3. nagrada na natječaju HRT-a

Vršanski učenici “uzgojili” jednu od najljepših učionica na otvorenom

Mladen Trinajstić

Učenici Područne škole Vrh s plodvima iz svog vrta / Foto HRT

Učenici Područne škole Vrh s plodvima iz svog vrta / Foto HRT

U Mediteranskom vrtu što ga uređuju vrijedni osnovci rastu čak 53 stabla maslina, sve zasađene biljke djeca su označila nazivima na hrvatskom i latinskom, a svakog mjeseca drugi razred brine o vrtu. Na HTV-u emitiran je prilog o tom vrtu, a delegacija Škole bila je i na svečanoj dodjeli nagrada u Zagrebu



KRK Mediteranski vrt Područne škole Vrh nagrađen je na natječaju Hrvatske radiotelevizije »Najljepši školski vrtovi 2018.«. Vrt vršanskih osnovaca u toj je akciji osvojio treće mjesto i to, kako nam prenose ponosni otočni osnovci i njihovi nastavnici, u kategoriji »Najljepša učionica na otvorenom«.


Još u ožujku ove godine Osnovna škola »Fran Krsto Frankopan« Krk, kojoj pripada i PŠ Vrh, prijavila je vrtove svoje matične škole u gradu Krku te PŠ Vrh na natječaj HRT-a, prenosi nam ravnatelj Serđo Samblić, napominjući da je taj natječaj dio ekološko-obrazovnog projekta nastalog još 1994. godine na poticaj ekološke emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija »Slušaj kako zemlja diše«, urednice Lidije Komes. Program se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša te mnogobrojnih donatora.


Dio vrta OŠ Vrh, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Dio vrta OŠ Vrh, snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Lipanjski obilazak




Natječaj je i ove godine bio namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama te srodnim odgojno-obrazovnim ustanovama za djecu i mladež u Hrvatskoj. Za prijavu na natječaj škola je bila dužna ispuniti i poslati tri fotografije školskoga vrta uz njegov opis te svim podacima o biljkama koje se u vrtu uzgajaju, ali i tome tko sve u vrtu radi. Zatim, prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti u razdoblju od travnja pa do listopada tekuće godine. Nakon obilaska svih prijavljenih vrtova i donesene odluke, povjerenstvo je na završnoj svečanosti održanoj krajem studenoga dodijelilo niz nagrada i priznanja, i to u sedam zasebnih kategorija.


PŠ Vrh prosudbeno povjerenstvo posjetilo je početkom lipnja te su njegovi članovi imali priliku razgledati mediteranski vrt što su ga uredili i odnjegovali vrijedni osnovci u zelenom okolišu svoje škole u kojem, uz ostalo, rastu čak 53 stabla maslina, prenio nam je Samblić.


U TV dnevniku


Cijeli zeleni prostor područne škole djeca su označila oznakama s nazivima ondje zasađenih biljaka, i to na hrvatskom i latinskom jeziku, a sukladno dogovorenom unutarškolskom rasporedu, svakog mjeseca neki drugi razred zadužen za brigu o školskom vrtu i ondje uzgojenom bilju i cvijeću. Potkraj listopada školu u Vrhu posjetila je ekipa HRT-a koja je o netom nagrađenom školskom vrtu snimila i prigodnu reportažu.


Foto OŠ KRK  Školska delegacija s plodovima svoga rada u nagrađenom vrtu, tijekom posjeta HRT-u, Foto OŠ Krk,


Foto OŠ KRK Školska delegacija s plodovima svoga rada u nagrađenom vrtu, tijekom posjeta HRT-u, Foto OŠ Krk,



Televizijski prilog, ponosno nam ističu vršanski osnovci, emitiran je u sklopu Županijske panorame i Regionalnog dnevnika nakon čega je, pred samo koji dan, delegacija Škole imala zadovoljstvo prisustvovati završnoj svečanosti dodjele nagrada najljepšim školskim vrtovima u studiju HRT-a u Zagrebu, zaključuju naši sugovornici, napominjući i da su osvojenu nagradu, osim kao priznanje za sav uloženi trud, vršanski osnovci i njihovi nastavnici doživjeli i kao poticaj za daljnji rad i ostvarenje novih planova vezanih uz nastavak uređenja i obogaćenja vrta.