Novo ruho

“ŽIVI” SPOMENIK MORU Pogledajte kako će od idućeg ljeta izgledati glavni trg u Puntu

Mladen Trinajstić

Oko 13,5 metara visoka metalna konstrukcija koju su autori nazvali »Sea Breeze« po jednoglasnoj ocjeni i struke i naručitelja, simbolizira more na neuobičajen način



PUNAT – U prostorijama Društva arhitekata Rijeka (DAR), strukovne organizacije koja je za Općinu Punat organizirala i provela natječaj odabira idejnog rješenja budućeg umjetničkog obilježja posvećenog moru, ovog su tjedna javnosti prvi put predstavljena sva urbanističko-arhitektonska rješenja spomenika pristigla na natječaj. Riječ je o spomeniku koji će svoje mjesto uskoro dobiti na središnjem trgu u Puntu, na Trgu zahvalnosti. Sukladno jednoglasnim procjenama ocjenjivačkog suda, pobjedničko rješenje je ono nazvano »Sea Breeze« za koje je zaslužna motovunska arhitektica Marina Kontić.


S njom su na osmišljavanju iznimno atraktivne, morem inspirirane instalacije, surađivali i bečki arhitekti David Calas, Sven Wuttej i Clemens Horvath te Zagrepčanka Irma Tješić-Drinković.


Dvadeset ideja


– Prispjelo nam je čak 20 kvalitetnih rješenja pa smo imali pune ruke posla oko njihovog vrednovanja – predstavio nam je jučer puntarski općinski načelnik Marinko Žic, član ocjenovnog suda kojeg su s njim još činili i predstavnici arhitektonske organizacije zadužene za provedbu natječaja – arhitektica Ida Križaj Leko te umjetnik i akademski slikar Igor Eškinja.




– Jednoglasnom odlukom ocjenovnog suda »iskristaliziralo« se rješenje koje je i hrabro, originalno i inovativno, ali i za koje smo se svi složili da najbolje odgovara »projektnom zadatku« – osmišljavanju spomen-obilježja posvećenog moru kao bitnoj odrednici prošlosti, ali i današnjice Puntara – ustvrdio je Žic, dodavši da bi središnji puntarski trg novo lice trebao dobiti prije idućeg ljeta.


Ne skrivajući svoje oduševljenje prijedlogom koji ga je, kaže, »dobio na prvu«, Žic nam je rekao i da je vrijednost prvonagrađenog rada (za koji su autori honorirani nagradom u vrijednosti 25 tisuća kuna) procijenjena na oko 240 tisuća kuna.


– Radi se o poprilično visokoj instalaciji koju krase i neka iznenađujuća funkcionalna obilježja. Prozračna, kojih 13,5 metara visoka metalna konstrukcija uz sva svoja pomalo avangardna obilježja zbog kojih sam siguran da će biti rasprava u lokalnoj zajednici, more simbolizira na neuobičajen način. Za razliku od statičnih skulptura s natpisima i dekoracijama, ova će, naime, biti živa – obrazlaže Žic.



«Rashladni« spomenik


– Osim refleksije mora u njenim pomičnim aluminijskim »krilcima« kojima će biti obložena njena dinamična fasada, struktura će omogućiti strujanje zraka kroz njenu unutrašnjost, čime će se postići efekt hlađenja u njenom podnožju. K tome, unutrašnjost strukture koja ima simboliku svjetionika bit će ispunjena aromatičnim mediteranskim zelenilom – kaduljom, ružmarinom i smiljem, čime će se postizati i mirisna funkcija. »Sea breeze« instalacija bit će opremljena niskoenergetskim sustavom kojim će se u njegovoj unutrašnjost stvarati vodena maglica nužna za održavanje zelenila, ali i dodatno naglašavanje rashladne funkcije. Nova atrakcija tako će, osim minimalnog trošenja prostora partera trga (koji će ostati potpuno prohodan), bitne kvalitativne prednosti imati i u svom odašiljanju poruka vezanih s ekologijom – zaključio je Žic, našalivši se pri tom da će budući spomenik, zbog svojih »rashladnih« funkcija, sasvim sigurno biti jedno od popularnijih okupljališta Puntara i njihovih gostiju u ljetnim mjesecima. Radovi na realizaciji projekta uređenja trga i podizanja spomenute instalacije trebali bi početi tijekom zimskih mjeseci, a plan je da sve skupa gotovo bude do završetka svibnja iduće godine, objasnio nam je načelnik. Nakon što se sa svim rješenjima tijekom ovog tjedna upozna javnost u Rijeci, izložba na natječaj pristiglih prijedloga bit će održana i u Puntu. Plan je da se sa svim aspektima ovog zanimljivog natječaja Puntari upoznaju ususret skorašenjoj Andrinji, danu župe i Općine Punat.