Susret

Zaštitnik mladeži okupio na Cresu 150 mladih s četiri otoka

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Svečanu svetu misu u creskoj župnoj crkvi sv. Marije Velike predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak zajedno s još 18 svećenika koji su dopratili mlade s otoka Cresa, Lošinja, Krka i Raba



Blagdan sv. Ivana don Bosca, zaštitnika mladeži, Cresani na poseban način slave već više od šest desetljeća. Ove se godine u creskoj župnoj crkvi sv. Marije Velike okupilo oko 150 mladića i djevojaka s otoka Cresa, Lošinja, Krka i Raba, a geslo susreta bilo je »Više svjetla!«, što je ujedno moto ovogodišnje proslave stote obljetnice smrti krčkog biskupa Antuna Mahnića. Svečanu svetu misu predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak zajedno s još 18 svećenika koji su dopratili mlade iz svojih župa.


– Mi smo biskupija raspršena po otocima pa je ovo prilika da se okupimo i osjetimo zajedništvo. Drago mi je što se svake godine u Cresu susrećemo kako bismo poput don Bosca rasli u svetosti i osjetili u svom srcu ono svjetlo koje su imali sveci. Molimo Isusa da otjera mrak kako bismo mogli biti svjetlo drugima – rekao je biskup Petanjak. U propovijedi je također govorio o tome kako kršćani trebaju biti svjetlo u svojoj zajednici.


Malo dobre volje


– Svaki put kad ste nekoga iščupali iz njegovog problema, vi ste mu upalili svjetlo. Nismo ni svjesni koliko bi svatko od nas mogao biti svjetlo i paliti svjetlo, uz samo malo dobre volje, bez velikoga truda. Da se, na primjer, ne naljutiš odmah čim ti nešto nije pravo ili nije po tvome, da se onom koga susretneš samo malo nasmiješ ili uputiš koju lijepu riječ, da onoga tko je možda povučen ili snužden samo pitaš kako je. To su male stvari koje ništa ne koštaju jer i lijepa gesta, smiješak ili susret mogu biti novo svjetlo koje ste upalili u svijetu – zaključio je krčki biskup.




Nakon zajedničkog ručka u osnovnoj školi Frane Petrića održan je drugi dio susreta koji se sastojao od kratkih predavanja i svjedočenja, zabavnih skečeva i pjesama, ali i rada u manjim grupama. U njima su se sudionici mogli bolje upoznati i raspraviti pitanja koja ih muče, kao što su koliko vjeruju svojim talentima i koliko se predaju napastima ili koliko su spremni poslušati Isusa i tko su im uzori u životu.


San u Cresu


Glavno predavanje održao je salezijanac iz Zagreba don Mihovil Korkut koji je naglasio da se Mahnićev i don Boscov san na neki način ostvaruje upravo u Cresu.


– Mislim da si ti don Bosco današnjice i Mahnić današnjice, neće netko drugi donijeti svjetlo ljudima oko tebe – poručio je don Mihovil.


U nastavku je Marin Periš, jedan od pokretača splitskog »Hrvatskog nadzemlja« i »Božanstvene komedije« na Laudato televiziji, posvjedočio svoje vjerničko iskustvo.


– Vjerujem da mnogi od vas vide da je nešto dobro, da je netko dobar, ali nije lako ići za dobrim, više nas privlači tamna strana – rekao je Periš.


Susret je zaključen skečom o tome kako danas, pored puno lažnog svjetla i obmana koje se nude, treba pronaći više pravog, Božjeg svjetla, što su ga izveli mladi Cresani Paolo Kaštelan i Filip Dlačić.


Izazovi u odgoju


Boravak don Mihovila Korkuta u Cresu župa je iskoristila za organizaciju još jednog predavanja. Dan nakon susreta mladih don Mihovil je roditeljima govorio o izazovima u odgoju.


– Svi smo mi rođeni u nekom drugom društvu, u nekim drugim vremenima. Nalazimo se u novim vremenima i to je za nas problem, ali počnimo od toga da je to naš problem, ne mora to biti problem naše djece. Nadalje, taj problem je rođen iz straha, a strah je jako loš saveznik jer ne možemo odgajati u strahu. Djeca imaju pravo na svoje odluke jer je ovo njihovo vrijeme. Oni trebaju roditelje koji će im biti oslonac, biti uz njih. Zbog toga se trebamo ohrabriti, trebamo se za nešto uhvatiti. Kao crkvena zajednica za koga ćemo se uhvatiti nego za Boga – rekao je don Mihovil te sve prisutne upitao koliko ima Boga u kršćanskim obiteljima.