Hrvatski muzej turizma

Zanimljiva izložba u Cresu: Kupaći kostimi kroz povijest

Walter Salković

Foto: Walter Savković

Foto: Walter Savković



CRES Gostujuća izložba Hrvatskog muzeja turizma Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880. – 1970. postavljena je u Creskom muzeju gdje će se moći pogledati do 28. lipnja. Na prvoj ovogodišnjoj izložbi u Cresu prikazan je razvoj kupališnog turizma na Jadranu te povijest »službene« odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno kupaćeg kostima.


Izložba se sastoji od niza stiliziranih kupališnih kabina na čijim su plohama fotografije i opisi, dok se unutar svake kabine nalazi izložbena lutka odjevena u kupaći kostim reprezentativan za pojedino razdoblje. Brojne fotografije s jadranskih kupališta svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na plažama, no najzanimljiviji su originalni kupaći kostimi od ženskog pamučnog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća do »skandaloznog« bikinija.


Na otvorenju je nazočne pozdravila ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato naglasivši dobru suradnju s Hrvatskim muzejom turizma u kojem je nedavno gostovala izložba creskih razglednica te podsjetila da je Cres lani obilježio 170. obljetnicu prvog turističkog posjeta.




Izložbu je predstavila autorica Nataša Babić te obrazložila razvoj turizma, plivanja i povijest kupaćih kostima od prvih modela koji su pokrivali cijelo tijelo do dvodjelnih kostima koji su s vremenom postajali sve manji.


– Nadam se da će ova izložba biti zanimljiva posjetiteljima i da će biti dobar uvod u sezonu, te da će se suradnja Creskog muzeja i Muzeja turizma nastaviti, zaključila je Babić.


Izložbu je službeno otvorila direktorica TZ Cres Sanja Živanović koja se pohvalila podatkom da je u travnju u Cresu bilo 87 posto više noćenja nego lani.Prvi posjetitelji izložbu su razgledali uz glazbenu pratnju Mihaela Miše Markovine na flauti.