepoznata osoba češće »operira« vikendom, odnosno u gluho doba noći…


Što može učiniti Općina Mošćenička Draga, te što će se poduzeti da bi se pronašlo odgovornu osobu ili više njih, pitali smo jučer i zamjenika načelnika Riccarda Staraja.


Staraj: Nove kamere 


– Stvar je zbilja postala alarmantna, a događaji su se učestali u zadnja dva mjeseca. Vidljiv je strah koji je ušao posebno među najstarije stanovnike Općine Mošćenička Draga, a buše se gume uglavnom pripadnicima nekoliko obitelji i to po zasad nepoznatom ključu. Dobro je to što su neki dijelovi Općine prekriveni nadzornim kamerama i vjerujem da će to uvelike pomoći policiji pri rasvjetljavanju slučaja koji za sve nas nije dobar i zahtijeva hitnu intervenciju. Za sada se snimaju područja na ulasku u Dragu, kod rotora i na plaži, no sve to je ipak nedovoljno. Stoga ćemo očito morati proširiti nadzor i postaviti kamere i na mnoga druga područja uz glavnu ulicu, uz šetalište i uz parkirališta i te kamere moraju funkcionirati ne samo u glavnoj sezoni, već i tijekom zime. Bušenje guma i šaranje po automobilima je zbilja neprihvatljivo ponašanje, jer nastaje ogromna šteta, barem 500 kuna, ako ne i više po probušenoj gumi – rekao je Staraj, po čijim riječima Općina Mošćenička Draga inače odlično surađuje s opatijskom policijom, te se nadaju da će i sada, zajedničkim trudom ovi napadi na gume i aute biti obustavljeni. Naveo je i da Općina ima policu osiguranja, no ona vrijedi samo za vozila oštećena na općinskom parkiralištu.


Donačelnik Riccardo Staraj jučer kraj auta kojemu su probušene sve četiri gume Mnoge draške gume doživjele su sličnu sudbinu… Na privatnom parkingu – osam probušenih guma