Višednevni seminar na Krku

Što s elektroničkim otpadom?

Mladen Trinajstić

 Takvi uređaji nerijetko sadrže toksične supstance koje, ako nisu adekvatno zbrinute, završavaju u okolišu ili čak tijelima onih koji ih na nepropisan način rasklapaju i »zbrinjavaju«



NJIVICE  U njivičkom hotelu »Beli kamik« održava se višednevni seminar o elektronskom i elektroničkom otpadu.


Tom, po problematici koju obrađuje, vrlo aktualnom događanju prisustvuju predstavnici dvadesetak najaktivnijih hrvatskih udruga civilnog društva i više predavača, među kojima Mirela Holy, potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora.


U pauzi seminarskih događanja jučer je upriličena tiskovna konferencija na kojoj su Holy, Vjeran Piršić, Danijela Babić i Radoslav Dejanović govorili o problemima vezanim uz jednu od najbrže rastućih kategorija otpada u Hrvatskoj. 




– Problem s tom vrstom otpada jest što takvi uređaji nerijetko sadrže toksične supstance koje, ako nisu zbrinute na adekvatan način, završavaju u okolišu ili čak tijelima onih koji ih na nepropisan način rasklapaju i »zbrinjavaju«, naglasila je Babić, predstavnica Zamirneta-a.


U nas postoje tvrtke specijalizirane za zbrinjavanje i obradu elektronskog i elektroničkog (EE) otpada. Sustav je za korisnike besplatan jer se temelji na samofinanciranju, odnosno naknadama koje proizvođači i uvoznici plaćaju nadležnim državnim tijelima, dodala je Babić.


Po pitanju zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj imamo još jako puno posla, naglasila je Mirela Holy.


Bez obzira što su u tretiranju pojedinih kategorija otpada napravljeni pozitivni koraci, na planu komunalnog otpada još je jako mnogo toga za riješiti i popraviti, zaključila je dodavši kako danas u našoj zemlji ne postoji niti jedan propisni centar za gospodarenje otpadom te kako se boji da situacija na tom planu neće biti popravljena ni u narednim godinama.


 Presicu je zaključio Vjeran Piršić istaknuvši kako udruge civilnog društva seminarom te događanjima koja će tek uslijediti, dokazuju da su problematiku nedovoljno dobro riješenog zbrinjavanja EE otpada prepoznali kao bitnu temu.


– EE otpad u nas još nije top-tema, ali bi takvom mogao postati nakon što čak šest milijuna mobitela koje trenutno koristimo završi u smeću, naglasio je dodajući kako se udruge civilnog društva i institucije uključene u projekt osmišljavanja učinkovitijih mehanizama zbrinjavanja otpada nastoje pravovremeno pripremiti za dolazeći tsunami isluženih i odbačenih EE uređaja.


Cilj nam je da dijalogom i kritičkim analizama trenutnog stanja i trendova na tom području pomognemo zakonodavcu da u čim skorijem vremenu riješi nedostatke koje uočavamo te da donese regulativu koja će omogućiti dugoročno održiv i po okoliš prihvatljiv sustav organiziranog zbrinjavanja i recikliranja EE otpada, zaključuje Piršić.